Siužetas šiaip yra visai nekaltas. Jo centre – simpatiškas jaunikaitis Slevinas (aktorius Joshas Hartnettas), kuris pakliūva į juodą savo gyvenimo tarpsnį. Namą, kuriame jis nuomojosi kampą, pradėjo griauti, mylima blondinė netyčia į savo lovą priėmė absoliučiai pašalinį pilietį, o draugas, kurio bute Slevinas laikinai apsistojo, dingo be žinios.

Viena paguoda - Lindsi (aktorė Lucy Liu), kaimynė iš gretimo buto, kuri užsuko pasiskolinti stiklinės cukraus. Jos vizitas paprastas ir suprantamas. Kiti – visiškai fantastiški.

Du juodi debilai teigia, kad Bosas (aktorius Morgan Freeman) įsakė jiems pristatyti kažkokį Niką, o kadangi Niko nėra, tai visai tiks ir Slevinas.

Grįžęs iš susitikimo, Slevinas tokiu pat būdu patenka pas Rabiną (aktorius Ben Kingsley) ir sužino, kad abu jo aplankyti personažai yra mirtini priešai. Ir abu užsakė nudėti vienas kitą. Ir abu kažkodėl pasirinko nieko bendra su kriminaliniu pasauliu neturintį lyrišką jaunikaitį Sleviną.

O abiejų mirtinų priešų užnugaryje šmėžuoja šaltas kaip aisbergas samdomas žudikas profesionalas Gudketas (aktorius Bruce Willis), kuris žiūri į savo darbdavius žudančiu žvilgsniu ir žada viską padaryti gerai.

Visa ši klasikinė istorija apie pilietį, kurį laiko tuo, kas jis nėra, yra gryna apgaulė. Režisierius sąžiningai apie tai įspėja filmo pradžioje – tam, kad žanrinių žaidimų gerb. žiūrovai nepriimtų už gryną pinigą.

Pademonstruoja keletą epizodų, kurių iš tikrųjų nebuvo, personažai pasikalba apie Džeimsą Bondą ir Hitchcocką .

Viskas detektyviškai švaru ir padoru, nes beveik visos detales, reikalingas galvosūkio sprendimui, yra gražiai išmėtytos istorijos kelyje. Ir svarbu viskas – gestas, žvilgsnis, nutylėjimas, dialogo potekstė.

Na, o virš viso kūrinio labai tyliai sklando brito Guy Ritchie šešėlis. Kas prisimena „Lok, stauk arba šauk“ ir neseną „Revolverį“, galės palyginti ir pagalvoti, kokias žanro idėjas škotas P.McGuiganas išplėtė ir patobulino.

O šiaip – visko klaikiai daug – peisai ir jarmulkos, dantys ir krištoliniai šachmatai, kretinai ir kilnūs banditai, tyra meilė, hipodromas ir žirgai, vienas pistoletas, du pistoletai, žydras princas, daugiaprasmiški dialogai, personažai- šmėklos ir taip toliau. Bet smagu. Ypač tada, kai du didžiojo kino meistrai spokso vienas į kitą iš savo identiškų „penthauzų“, juos skiria gatvė ir neapykanta, o paskui gražiai simetriškai sėdi suglaudę nugaras ir prisimena praeitį, kuri tuoj pat pasibaigs.

Gražus mėginimas kitaip pažaisti kriminalinį trilerį – šaltai žėrinčiais šachmatais. Jeigu sutiksite su žaidimo taisyklėmis, tai partija baigsis jūsų naudai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją