Fotografuodami laukinę gamtą Jurga ir Ričardas Anusauskai visuomet rizikuoja ne tik savo, bet ir kartu keliaujančių vaikų kailiu – ne kartą keliautojų šeima per plauką netapo alkanų žvėrių pietumis. Daugiausia kartų, pasakoja ponia Jurga, teko sprukti nuo dramblių.

,,Paradoksalu, nes drambliai atrodo tokie draugiški gyvūnai. Paprastai keliaujančios dramblių kaimenės priekyje eina vienas stiprus dramblys vedlys. Toje kaimenėje buvo ir mažų drambliukų, o gale ėjo kitas dramblys, kuris sergi visą savo kaimenę. Matėm, kad jie tolsta, todėl norėdami nufotografuoti, privažiavom per arti. Dramblys nusprendė, kad mes viršijom tą saugų atstumą ir dviejų metrų atstumu puolė į mūsų mašiną garsiai trimituodamas ir kedendamas ausimis – viską tokiose situacijose nulemia greita reakcija, šalti nervai ir gido vedlio profesionalumas“, - pasakoja J. Anusauskienė ir priduria, jog ko gero tik dėl lydinčio sėkmės faktoriaus bei patyrusių vietinių gidų jie yra iki šiol gyvi.

,,Mes buvom automobilyje, bet šiuo atveju jis padėto tik tuo, kad gidas greitai sureagavo ir pradėjo labai staigiai važiuoti atgal. Nes šiuo atveju suknežinti automobilį drambliui tikrai nebūtų jokių problemų. Be to dar yra didelė tikimybė, kad prie puolančio dramblio prisijungs ir kiti“, - nutikimą Afrikoje prisimena pašnekovė.

Kitą dramblio išpuolį J. Anusauskienė vadina ,,klasikiniu gyvūnų puolimo atveju“: ,,Žiūri į vieną gyvūną ir neįvertini, kad iš kitos pusės gali ateiti kitas. Bet šiuo atveju situacija buvo sudėtingesnė, nes už mūsų stovėjo kitas automobilis, todėl atsitraukti negalėjom, o iš kraštų buvo krūmai. Įdomiai pasielgė gidas, drambliui atsakęs tuo pačiu - jis sava kalba pradėjo rėkti atgal neparodydamas baimės ir taip atbaidė puolantį dramblį“, - dramblio išpuolį Šri lankoje prisimena J. Anusauskienė.

Žvėrys Anusauskų šeimą puolė net ir Telšių rajone įsikūrusiame žvėrinčiuje, kai norėdami įamžinti Lietuvos gyvūnijos pasaulio autoritetus fotografai nesibaimindami peržengė narvo ribas. Per plauką gardžiais pietumis Anusauskai netapo ir kelionės Gvatemaloje metu, kai teko bėgti nuo juodojo leopardo: ,,Ačiū Dievui, kad spėjom įšokti į automobilį. Teko bėgti ir labai nedaug trūko, kad taptume gardžiais pietumis“.

Grėsmingi žvėrių pasikėsinimai Anusauskų šeimos nuo kelionių neatbaidė: ,,Aš visą laiką pabrėžiu, kad nuo žmonių rankų gyvūnų yra žuvę žymiai daugiau, nei žmonių nuo gyvūnų. Tai buvo mūsų elgesio klaidos, todėl, kad žinant gyvūnų bendravimo taisykles, tai tikrai net ir patys pikčiausi gyvūnai jie nepuola ir nedrasko be reikalo“, - šypsosi J. Anusauskiene.

Gyvūnijos pasaulio su J.Anusauskiene tęsinys ir dar daugiau įspūdingų kadrų – kitą savaitę KLUBAS.LT.

Šaltinis
Draudžiama Klubas.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur, taip pat platinti mūsų medžiagą be sutikimo. Jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Klubas.lt kaip šaltinį.
www.klubas.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją