Laimė ir euforija truko neilgai – dabar vienos Lietuvos garsenybės svarsto, „kas bus jeigu bus“, kitos tikisi, jog paskolą pavyks grąžinti anksčiu numatyto termino ir taip atsikratyti bankų kilpos.

R. Ščiogolevaitė: galvoju ką daryti, kad nereikėtų galvoti ką daryti

Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė nuosavą būstą įsigijo prieš trejus metus ir, nors dar krizė tik prasidėjo, pripažįsta, jog kylantys palūkanų procentai jos ir Deivido Meškausko kišenes krato gerai.

Imdama paskolą eurais, Rūta nenujautė, jog artėja ekonominė krizė, kurios metu palūkanų dydis nežmoniškai šoktels, todėl pasirašė sutartį, kurioje buvo nurodyta, jog palūkanos nėra fiksuotos. ,,Tai aišku, kad dabar jaučiame skirtumą. Taip, dabar ta suma yra kur kas didesnė“, - sakė R. Ščiogolevaitė ir šmaikštavo, jog kartu su Deividu ,,galvoja ką daryt, kad nereikėtų galvoti ką daryt“.

R. Ščiogolevaitė tiksliai neatsimena, kiek metų dar reikės ,,dirbti bankui“, tačiau sako, jog šis periodas truks ne penkerius ir net ne dešimt metų. Vis dėlto ir R.Ščiogolevaitės padėtis nėra prasta – dabar, kai EURIBOR tik leidžiasi, ji gali tik džiaugtis, kad paskolos neėmė litais, tačiau turėtų neraminti faktas, kad paskolos nefiksavo.

N.Pareigytė dėkinga tėvams

Grupės ,,69 danguje” dainininkė Nijolė Pareigytė dviejų kambarių butą netoli sostinės Verkių regioninio parko nusipirko prieš porą metų ir dabar džiūgauja, jog Klaipėdoje gyvenantys tėvai jai padėjo nesusigundyti tuo metu mases užvaldžiusia vartojimo psichoze.

,,Tuo metu visi jautė labai didžiulę euforiją – pasiimu paskolą ir šluoju parduotuves. Ačiū Dievui, kad turiu tėvus, kurie mane ir pristabdė nuo to, ir aš tam nesipriešinau – nors bankas siūlė daugiau, bet pasiėmiau tikrai nedidelę paskolą, dėl kurios galvos neskauda“, - pasakoja tuomet pagundai ir naujo būsto remontui, ir buitinei technikai paskolą besigundžiusi pasiimti N. Pareigytė.

Paskolą Nijolė ėmė litais, kuriuos vėliau konvertavo į eurus. Dar maždaug septynerius metus dainininkė bankui įsipareigojusi mokėti po du-tris tūkstančius litų, tačiau dėl to nei kiek nepergyvena, nes jai tai nėra ta suma, dėl kurios reiktų verstis per galvą. ,,Žinau, kad kiti, pavyzdžiui, vieni mano draugai per mėnesį moka virš dešimties tūkstančių - tad mano situacija kitokia. Kartais, kai turiu daugiau pinigėlių – įnešu daugiau, todėl, jeigu viskas gerai, manau, kad paskolą gražinti turėčiau per kokius dvejus-trejus metus“, - planuoja Nijolė.

Esminis niuansas, dėl kurio skirtingai nei daugumos pasiėmusių būsto paskolas žmonių ekonomikos krizė ir katastrofiškas VILIBOR rodiklio augimas per kišenę ,,nekirto“ yra tai, kad Nijolė ėmė paskolą su fiksuotomis palūkanomis, litus konvertavo į eurus (todėl Nijolės, skirtingai nei litais paskolą paėmusių žmonių, VILIBOR nesmaugia, o smunkantis EURIBOR tik džiugina) todėl bankui moka tiek, kiek ir mokėjo prieš porą metų.

D.Zvonkus: vyksta didelis chaosas

Natalija ir Deivydas Zvonkai 230 kvadratinių metrų namą Klaipėdoje pirko 2006-aisiais. Paskolą dainininkai ėmė litais, bet kalbėdamas apie fiksuotas-nefiksuotas palūkanas, D. Zvonkus tikino, jog per tą laikotarpį buvo daug niuansų, kurie keitėsi, tačiau paskolos sąlygomis D. Zvonkus ir krizės akivaizdoje patenkintas.

,,Palyginus, kiek dabar mokama litais, mes mokame tikrai normaliai. O šiaip čia nieko per daug nenumatysi, nes dabar vyksta labai didelis chaosas ir dėl skirtingų dalykų galima prieiti labai skirtingų išvadų, tarkime, kad ir diskutuojant apie paskolą eurais ar litais yra geriau. Nieko labai nenumatysi, dėl to aš priėmęs tokią konformistinę poziciją, kad bandau įsivaizduoti visus blogiausius variantus ir mėginu jiems pasiruošti - kad blogiausias atvejis neišmuštų iš pusiausvyros“, - sakė D. Zvonkus.

Dž. Butkutė ir Sergėjus moka dvigubai didesnes palūkanas

Dainininkė Džordana Butkutė butą Kauno Žaliakalnio rajone įsigijo prieš ketverius metus. Moteris su banku sutartį pasirašė dvidešimt penkeriems metams, bet pelningais mėnesiais bankui stengiasi sumokėti daugiau. Tačiau dainininkės širdies draugas Sergėjus Gorbonas pastebi, jog bankai išskėtę rankas ,,kartais praturtėjančių klientų“ nelaukia.

,,Prieš porą metų buvo taip, kad kiekvieną mėnesį atsiųsdavo vis penkiasdešimčia litų didesnę sąskaitą. Ir nebus bankas labai patenkintas, jei iškart norėsi įnešti penkiasdešimt štukų, nes palūkanos juk auga“, - sakė S. Gorbonas.

Nors dabar Džordana su Sergėjum moka beveik dvigubai didesnes palūkanas nei prieš ketverius metus, bankui paskolą tikisi grąžinti anksčiau, nei numatyta sutartyje. ,,Manau, kad jei viskas eisis sklandžiai, paskolą gražinsime per penkerius metus“, - sakė S. Gorbonas.

Šaltinis
Draudžiama Klubas.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur, taip pat platinti mūsų medžiagą be sutikimo. Jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Klubas.lt kaip šaltinį.
www.klubas.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją