Ir šia proga, kad šis apdovanojimą po apdovanojimo skinantis kino projektas sulaukė premjeros ir Lietuvoje, noriu jam skirti šiek tiek dėmesio ir tuo pačiu kiekvieną iš Jūsų paraginti jį pamatyti dideliame ekrane, taip atiduodant pagarbą šiam genialiam režisieriui, kurio dėka mes visi galime džiaugtis šiuolaikiniu ir daug šaunių įspūdžių suteikiančiu pramoginiu kinu.

Apie ką mes čia…

Vieną dieną jaunąjį Semį Fabelmaną tėvai pirmą kartą nusiveda į kiną pasižiūrėti vieno iš labiausiai aptariamų 1952 metų filmų „Didžiausias šou žemėje“. Tačiau jie visiškai nenutuokė, kad po šios peržiūros jų sūnus bus taip užburtas visos tos kino magijos, jog netolimojoje ateityje jis nuspręs pats tapti viso to dalimi.

Kūrinio turinys

Nežinau, ar yra nors vienas žmogus civilizuotame pasaulyje, kuris nėra girdėjęs apie Steveną Spielbergą arba bent jau nėra matęs nors vieno jo filmo. Bet jeigu tokių ir yra, tai tikėtina, jog šis žmogus gyvena po akmeniu, visiškai niekuo nesidomi, nes kitaip neįsivaizduoju, kaip būtų galima tai paaiškinti.

Visgi šis kino kūrėjas mums yra padovanojęs tiek kultinių, legendinių ir tikrą perversmą kino industrijoje padariusių filmų, jog tiesiog neįmanoma būti nemačiusiam bent vieno jų. Tad jeigu esate žiūrėję arba bent girdėję apie tokius hitus kaip „Nasrai“, „Indiana Džounsas ir dingusios Sandoros skrynios ieškotojai“, „Juros periodo parkas“, „Šindlerio sąrašas“, „Pagauk, jei gali“, „Gelbstint eilinį Rajaną“, „Kablys“, „Amistadas“, „Linkolnas“, „Ateivis“, „Dirbtinis intelektas“, „Terminalas“, „OAZĖ: Žaidimas prasideda“, žinokite, jog tai yra Steveno Spielbergo režisuoti filmai. Jau aš nekalbu apie jo kaip prodiuserio veiklą, kuri irgi stulbinanti.

Ir taip, paminėjau tiek daug Steveno Spielbergo režisuotų kino projektų tik tam, kad suvoktumėte, kokia spalvinga ir įvairiapusė yra jo filmografija. O dabar metas sugrįžti prie filmo „Fabelmanai“, kuris ir buvo įkvėptas šio kino genijaus karjeros pradžios.

Filmas man pirmiausia padarė didžiausią įspūdį dėl jo labai paprastai, nuoširdžiai ir, kas svarbiausia – jaukiai pateikto siužeto, į kurį nesunku įsigilinti ir kartu tapti jo dalimi. Nes žiūrint šią juostą galima lengvai suvokti, kas yra kinas ir kodėl tiek pagrindinis veikėjas Semis Fabelmanas, tiek ir mes patys esame juo sužavėti. Be to, filme taip pat yra atskleidžiamas tas pirminis įspūdis iš kino teatro salės, kuris yra labai svarbus norint jauną žiūrovą užburti kino magija.

Pats pamenu, kai pirmą kartą apsilankiau kine – tai buvo 1998 metais legendiniame Vilniaus kino teatre „Lietuva“, kuriame pasižiūrėjau animacinį filmuką „Tarzanas“. Ir įspūdžiai man išlikę iki šiol, todėl galiu puikiai suprasti, kokį efektą padarė pagrindiniam veikėjui legendinis Cecilio B. DeMille‘io šedevras.

Bet be meilės kinui, kūrybiškumui ir žvilgsniui į rodomą ekrane laikotarpį, kuriame dominavo vesternai ir miuziklai, filme turime dar ir kelias žymiai rimtesnes temas. Tai šeimos vertybės, santykiai, patyčios, antisemitizmas ir meilė. Daugžodžiauti nenoriu, nes manau, kad kiekvienas šio filmo žiūrovas pats turėtų pamatyti, kokius ne itin lengvus gyvenimo etapus privalėjo pereiti pagrindinis veikėjas, kad susiformuotų į tą asmenybę, kuri po kelių dešimtmečių užkops į Holivudo viršūnę. Ir visa tai pateikta labai natūraliai bei įtikinamai, sunku prisikabinti prie tokios stiprios šio filmo dramaturgijos.

Labai gerai buvo perteikti ir filmo personažai – pradedant Fabelmanų šeima, moksleiviais, artimaisiais ir, aišku, keliais pašaliniais veikėjais, kurie irgi įnešė į šią juostą savito žavesio. Na, o didžiausia staigmena man čia tapo išskirtinai atrodantis legendinio Holivudo režisieriaus Johno Fordo pasirodymas.

Kas nežino, tai šis ikoniškas kino kūrėjas buvo pats mėgstamiausias Steveno Spielbergo režisierius.Jeigu nesate matę nei vieno Johno Fordo filmo, rekomenduoju taisyti padėtį ir griebti kokius nors „Ieškotojus“ ar „Rūstybės kekes“ peržiūrai. Tikrai nepasigailėsite.

Ir pabaigai, nes nenoriu nieko daugiau atskleisti, kad ir patys galėtumėte mėgautis šio filmo atradimais, pasakysiu, jog ši juosta puikiausiai tinka peržiūrai ne tik kinomanams, sinefilams ar snobams, bet kartu ir tiems žmonėms, kuriems kinas, kaip ir jaunam Semiui Fabelmanui, yra elementari pramoga, atsipalaidavimas bei pabėgimas nuo kasdienių rūpesčių.

Tad būtent dėl to tiek aš, tiek ir milijonai žmonių visame pasaulyje, esame dėkingi Stevenui Spielbergui, kuris suteikė mums tiek daug gražių akimirkų priešais kino ar televizoriaus ekraną.

Techninė juostos pusė

Kiekvieną kartą žiūrėdamas Steveno Spielbergo filmą žaviuosi jo kūrybiškumu ir vizijomis, kurios priverčia pasinerti į kino magiją bežiūrint rimtą dramą, nuotykių filmą ar kokį nors fantastinį blokbasterį. Ir čia viskas yra taip pat, nes šis naujas filmas nuo pat pirmų minučių sugeba sukelti pačias šauniausiais emocijas dėl kruopštaus meninio apipavidalinimo, tvarkingo produkcijos dizaino, gero operatoriaus darbo, jaukią atmosferą sukuriančios muzikos ir labai gerai sudėlioto vaizdo montažo. Pastarasis nei vienai akimirkai man neleido nuobodžiauti. O filmo trukmė - pustrečios valandos, bet tai visiškai nesijautė.

Aktorių kolektyvinis darbas

Vaidyba Steveno Spielbergo filmuose dažniausiai irgi pozityviai stebina, dėl ko dar maloniau žiūrėti jo kuruojamus projektus.

Šįkart pagrindinius vaidmenis filme atliko tokie talentai kaip Paulas Dano, Michelle Williams, Sethas Rogenas ir perspektyvus jaunuolis Gabrielis LaBelle‘is. Vaidino visi puikiai, įtikinamai ir jausmingai, todėl prikibti nėra prie ko. Ir dar vyšnaite ant torto tampa Johną Fordą įkūnijęs... Čia jau nutylėsiu, nes kas jį atpažins, bus maloniai nustebintas, kad šiame vaidmenyje pasirodė toks kino genijus.

Verdiktas

„Fabelmanai“ – vienas gražiausių, jautriausių, šilčiausių, nuoširdžiausių ir maloniausių meilės laiškų kinui, koks tik buvo sukurtas per daugiau nei šimtą kino gyvavimo metų. Stevenas Spielbergas su šiuo nauju darbu atidavė visą savo pagarbą šiai milžiniškai bei milijardus žmonių visame pasaulyje džiuginančiai pramogų ir meno pramonei, kurios dalimi jis pats yra.

O nuostabi aktorių vaidyba, stiprus scenarijus, kruopšti techninė dalis ir, aišku, siužete gvildenamos socialinės žinutės tampa vienais iš esminių šios nuoširdžios duoklės kinui variklių, dėl ko visa ši istorija neprailgsta bei tuo pačiu suteikia tikrą palaimą tiek akims, tiek ausims.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją