Kuriame mieste ir kurioje mokykloje mokėtės?

Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijjoje. (Smuiko klasė).

Teko pabūti naujoko kailyje? Kiek mokyklų pakeitėte, kurią baigėte?

Mokiausi vienintelėje gimnazijoje, nors vaikystėje buvau gavęs pasiūlymų keltis į Vilnių ir lankyti M. K. Čiurlionio menų gimnaziją. Tačiau neišvykau, nes savi namai, savas kampas ir draugai buvo svarbiausias dalykas. Tėvai nevertė... ir gerai darė.

Mėgstamiausios ir nekenčiamiausios pamokos?

Mėgstamiausios disciplinos – lietuvių kalba, specialybė (smuikas - aut.past.) ir solfedžio, o nemėgau tiksliųjų mokslų. Daug kas priklausė ir nuo mokytojų - kai kurie uždegdavo, sudomindavo mokinius, kiti sodindavo, užsisėsdavo.

Turėjote autoritetą mokytojų tarpe?

Gerbiu savo specialybės mokytoją V.Varčiką, kuris buvo ir mano tėčio smuiko mokytojas.

Kokią didžiausią išdaigą esate iškrėtęs?

Oi, jų daug... Sniego gniūžčių klijavimas prie lubų virš mokytojos stalo, kramtomos gumos klijavimas prie mokytojos kėdės atlošo. Net nežinočiau ką labiau išskirti – na, kiekviena diena buvo išdaigų kupina. Kažkodėl dabar prisiminiau, kad būdavo dienų, kai važinėdavome riedlentėmis ir dviračiais mokyklos koridoriais – o tai mokytojams ne itin patiko.

Buvote blogiukas ar gerietis. O dabar?

Buvau labai geras, gal net sakyčiau pats geriausias, bet pastabos pažymių knygelėje netilpdavo, drausmės dvejetus tik retkarčiais pakeisdavo trejetai, bet dažniau „kuolai“, o mama per tėvų susirinkimus turėdavo išklausyti nepageidaujamų istorijų apie mane. O dabar niekas nerašo drausmės dvejetų – tai manau, kad esu žiauriai geras.

Užklasinė veikla?

Auginau šunį, dresavau, vedžiojau kasdien po ąžuolyną, kuriame knibždėte knibždėjo mergų, o jos tai ir buvo viena pagrindinių užklasinės veiklos temų, na ką dar? Hmm.... Mėgau kurti eiles, rašyti noveles, vasaromis lėkdavau pas močiutę į kaimą arba į tetos sodybą, žvejodavau, o žiemą šokdavau ant slidžių ir Kauno dainų slėnyje braukydavau sniegą. O dabar sniego nėra, nes globalinis atšilimas sudrumstė ramybę gamtoje. Pasakykit, ką kaltinti? Noriu atsiskaityti su tais, kurie iš mūsų atėmė žiemą.

Ar svajojote tapti kosmonautu, gydytoju, muzikantu ir pan. ?

Svajojau.... daug svajodavau – žiūrėdavau į debesis, gulėdamas ant žolės. Džiaugiausi savo vaikyste ir nesistengiau suaugti. Kartais ir dabar pasvajoju – gera būtų bent porai dienelių grįžti ten.

Kuri mokyklos laikų svajonė išsipildė arba neišsipildė?

Visos išsipildė daugiau ar mažiau: šiandien gyvenu muzikoje, daug keliauju po margą svietą, mane supa nuostabūs žmonės, kuriuos myliu, turiu savo nuomonę, kurios niekam neperšu, bet paklaustas turiu ką atsakyti. Daugelis svajonių tik šiandien pildosi, o dar daugiau išsipildys ateity – aš tuo tikiu...

Ar bebaigiant gimnaziją buvo daug dilemų dėl ateities, svarstymų kur stoti?

Turėjau tik vienintelę galimybę – Lietuvos Muzikos Akademija. Įstojau, baigiau... Viskas paprasta. Šiandien jaunimas turi daug galimybių, tačiau ne visi įstoja mokytis ten, kur norėtų... Manau, kad tėvai turėtų jau nuo vaikystės padėti savo vaikams dėlioti ateities planus, bent jau iki 16-kos metų, kuomet paauglio sąmonė dar nesusiformavusi ir sprendimai gali būti klaidingi. Nuo 16 žmogus pradeda darytis savarankiškas - manau šitaip aiškiau ir paprasčiau, bent jau mano atveju taip atsitiko – dėkui tėvui ir mamai už tai, ką dabar turiu.

Kas padėjo ar pastūmėjo priimti vienokį ar kitokį sprendimą? O gal buvote labai savarankiškas ir apskritai patarimai yra blogis?

Be patarimų žmogui sunkiau apsispręsti, tačiau reikia rinktis tuos, kas tau patarinėja – geriausiai apie vaiko gyvenimą turėtų žinoti tėvai, todėl esu įsitikinęs, kad jų patarimai yra labai svarbūs.

Gal prisimintumėte, kokie pažymiai puošia mokyklos atestatą?

Devintukai, dešimtukai... Prisimenu, kad mažiau aštuntukų neturėjau.

Kokios muzikos klausėte mokyklos, studijų metais? Ar tos muzikos klausotės ir dabar? Kaip keitėsi muzikinis skonis?

Ačiū už šį klausimą – bus malonu prisiminti... taigi – klausiau nemažai klasikinės muzikos... taip pat Bix, Antis, Kabaretas tarp girnų, Elvis Presley, Queen, Sade, Terence Trent Darbey, Technotronic, Run DMC, Whitney Houston, Michael Jackson. Kai kurių pasiklausau ir šiandien. Gera muzika tais laikais buvo, visi kūrė iš idėjos. Šiandien muzika - paversta preke, o ne menine vertybe. Tais laikasi viskas buvo gerai išskyrus POP ART festivalį, kuris tuo metu buvo gana ryškus reiškinys Lietuvos muzikiniame gyvenime. Pamenu, susėdę prie teliko trys vyrai – aš, brolis ir tėtis juokdavomės iš tuometinio šou „biznio“ atstovų, tačiau šiandieninė Lietuvos pop muzika kelia ne juoką – gal greičiau skrandžio turinį į viršų. Taigi, mano muzikinis suvokimas formavosi ir nuo to, kas patiko ir nuo to, kas kėlė šleikštulį. Tik tuomet gerą skonį suformuoti buvo lengviau, nes TV ir radijas transliavo daugiau talentingų ir įdomių, idėjinių grupių ir tais laikais eteryje nešmėžuodavo peroksidinės galvos, niekas nežiopčiodavo „ant pilnos“ fonogramos. Šiandien žmonės jau laukia muzikinės revoliucijos... hmmm... Ir ne tik muzikinės.

Linas Adomaitis sutiko kartu su Klubas.lt atlikti proto mankštą ir pasitikrinti mokyklines bei muzikines žinias:

Koks naujausio Andriaus Mamontovo albumo pavadinimas?

,,Geltona.Žalia.Raudona“ – mūsų trispalvė. Gerai, man patinka Andriaus mintys, o ypač pastaruoju metu, nes jis pažvelgia į socialinius dalykus, į tai, kas vyksta Lietuvoje - ir politikoje, ir kultūroje, tai čia dar viena žinutė, jis toks žinučių meistras. Kaip ir šis pavadinimas – savotiška žinutė.

(teisingas atsakymas - ,,Geltona. Žalia.Raudona“)

Kada po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo buvo įvestas litas?

Nepasakysiu tikslios datos, bet pradžioj, kiek atsimenu, buvo kažkokie laikini pinigai pinigėliai...Tuo metu, kai buvo įvesti litai, dar pats jų neuždirbinėjau-tėvai uždirbinėjo, todėl tos datos nėra mano galvoje. Bet atsimenu, labai juokingi pinigai su žvėreliais buvo – vagnorkės! (Galiausiai, Klubas.lt Lino paprašė, kad datą bandytų atspėti. Ir neapsiriko, Linas pataikė kaip pirštu į akį)

(Teisingas atsakymas – 1993 06 25)

Kurios genties vadas buvo Vinetu?

Apači! (atšovė nei nesusimastęs) Būdamas paauglys, perkaičiau visas tas knygas! Apskritai labai daug knygų skaitydavau. Kuri buvo mėgiamiausia? – Negalėčiau išskirti vienos, nes Vinetu mėgau tuo metu, kai dar patys indėnais kieme žaisdavom, o iš visų mėgstamiausių apskritai – Viktoro Hugo ,,Vargdieniai“ ir ,,Žmogus, kuris juokiasi“.

(Teisingas atsakymas – Apači)

Šaltinis
Draudžiama Klubas.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur, taip pat platinti mūsų medžiagą be sutikimo. Jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Klubas.lt kaip šaltinį.
www.klubas.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją