Filmo premjeroje apsilankė Karolina Meschino su dukra Isabelle, Lauros ir Šarūno Mazalų šeima, Viktorija Macijauskienė su dukra Gabriele ir sūnumi Tauru, dainininkė Viktorija Mauričaitė su dukra, atlikėja Gabriele Vasha ir anūke Adrija, Liucina Rimgailė su sūneliu Oskaru, dainininkė Ingrida Martinkėnaitė su dukrele Eva, influencerės Simona Lipnė su trynukais Patricija, Emilija ir Herkumi, Anžela Adomovič-Gečienė su vyru Žygimantu ir sūnumi Žaku, Inga Žuolytė su sūnumi Gabrieliumi, rašytojas Tomas Dirgėla, filme tėtį įgarsinęs atlikėjas Vaidotas Valiukevičius ir daugybė kitų. Premjeroje dalyvavo daugiau nei 600 vaikų ir suaugusiųjų, rašoma pranešime spaudai.

Filmo kūrėjai teigia norėję perduoti vaikams ir tėvams svarbią žinutę – kad kiekvienas žmogus yra kūrėjas. „Kakė Makė savąjį pasaulį ir save atranda įdomiausiais būdais, skatiname vaikus į savo paieškas nerti autentiškai, norime, kad filmo turinys būtų geros savijautos užuovėja. Labai tikime, kad ir tėvai, peržiūrėję filmą atvira širdimi, savo vaikų akimis, prisimins save vaikystėje, atras savo vidinį vaiką, kuris leisis kartu šokti ar dainuoti finalinę filmo dainą pakeliui namo. Filme užkoduota daug žinučių tėvams ir vaiko aplinkos suaugusiesiems. Tereikia jas pastebėti ir pagauti įkvėpimą“, – sako filmo prodiuserė Simona Krasauskienė.

Kakės Makės filmo idėja, ji teigia, sklandė dar nuo 2017-ųjų. Patvirtinta ji buvo 2020-aisiais, taigi evoliucijos procesas užtruko. S. Krasauskienė pasakoja jau daugybę metų pastebinti, kad visus, kurie prisiliečia prie Kakės Makės personažo, sujungia didžiulis tikėjimas ir nepaprasta aistra. „Gal taip yra dėl to, kad savo akimis matome, kaip per renginius vaikai apsikabina mėgstamą personažą, kaip juo žavisi, kai girdime tėvų pasakojimus apie tai, kokią magiją jų namuose kuria knygos ir dainos“, – svarsto filmo prodiuserė ir juokauja neturėjusi kito pasirinkimo – tik kurti audiovizualinį turinį, dovanoti vaikams ir jų tėvams magišką Kakės Makės pasaulį.

Režisieriaus Meinardo Valkevičiaus, scenarijaus autorių Monikos Juzonytės ir Lauryno Kaminsko, dailininkės ir iliustruotojos Gabijos Visockytės bei animacijos studijos „Meinart“ visai šeimai sukurtas pasakojimas apie tai, kaip Kakė Makė kuria savo filmą. Jame – net šeši nuotykiai, kuriuose nestinga humoro, išdaigų ir vertingų pamokų. Prasidėję namuose, jie persikelia į magišką Kakės Makės pasaulį, kuriame gyvena išgalvoti draugai monstrai, piratai, pasakų princas, linksmuolė ragana, pabėgusios ausys, šėlsta Dantukų fėjos puota, Svajonių gimtadienis, o atvykę svečiai užsibūna daugiau nei savaitę.

„Kakės Makės DNR yra knygos, kurias su didele meile kuria Lina Žutautė. Nusprendėme ekranizuoti bene vaikų mylimiausias istorijas: „Kakė Makė ir pabėgusios ausys“, „Kakė Makė ir didelė tamsa“, „Kakė Makė ir katinas vienai savaitei“, „Kakė Makė ir dantukų fėjos puota“, „Kakė Makė ir svajonių gimtadienis“, „Kakė Makė ir draugystės šluota“. Šias istorijas scenaristai M. Juzonytė, L. Kaminskas interpretavo, stilizavo, sukūrė taip pat ir naujo turinio, kad jos suliptų į vientisą istoriją. Kūrybos procese aktyviai dalyvavo ir Kakės Makės pasaulio kūrėja, rašytoja ir iliustruotoja L. Žutautė“, – sako filmo prodiuserė S. Krasauskienė.

„Kakė Makė jau senokai gyvena ne tik knygose. Labai tuo džiaugiuosi, vadinasi, per daugiau nei 10 metų jos populiarumas ne sumažėjo, o gal net ir užaugo“, – filmo premjeros išvakarėse kalbėjo personažo autorė L. Žutautė. Ji prisipažino, kad išleidusi Kakę Makę į gyvenimą jautėsi panašai, kaip išleisdama sūnų į darželį: tikiesi, kad dabar turėsi laisvą dieną ir galėsi ją nugyventi savo malonumui, bet iš tiesų kas penkias minutes žiūri į laikrodį ir nesulauki, kada jau bus laikas tą vaiką atsiimti iš darželio. Buvo truputį baisu ir gerokai neramu, bet, atrodo, viskas pavyko.“

Populiarių vaikiškų knygų autorė aktyviai dalyvavo filmo kūrimo procese – skaitė scenarijus, rašė pastabas, komentavo animuotus vaizdus. „Kiekvienas, prisidėjęs prie animacijos kūrimo, turėjo savo požiūrio tašką, todėl buvo svarbu, kad viskas derėtų, susilietų į bendrą skambesį, o Kakės Makės pasaulio detalės pereitų iš knygų į animaciją ir išliktų atpažįstamos“, – apie bendrą darbą pasakojo ji.

Prodiuserė S. Krasauskienė išduoda, kad filme beveik nėra dialogų ar scenų, kuri nebūtų derinta su vaikų psichologe Asta Blande. „Mums svarbu, kad filmo turinys būtų šiuolaikiškas, atspindėtų šio laikotarpio tėvų ir vaikų santykius, kad vaikams situacijos būtų suvokiamos, o tėvams – iššifruotos“, – sako ji.

Filmo režisierius M. Valkevičius neabejoja: tėvai, auginantys mažus vaikus, apie Kakę Makę negali nežinoti. Jo paties vaikai – dvejų Ūla ir šešerių Jokūbas filmą jau matė gal trisdešimt kartų, – kiek tėtis uždeda, tiek jie žiūri. „Panašu, kad jiems įdomu, man tai svarbu žinoti, – sako filmo režisierius. – Turėjome užduotį atskleisti filmo žinutes vaikams suprantama kalba. Knygoje daug visko pripiešta, gali ilgai apžiūrinėti puslapius, bet filmo kadras trunka tris sekundes, jis turi būti aiškus ir suprantamas. Tikiuosi, vaikai pastebės detales, personažus, kuriuos jiems paslėpėme filme, – jų yra apie 400. Norėjome, kad filmas būtų kuo panašesnis į knygeles, užtat rinkomės 2D variantą.“

Dar viena svarbi užduotis filmo kūrėjams buvo perteikti Kakės Makės ir jos bičiulių jausmus. Režisierius pasakoja tam pasitelkęs ne tik animuotus judesius, veido išraiškas, profesionalų, išraiškingą įgarsinimą, bet ir daineles. Filme skambės net aštuonios dainos, tarp jų – ir vaikų jau pamėgtos, ir visiškai naujos dainelės, kurios žiūrovus kvies kartu šokti ir dainuoti. Muziką filmui sukūrė Lietuvoje gyvenantis meksikietis kompozitorius Manuelis Velázquezas. Originalią filmo muziką jis suderino su naujomis Fausto Venckaus dainomis ir senais Kakės Makės hitais, kuriuos sukūrė Stano ir „Hitų kepykla“.

Filmo tempas ir istorijų trukmė taip pat pritaikyta mažiesiems žiūrovams. Filmo režisierius įsitikinęs, kad šešis Kakės Makės nuotykius ekrane sekti lengviau, nei stebėti nuoseklų pasakojimą.

Nuotaikingą filmo istoriją pasakoja aktorius Giedrius Savickas. Kakės Makės tėvams, kurių vardai, beje, pirmą kartą bus atskleisti filme, savo balsus paskolino aktorė Ineta Stasiulytė ir grupės „The Roop“ vokalistas Vaidotas Valiukevičius. Kakę Makę įgarsino Elena Katkutė, nuo devynerių lietuviškai dubliavusi Holivudo filmus, tokius „Kaip Grinčas Kalėdas vogė“, „Stebuklų parkas“, „Dičkis šuo Klifordas“, „Ponas Kūdikis 2. Šeimos reikalai“ .

„Kakė Makė: mano filmas“ premjera šio personažo istorija nesibaigs. Animacijos studijoje jau kuriamos ir bandomosios Kakės Makės serialo serijos, kurias rodys vienas iš TV kanalų Lietuvoje. Kakės Makės filmas peržengs ir Lietuvos sienas, filmu domisi lietuvių diaspora užsienyje, filmas, taip pat ir būsimasis serialas pristatomas užsienio rinkose – dar šiais metais Kakės Makės prekės ženklo komanda planuoja dalyvauti kino industrijos renginiuose: tarptautiniame animacinių filmų festivalyje „Annecy“, „Cartoon Forum“, „MIP Junior“, „MIP COM“ renginiuose, svarbiame licencinio verslo renginyje Londone „Brand licensing Europe“, numatyti susitikimai Londone, Milane, Romoje, Barselonoje.

Pilnametražis animacinis filmas „Kakė Makė: mano filmas“ pagal rašytojos L. Žutautės knygas – nuo balandžio 21 dienos visuose Lietuvos kino teatruose.

Filmą įgarsino E. Katkutė, G. Savickas, I. Stasiulytė, D. Siaurusaitis, V. Valiukevičius ir kiti. Filmo režisierius – M. Valkevičius, scenarijaus autoriai – M. Juzonytė ir L. Kaminskas, dailininkė Gabija Visockaitė. Filmą platina „NJ World“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją