„Grįžtu, nes labai pasiilgau grojimo“, - kalbėdamasis su Klubas.lt, sakė Algis Ramanauskas-Greitai, prieš keliolika metų su savo grupe „Svastikos, sukitės greitai“ (SSG) stovėjęs Lietuvos alternatyvinės muzikos priešakyje.

Algis Ramanauskas-Greitai sutiko atsakyti į kelis Klubas.lt klausimus.

„Svastikos, sukitės greitai“, „Gimtadienis“, „Radioshow“ (ne tik šio dueto pokštai, bet ir nepaprastai stipri muzikinė pusė) – visa tai siejama su Jūsų vardu. Tačiau jau ilgą laiką Algis Ramanauskas-Greitai žinomas tik kaip TV laidų vedėjas, šoumenas, o štai jo, kaip neblogo gitaristo ir dainų kūrėjo vardas primirštas. Išskyrus kelis epizodinius pasirodymus scenoje per BIX 20-metį bei pernykščius „Bravo“ apdovanojimus, apie jūsų muzikinę veiklą nieko nebuvo girdėti. Dabar prasitarėte, kad grįžtate kaip Algis Greitai. Koks žada būti šis sugrįžimas? Duoklė hardrokui, Frankui Zappai? Radikalus triukšmingas džiazas? Ar galbūt triuškinantys „Gimtadienio“ pobūdžio hitai?

Taip, grįžtu, nors niekur kaip ir nebuvau dingęs. Na, gal tik iš „gyvos" scenos, nes „Radioshow“ koncertai visada būdavo be gyvos grupės, nors ir su gyvu dainavimu. Grįžtu, nes labai pasiilgau grojimo, be to, per daug savo muzikinių pastangų buvau atidavęs „Radioshow“, neužtekdavo sau. O dabar norisi daryti tiktai tai, kas patinka. Galiu sau tai leisti.

Prieš pusantrų metų prikalbinau „Magic Mushrooms“ pasirodyti gyvai su „Radioshow“. Buvau labai patenkintas rezultatu, po to sugrojome dar kartą. O po to jau susikūrė ir grynai „Radioshow grupė": puikūs jaunos kartos džiazmenai, kuriems patiko tai, ką darėme. Sėkmingai sugrojom „Be2Gether“, dar porą koncertų.

Algio Greitai muzikiniame repertuare kol kas - ne per daugiausiai naujienų. Scenoje atliksim senus SSG ir Radioshow gabalus, yra keletas naujų - kad ir "Egoistas", kurį atlikau per „Bravo" apdovanojimus . Rašau ir naujas dainas, aišku. Be to, koncertuose grosime ir keletą svetimų dalykėlių iš „Steely Dan“ ar „King Crimson“ repertuaro, dar tiksliai nežinau. Aišku tik viena: tai turės patikti visai mūsų grupei. Aš jiems taip ir sakiau - grosime tik tai, kas visiems patinka ir grosime taip, kaip visi mėgstame, nepaisant, kad aš esu grupės „meno vadovas".

Aš ilgokai galvojau, ar turi likti SSG, bet nusprendžiau, kad „marketingo prasme" geriau tegul būna Algis Greitai. Be to, man taip kažkodėl mieliau.

Nežinau, kaip apibūdinti savo muziką. Aš linkęs vadinti tai modernia, septakordine filosofija paremta muzika. Iš esmės tai yra džiazas. Trigarsių pas mane neaptiksite. Nebent vieną kitą. Aišku, koncertuose neapsieisime be fanko elementų - tai šiandien madinga, ir ačiū Dievui. Pasižiūrėkit - šiais laikais bent jau Vilniuje pilna gerą skonį turinčio jaunimo. Jei „mano laikais" vyravo heavy metal ir pankrokas, tai dabar jaunimas džiazuoja. Tai puiku.

Kaip Algis Greitai pirmą kartą pasirodysiu klube „ L'Amour“ liepos 3 dieną. Po to - liepos 31 dieną „Forum Palace“ terasoje, po atviru dangum – jei tik oras leis. Jei ne - lįsim į vidų. Bet kokiu atveju bus smagu.

Publika (dauguma) iš vienos pusės Jus pažįsta kaip „Žvaigždžių duetų“ vedėją, NML komisarą, šoumeną... Iš kitos pusės (mažuma) - kaip muzikantą, kažkada su SSG stovėjusi Lietuvos alternatyvinės muzikos priešakyje bei ironizavusį popmuzikos projektuose „Gimtadienis“ bei „Pompa“. Ką iš šiandieninės Lietuvos muzikos rinkos priskirtumėte geros, kokybiškos muzikos kategorijai, o ką – prastos?

Ačiū, kad prisimenate, bet apie SSG kaip „Lietuvos alternatyvinės muzikos priešakį" tikrai per stipriai. Mes paprasčiausiai nemokėjome groti. Kitas dalykas – „Gimtadienis“ ir „Pompa“. Tai jau buvo kur kas profesionaliau, nors ir daroma juokais.

Turime labai kokybiškų, jaunų grupių - tie patys „Magic Mushrooms“, „Saulės Kliošas“, „Pieno Lazeriai“...Deja, yra išlikę ir stakėnai, ir dar baisiau. Jie niekur nedings, aišku, bet gerai, kad bent Vilniuje turime to sveiko džiazfankinio snobizmo. Ir žinot, pasakysiu vieną paradoksalų (iš pirmo žvilgsnio) dalyką. Radži yra tikrai geriau negu lietuviški sinatros, kažkada dainavę apie Čipoliną ar Viktorą Harą.

Ar vis dar mušate Kalėdų senelius?

Ne. Būčiau Bronius, sakyčiau, kad dabar juos tratiju.

Šaltinis
Draudžiama Klubas.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur, taip pat platinti mūsų medžiagą be sutikimo. Jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Klubas.lt kaip šaltinį.
Klubas.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją