Pavasarį tris savaites trukusioje kelionėje po Ruandą filmo kūrėjams atsivėrė kitoks pasaulio suvokimas, kurį jie vaizdžiai užfiksavo filmo juostoje – vaikai ir suaugusieji sunkiai dirba, bet badauja, gyvena amžinoje mirčių apsuptyje, tačiau moka džiaugtis gyvenimu.

Pagrindinė siužetinė linija susukta apie daugiau nei trisdešimt metų Ruandoje gyvenantį misionierių, lietuvį kunigą Hermaną Šulcą, kuris pakeitė ne vienos afrikiečių šeimos gyvenimą. Misionierius, kaip ir vietiniai gyventojai, patyrė genocido siaubą, badą, o 1994 metais, kai per Ruandoje kilusį karą tarp hutų ir tutsių buvo išžudyta didžioji dalis misionieriaus įkurtos Jaunimo sodybos vaikų, per plauką išvengė mirties.

Vėliau H. Šulcas vėl įkūrė sodybą ir gimnaziją, kurioje vaikai gyvena, yra mokomi įvairių amatų, o maistą užsiaugina patys. Filme užfiksuoti ne tik misionieriaus prisiminimai, bet ir kasdienybė – H. Šulcas neaplenkia nei vienos šeimos, kuriai reikalinga pagalba. Filme apstu graudžių scenų – drebantys nuo alkio vietiniai gyventojai, išvydę svečius iš Lietuvos, atsiprašinėja, kad nėra pasipuošę, o iš misionieriaus dovanų gavę visų metų uždarbį, džiaugiasi itin santūriai ir subtiliai.

Kai kurių vakar filmo premjerą stebėjusių svečių akyse pasirodė ašaros, kiti buvo lipte prilipę prie ekrano, akių neatitraukė ir gera Hokšilos draugė, dainininkė Alina Orlova, kuri visą laiką sėdėjo lyg sustingusi, o pasibaigus filmui, akyse atsispindėjo gilus susimastymas. Po premjeros ne vienas svečias bent trumpam pasaulį pradėjo vertinti kitomis akimis, tiksliau sakant, suprato, kad galima pasidžiaugti ir tomis vertybėmis, kurių paprastai kasdienybėje neįžvelgia.

Filmu „Dievas į Ruandą grįžta naktį“ buvo atidarytas Afrikos filmų ir muzikos festivalis ,,Atrask Afriką“, kurio metu žodį tarė viena garsiausių Afrikos dainininkių ir tarptautinė UNICEF Geros valios ambasadorė, Angelique Kidjo.

„Pagrindiniai mūsų tikslai – ne tik populiarinti Afrikos kultūrą, bet ugdyti toleranciją atrodantiems kitaip, skatinti norą padėti tiems, kuriems to reikia. Čia, Lietuvoje esu todėl, kad siekiu, jog nebūtų nei vieno vaiko, kuris eina miegoti alkanas, o ryte neina į mokyklą. Jeigu nepakeisime situacijos Lietuvoje – nepakeisime ir Afrikoje“, - kalbėjo Angelique Kidjo, kuri vėliau sudainavo dainą, kurioje dėkoja Dievui už tai, kad esame skirtingi ir už gėrį, kurį turime šiandien.

Po filmo Angelique Kidjo nuo Klubas.lt žurnalistų neslėpė emocijų ir pasidžiaugė, jog lietuviams Hokšilai ir V. Kisieliui puikiai pavyko užfiksuoti kadrus apie Afrikos gyventojų kasdienybę ir žmogų, kuris padeda tiems tūkstančiams, kuriems tikrai reikia pagalbos. Fimas „Dievas grįžta į Ruandą naktį“ netrukus turėtų pasirodyti per Lietuvos televiziją ir kino teatruose, o Klubas.lt jau dabar siūlo pažiūrėti jo ištrauką.

Šaltinis
Draudžiama Klubas.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur, taip pat platinti mūsų medžiagą be sutikimo. Jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Klubas.lt kaip šaltinį.
Klubas.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją