Vienu iš tokių projektų yra 2019 metais pasirodžiusio ir kritikų išmyluoto finansinio hito „Shazam!“ tęsinys, kuris turi prisidėti prie naujos Jameso Gunno numatytos „DC kino visatos“ vizijos ateities.

O ar šis režisieriaus Davido F. Sandbergo filmas sugeba pateisinti lūkesčius ir nenusileidžia savo kokybe pirmtakui, kuris savo pasirodymo metu sugebėjo suteikti smagią bei neprailgstančią pramogą? Į tai atsakau trumpoje apžvalgoje.

Apie ką mes čia…

Tapęs mylimu visuomenėje, Bilis Batsonas ir jo super alter ego Šazamas nepaliauja stebinti gelbėdami žmones nuo visokių nelaimių. Tačiau vieną dieną horizonte pasiranda titano Atlaso dukros Hespera, Kalipso ir Antėja, kurios nusprendžia mesti iššūkį naujai iškeptam superherojui. Ar Šazamui pavyks atlaikyti Dievų įniršį ir apsaugoti tuos, kuriuos jis myli ir kuriems jo reikia? Sunku pasakyti, nes Atlaso dukros yra ne tik labai galingos, bet ir gudrios.

Kūrinio turinys

2022 metais žiūrovus pasiekė ilgai lauktas, bet šiokį tokį nusivylimą atnešęs „Juodasis Adamas“, kuris yra labiausiai giminingas šiai filmų serijai, nei bet koks kitas „DC“ komiksais paremtas projektas. Todėl man buvo šiek tiek baisu, kad antroji „Shazam!“ dalis nesigautų tokia pat, kaip jau paminėtas, lūkesčių nepateisinęs Dwayne‘o Johnsono benefisas. Tačiau vis tik antroji dalis išlaiko tą patį lengvą ir humoristinį toną, kaip ir 2019 metų pirmtakas, dėl ko juosta žiūrima smagiai ir įdomiai.

Žinoma, siužeto prasme, kaip ir daugelyje komiksais paremtų filmų, yra tas pats principas – yra superherojus, atsiranda dar stipresni jo oponentai, superherojus privalo juos pranokti, pabaiga. Ar čia ką tik buvo niekingas spoileris, kurių aš visuomet vengiu? Ne, nes tokius siužetinius pamatus turi beveik visi „DC“ ir „Marvel“ komiksais paremti filmai. Kalbu apie tuos, kurie priklauso taip vadinamoms „kino visatoms“, nes yra pavieniai filmai, tokie kaip „Betmenas“, „Stebėtojų lyga“ ir „Džokeris“, kurie stebina siužetiniais sprendimais ir neleidžia nuspėti baigties.

Man patiko, kad šis filmas atrodo žymiai didesnis už pirmtaką, todėl ir veiksmo prasme bei epiškumu pranoksta 2019 metų juostą. Nuobodžiauti šiuo atveju man tikrai nereikėjo, nes veiksmo ir puikiai sukaltų susidūrimų scenų šiame filme netrūko, o ir kai kurios iš jų atrodė itin originaliai, kad net ir visko matęs žiūrovas galėtų pasimėgauti nestandartiniais kūrėjų sprendimais. Be to, filmas turi dar ir kelis labai gudriai įpaišytus į rodomą veiksmą momentus, susijusius su kitais „DC“ projektais, dėl to ieškoti taip vadinamų „velykinių kiaušinių“ (angl. „easter egg“) man buvo irgi tam tikras iššūkis bei savotiškas žaidimas, kuris, kaip ir geras veiksmas ekrane, neleido nuobodžiauti.

Atvirkščiai nei beveik visi kiti „DC kino visatos“ filmai, abi „Shazam!“ dalys yra perpildytos gero, sarkastiško ir labai jau taiklaus humoro, be kurio aš dabar neįsivaizduoju šio superherojaus nuotykių. O pasijuokti čia tikrai bus iš ko.

Filmo veikėjai pasikeitė, bet ne išoriškai, o kaip asmenybės, todėl matome jau ne tuos naivius paauglius bei vaikus, o savo asmeninę pasaulėžiūrą turinčius jaunuolius, kurių vyresnės alter ego versijos veikė visiškai kitaip, nei pirmtake. Na, o pagrindinių antagonisčių komanda irgi buvo nepėsčia. Atlaso dukterys buvo labai geras pasirinkimas blogiečių vaidmeniui, o jų mitologinis pamatas tik dar labiau paryškino kiekvienos iš jų psichologinį portretą.

Techninė juostos pusė

Turint užmojus sukurti išties pirmą dalį epiškumu pranokstantį reginį, reikia investuoti žymiai didesnes lėšas produkcijai. Ir šiuo atveju matosi, kad biudžetas tikrai padidėjo, nes ir specialiųjų efektų čia yra žymiai daugiau, ir pats produkcijos dizainas tapo solidesnis. Meninis apipavidalinimas irgi mane pradžiugino, o ką jau kalbėti apie šaunias dainas, kurios smagiai papildė tiek veiksmo, tiek ir paprastas scenas. Vaizdo montažas, kameros darbas ir garso montažas manęs irgi nenuvylė. Galiu pasakyti, jog vizualiai filmas atrodo tikrai šauniai.

Aktorių kolektyvinis darbas

Zachary‘is Levy‘is super herojaus Šazamo vaidmenyje ir vėl pavagia šou, nes jo charizma ir tas lengvas paprastumas tiesiog paperka. Bet ir be jo filme buvo nemažai gerų aktorių, kuriems galima jausti nemenką simpatiją. Puikios Lucy Liu, Helen Mirren ir Rachel Zegler įkūnijo grakščias blogiukes, o kiti antro plano aktoriai, tokie kaip Djimonas Hounsou, Adamas Body‘is, Jackas Dylanas Grazeris, Asheris Angelas, Grace Caroline Currey, Rossas Butleris ir Meagan Good, irgi neblogai papildė ekraną savo trumpais, bet užtikrintais pasirodymais.

Verdiktas

„Shazam! Dievų įniršis“ – toks pat nutrūktgalviškas, juokingas, siužetiniais sprendimais epiškesnis, daugiau veiksmo turintis ir lengvą pramogą suteikiantis reginys, kaip ir 2019 metais pasirodęs pirmtakas. Tai kartu ir filmas, kuris visiškai nedaro gėdos „DC kino visatai“, kurią neužilgo pertvarkys Jamesas Gunnas su savo nauja vizija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją