Pramogų verslo senbuviai kraipo galvomis ir Egidijaus Dragūno užmačias per patį ekonomikos sąstingį surengti SEL aštuoniolikto gimtadienio koncertą su, matyt, pačiais brangiausiais bilietais per visą lietuviškos popmuzikos istorija vadina rizikingu žingsniu.

Vos Egidijus Dragūnas paskelbė, kad jo grupės aštuonioliktojo gimtadienio koncerto, kuris „Forum Palace“ rūmus sudrebins lapkričio 20dieną, biudžetas siekia 70 tūkstančių litų, pramogų pasaulio užkulisiuose nuvilnijo kalbos, kad E.Dragūnas pats kiša galvą į giljotiną. Tokias kalbas dar labiau paskatino praėjusią savaitę patirti Mios ir Rulsano Kirilkino fiestų fiasko – į nuolatinių televizijos laidų herojų pasirodymus bilietus nusipirko vos saujelė žiūrovų.

Buvęs SEL vadybininkas Martynas Tyla, bene geriausiai pažįstantis grupės virtuvę, yra tikras – Vilniuje „selas“ surinktų stabilią 400 žmonių auditoriją, galinčią susimokėti už bilietą apie 80-100 litų.
„Egidijus visada sako, kad bus „kieta“. Manau, jis pateisins savo vardą, ir iš tikrųjų taip padarys“, - renginio kokybe neabejoja M.Tyla, tačiau jis abejoja, ar bilietu įsigys tiek gerbėjų, kad renginys bent atsipirktų. „Šiandien – tai rimta suma“, - sako M.Tyla, pasiruošęs, jei jo buvusiam globotiniui pavyks parduoti tūkstantį ir daugiau bilietų, paspausti ranką. „Jei taip bus, bus džiugu, kad jo gerbėjai dar nenumirė“, - tarstelėjo vienas garsiausių Lietuvos vadybininkų.

Agentūros M.P.3, besirūpinančios Jurgos Šeduikytės karjera, vadovas Vaidas Stackevičius mano, kad E.Dragūnas, viešai kalbėdamas apie renginio biudžetą, taiko viešųjų ryšių technologiją – tvirtindamas, kad į renginį investuoja tokią nemažą sumą, jis lyg ir užtikrina, kad renginys bus kokybiškas, tačiau nebūtinai tiek kainuos.

„Manau, kad investicijos į tą koncertą yra kiek mažesnės, arba yra priskaičiuoti dalykai, kurie gaunami kitais pagrindais. Šiais laikais daryti tokio biudžeto renginį yra didelė rizika. Organizatoriai kiek apsidraudžia ir tais skaičiais nori pasakyti, kad tai yra aukštos kokybės renginys su gera aparatūra, bet nebūtinai tiek pinigų išleidžiama aparatūros nuomai. Tai yra tam tikras ryšių su visuomene kompanijos ėjimas, noras atkreipti dėmesį“, - mano V.Stackevičius.

Neseniai jo vadovaujama agentūra sostinės Teatro arenoje surengė naujojo J.Šeduikytės abumo pristatymą – pusantro tūkstančio vietų talpinanti arena buvo perpildyta, į šį renginį bilietus įsigijo per tūkstantį žiūrovų. Tačiau bilietų kainos toli gražu nebuvo tokios stulbinančios – pigiausi bilietai kainavo 37 litus, brangiausi – 75 litus.

BIX lyderis Saulius Urbonavičius-Samas su savo grupe tame pačiame „Forum Palace“ su triuškinančia jėga atšventė grupės dvidešimtmetį. Samas prisimena, kad buvo pasiektas salės lankomumo rekordas – koncerte apsilankė apie 1200 žiūrovų,dauguma kurių mokėjo padorią bilieto kainą – 40 litų. Be to, 2007 metų gruodį visa šalis dar gyveno ekonominio klestėjimo nuotaikomis.

„Jei žmogus taip galvoja, ir yra tuo užtikrintas – valio. Jei surinks pilną „Forum Palace“ – reikės tik paploti, - šyptelėjo Samas. – Mąstant blaiviai, ekonomiškai – neturėtų taip būti, kad už tokius pinigus susirinktų pilna salė. Bet kas pažįsta žmones? Gal yra tūkstantis išprotėjusių E.Dragūno gerbėjų, kurie už bet kokius pinigus pas jį ateis“.

Samas neslepia, kad pats nustatyti tokias aukštas bilietų kainas nesiryžtų. „Nesvarbu, koks tai būtų populiarus asmuo, Šiuo metu net ir Madonna ar Robbie Williamsas taip pat galvoja apie bilietų kainas“, - sako Samas.

Bene skeptiškiausiai E.Dragūno šansus švęsti aštuonioliktąjį grupės gimtadienį kartu su tūkstančiu gerbėjų vertina garsus uostamiesčio prodiuseris Gintaras Bendžius. „Smagu, kad žmonės mėgsta svajoti, - šyptelėjo G.Bendžius, tvirtinantis, kad jei į „selo“ koncertą ateis 400 žmonių – tai jau bus sėkmė. „O šiaip prognozuočiau 200 žmonių. Būkime realistais – viename Klaipėdos klube jis surinko apie tūkstantį žmonių, bet bilietas kainavo 20 litų – ne 80 ar 300 litų. Egidijus – žmogus, turintis didelę fantaziją, ir tai jį paskatino“, - sako G.Bendžius.

2008 pavasarį, kuomet „Mango“ rengė atsisveikinimo turą per Lietuvą, vienas koncertų taip pat buvo surengtas „Forum Palace“. „Aš irgi galvojau, kad Vilniuje susirinks pilna salė, bet taip nebuvo“, - ne pačiais maloniausias akimirkas prisimena G.Bendžius, pagal kurio paskaičiavimus tuomet į „Mango“ koncertą susirinko apie 400 žmonių, įsigijusių apie 100 litų kainavusius bilietus. Palyginimui – gimtojoje „Mango“ Klaipėdoje teko rengti du koncertus, ir abu kartus Žvejų kultūros namų salė buvo pilnutėlė – iš viso apsilankė 2600 žiūrovų.

G.Bendžiui, kažkada iš švedų prodiuserių už 40 tūkst. litų nusipirkusio garsiąją dainą „In Your Eyes“, su kuria Amberife mėgino šturmuoti Euroviziją, SEL aštuonioliktojo gimtadienio biudžetas nedaro jokio įspūdžio.

„Mango“ koncertas Vilniuje kainavo apie 50 tūkst. litų – su šokėjais, dekoracijomis. Nėra taio, kad čia: „och, tai kažkas“, - sako G.Bendžius. – „Junior“ laikais esame turėję ir 80 tūkst., ir 100 tūkst. litų dydžio koncertų biudžetus. Vien geros dekoracijos, pavyzdžiui koncerto, kurį su „Pikaso“ pernai rengėme Klaipėdoje, kainavo 60 tūkst. litų. Tai nėra kažkas tokio, gal tik žmonės nėra girdėję skaičių. 70 tūkstančių litų nėra kosminė suma. Ir nemanau, kad bus parodytas kosmosas už tą sumą. Tai daugiau viešųjų ryšių dalykai ir tai natūralu, nes Egidijus visada pasižymėjo tuo, kad moka save pateikti, patraukti dėmesį ir šiuo atveju tai yra jo privalumas“.

Lapkričio 13-ąją broliai Mindaugas ir Gintaras Bendžiai švęs savo veiklos dvigubą jubiliejų, ir ta proga į sceną vienam koncertui sugrąžins klasikines pops grupes – „Junior‘, „Savaitgalį“, „Mango“, XXL ir kitas. Bilietas į šį nostalgišką šou kainos nuo 40 iki 60 litų, broliai Bendžiai tikisi, kad 1300 žmonių talpinantys Žvejų kultūros rūmai bus pilnutėliai, tačiau nemažai daliai žiūrovų – brolių bičiuliams, kolegoms ir partneriams - už bilietą mokėti nereikės. G.Bendžius pažymėjo, kad užsidirbti iš renginio nesitikima – jei apvyks išplaukti „an nulio“ – tai ir bus dar viena jubiliejaus proga gauta dovana.

Vienintelis Žilvinas Žvagulis besąlygiškai tiki E.Dragūno ir SEL sėkme. „Aš ten neisiu, bet linkiu, kad jis tiek žmonių surinktų. Pigiausias bilietas kainuoja 80 litų? Kas čia dabar yra, Dieve mano, - bilietų kaina Ž.Žvaguliui įspūdžio nepadarė. – Žmogui tai yra daug. Bet „selas“ to vertas. Aš tikiu, kad jam pavys, nes jei netikėt, tai tada iš vis nafik gyventi“.

Pats Egidijus Dragūnas, paklaustas, kaip sekasi prekyba bilietais, duomenų neslėpė. Pasak jo, iki koncerto likus trim savaitėms, jau buvo nupirkta daugiau nei pusė bilietų – apie 700. Be to, savo gerbėjams jis pateikė siurprizą – įsigijusieji bilietus, po koncerto per visą naktį galės linksmintis pagal penkių didžėjų dūžius neseniai atidarytame biuro patalpų nuomos centre „Green Hall“.