Jei, pavyzdžiui, aprangos kodas – baltoji peteliškė, vyras neabejotinai turėtų dėvėti fraką, segėti baltą peteliškę ir avėti klasikinio stiliaus juodus batus – pageidautina lakuotus, o moteris turėtų pasipuošti ilga suknele iki žemės, pečius apnuoginti, o rankas papuošti ilgomis pirštinėmis. Taisyklės griežtos, bet ar ne laužomos?

Ar visada ir visur būtina laikytis aprangos kodo reikalavimų? Ką rengtis, jei kvietime tiesiog nurodyta „šventinė apranga“ arba „kokteilių vakarėlis?“ Dizaineris Giedrius Paulauskas sako, kad aprangos kodų reikia paisyti taip, kaip pačiam atrodo. „Jei kvietime nurodyta, kad esate kviečiamas į šventinį vakarą, tai ir apranga turėtų būti šventinė. Tačiau šventinis apsirengimas kiekvienam gali būti suprantamas individualiai. Svarbiausia, kaip jautiesi. Jei jauti geras emocijas ir esi geros nuotaikos, tai reiškia, kad šventiškai atrodai“, – sako G. Paulauskas.

Dizaineris mano, kad neverta griežtai reaguoti į aprangos kodus ir pats asmeniškai į juos nereaguoja bei griežtai taisyklių nesilaiko. Giedrius įsitikinęs, kad svarbiausia yra žmogaus būsena ir savijauta, tad jei nesijaučiate gerai dėvėdamas smokingą – vilkitės fraką. Anot dizainerio, rengtis dėl kitų neverta: „Aš kitų nepažįstu, todėl neprivalau dėl jų rengtis pagal kokias nors taisykles.“

G.Paulauskas sako, kad sunku apibrėžti, kaip konkretus žmogus turėtų rengtis, bet Lietuvoje žmonės ganėtinai susikaustę ir tik vienas kitas drįsta laužyti taisykles. Jis mano, kad aprangos kodai apskritai nėra reikalingi, nes kiekvienas individas turi savitą stilių, kuriuo apsivilkęs jaučiasi geriausiai.

Pats Giedrius geriausiai jaučiasi dėvėdamas džinsus, todėl ir šventinę aprangą, marškinius bei švarką, drąsiai derina prie jų – nekreipdamas dėmesio į aplinkinių nuomonę. Dizaineris mano, kad aprangos kodus ir tam tikras taisykles laužo tie žmonės, kurie jaučiasi laisvi ir nepriklausomi nuo aplinkinių.

Šaltinis
Draudžiama Klubas.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur, taip pat platinti mūsų medžiagą be sutikimo. Jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Klubas.lt kaip šaltinį.
www.klubas.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją