"Lenkų kino savaitė - vienas svarbiausių mūsų projektų. Šiemet ji prasidės balandžio 21 ir truks iki 27 dienos. Norime pristatyti pačius geriausius lenkų filmus. Šie filmai kalbės apie šiandieninio gyvenimo problemas", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Lenkų instituto direktorius Mariuszas Gasztolas (Mariušas Gaštolas).

Kino kritikė Živilė Pipinytė mano, jog didžiausio žiūrovų susidomėjimo turėtų sulaukti festivalio atidarymo bei uždarymo filmai.

"Daugiausiai dėmesio turėtų sulaukti režisieriaus Felikso Falko filmas "Antstolis". Šio filmo herojus - antstolis, savotiškas šių dienų "herojus". Nekreipdamas dėmesio į moralę, jis nori padaryti karjerą ir užsitikrinti tą vietą pasaulyje, kurios, kaip jis mano, jog yra nusipelnęs", - filmo siužetą komentavo kino kritikė.

Pasak jos, šis filmas, kaip ir Krzysztofo Zanussi kūrinys "Persona non grata" atstovauja "moralinio nerimo kino" srovei.

Pasak Ž.Pipinytės, abu filmai savotiškai susieja praeitį bei dabartį. "Buvęs Solidarumo herojus tapęs diplomatu sugrįžta į Lenkiją ir čia jį ištinka moralinė bei politinė akistata: susitikęs su jaunystės draugu jį įtaria buvus ne tik saugumo bendradarbiu, bet ir žmonos meilužiu. Šio herojaus vaidmenį atliks Nikita Michalkovas", - apie filmą "Persona non grata" kalbėjo kritikė.

Kitas Lenkų kino savaitės filmas, sukurtas Krzysztofo Krauze - "Mano Nikiforas" - pasakos apie paskutinius aštuonerius vieno iš penkių garsiausių pasaulio primityvistų - Nikiforo - gyvenimo metus.

Šiame filme pagrindinį - Nikiforo - vaidmenį atliko aktorė Krystyna Feldman. Už jį aktorė buvo apdovanota ne viename pasaulio kino festivalyje.

Pasak Ž.Pipinytės, įdomu pažvelgti ir į jaunų aktorių filmus bei filmus apie jaunus žmones. Leszeko Wosiewicziaus filmas "Kryžkelės kavinė" pasakoja apie tai, kaip trys jaunuoliai atvyksta iš provincijos į Varšuvą siekti karjeros, įsidarbina saugos firmoje, o vėliau susideda su prastos reputacijos kompanija ir apiplėšia banką.

Pasak kritikės, dėmesio verti ir kiti Lenkų kino savaitės filmai: jaunų lenkų režisierių filmas "Odė džiaugsmui", kalbantis apie jaunų žmonių likimus bei emigraciją, taip pat "Solidarumas, solidarumas", į permainas žvelgiantis per ironijos prizmę.

Ž.Pipinytė sakė, jog Roberto Glinskio filmas "Rupūžės kurkimai" savo tema labiausiai siejasi su Lietuva. "Pagrindinė herojė filme kilusi iš Vilniaus lenkų. Be to, čia epizodinius vaidmenis atlieka ir lietuvių aktoriai", - sakė ji.

Beje, Bridžitos Džouns istoriją kino mėgėjams turėtų priminti Ryszardo Zatorskio filmas "Niekados". "Festivalio programa, kalbant reklamiškai, "subalansuota ir vyrams ir moterims"" - juokavo kino kritikė.

Organizatoriai teigia, jog į festivalį atvykti pažadėjo lenkų kino žvaigždė Malgorzata Kozuchowska, vadinama "viena stilingiausių lenkų moterų". Ji lenkų televizijos žiūrovams turėtų būti pažįstama ir iš populiariųjų serialų.

Be to, festivalį atvyks ir režisierius Krzysztofas Zanussi. Pasak Ž. Pipinytės, "tai - figūra, kone geriausiai reprezentuojanti lenkų kiną užsienyje".

Lenkų kino savaitės metu bus prisimintas ir prieš dešimtmetį miręs lenkų kino kūrėjas Krzystofas Kieslowskis. Organizatoriai tikino, kad šio kūrėjo mirties metines šiuo metu mini visas kino pasaulis.

Kino savaitėje nepamiršti ir naktinio kino mėgėjai, mat ketinama pademonstruoti daugiau nei šešių valandų trukmės kino programą, kurią sudarys vaidybiniai, dokumentiniai ir animaciniai buvusių Lodzės kino mokyklos studentų bei su šio miesto kino studijomis bendradarbiaujančių jaunųjų kino kūrėjų filmai.

Naktinio kino seanso "Trumpai tariant" metu žiūrovai bus vaišinami kava bei saldumynais, o pertraukose kinomanų miegus sklaidys grupė "Gravel".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją