Po patirties su šimtais žiurkių kino aikštelėje, kai ant kelnių tekdavo dėti gumas, kad gyviai nelįstų po drabužiais, baltos pelytės, sako Gabija, atrodo nuostabūs, mieli gyvūnėliai. Dieną jos miega, o naktį veikia, užkuria tikrą diskoteką. „Susidraugavome paprastai, – pasakoja aktorė, – keletą savaičių prieš filmavimus keturias auginau mūsų biure. Tvarkiau narvelį, stebėjau, pasikalbėdavau, išmokau paimti ant rankų, kad neužgaučiau. Kad ir kokios gražios atrodytų, pelytės gali įkąsti, viena taip ir padarė, kai ne taip ją paėmiau. Nuo tada buvau atsargesnė.“

Baltosios pelytės filme „Man viskas gerai“ atsirado tada, kai filmo režisierius E. Jankauskas ir scenarijaus autorės – G. Siurbytė ir Birutė Kapustinaitė nusprendė, kad pagrindiniu filmo personažu taps mokslininkė Marija. Ilgai galvoję, kokios srities mokslininke ji galėtų būti, scenarijaus autoriai prisiminė legendinį Johno Calhouno tyrimą, kuris idealiai tiko filmo temai ir paryškino pagrindinę mintį – idealios sąlygos visiškai nereiškia laimingo gyvenimo ir neužtikrina, kad rūšis išliks, rašoma spaudos pranešime.

Apie amerikiečio mokslininko J. Calhouno socialinį eksperimentą su pelėmis buvo girdėjęs ir Marijos kolegos vaidmenį filme atliekantis aktorius D. Šimukauskas. „Mokslininkas nusprendė patyrinėti, kaip vystysis pelių populiacija, jei joms bus sudarytos rojaus sąlygos. Rezultatas buvo stebinantis – idealiomis sąlygomis gyvenančios pelės galiausiai išmiršta. Prieš daugybę metų atliktas tyrimas kartotas daug kartų, jis vis prisimenamas, visaip modifikuojamas. Mokslininkai nuolat ieško elemento, kuris galėtų paveikti peles, kad šios turėtų noro gyventi ir tęsti giminę.“

G. Siurbytę sužavėjo ne tik tyrimas, bet ir mokslininko J. Calhouno užsispyrimas – jam trūko finansų, jis buvo ir aukštinamas, ir kritikuojamas. Tyrimo kritikai teigė, kad pelės ir žmonės skiriasi, jų negalima lyginti. „Bet ar tikrai?“ – svarsto aktorė ir kalba apie tai, kad žmonės nuolat ieško laimingo gyvenimo recepto. Įtikėję socialiniuose tinkluose ir reklamose kuriamų personažų šypsenomis, įsivaizduoja, kad taps laimingi, jei tik turės idealias gyvenimo sąlygas. „Bet laimei, o ir išlikimui būtini ir išmėginimai, ir meilė“, – tokią išvadą pasidarė Gabija.

Filme aktorė sukūrė neuromokslininkę Mariją, kuri tiki, kad legendinio tyrimo rezultatą galima pakeisti. Ji ieško būdų, kaip elgtis su pelėmis, kad populiacija nesusinaikintų. Tyrimo rezultatai jai atrodo labai svarbūs: jei ji atras būdą, kaip išgelbėti peles, galbūt pavyks jį pritaikyti žmonėms, sustabdyti norą naikinti vieniems kitus. „Kad ir kaip naivu būtų, man tai atrodo svarbu, ypač dabar, kai šalia vyksta karas“, – sako G. Siurbytė.

Aktorės partneris filme D. Šimukauskas pasakoja, kad jį labiausiai sudomino tai, jog mokslininkų tyrinėjamas pelių socialinis gyvenimas yra gana lengvai interpretuojamas, svarstant apie žmonių socialinį gyvenimą. „Egzistuoja daug paralelių, kartais prabloškiančiai panašių. Pavyzdžiui, gyvendamos pertekliuje, pelės nebenori auginti peliukų. Ir žmonės, ir pelės yra žinduoliai. Primityviame lygyje turime tas pačias socialinio gyvenimo taisykles ir poreikius“, – teigia J. Calhouno tyrimo rezultatais ir interpretacijomis daug domėjęsis aktorius.

Jo sukurtas personažas – mokslininkas Karolis – ekscentriškas, gana vėlai iš tėvų globos išsilaisvinęs ir pagal savo susikurtas taisykles pradėjęs gyventi vyras. Didelis garbėtroška, bet kam pasiryžęs dėl naudos.

„Man viskas gerai“ – linksmas ir ironiškas filmas apie mokslininkę, kuri visomis išgalėmis stengiasi išlaikyti savo sukurtą tobulos moters įvaizdį. Grįžusi iš klinikos, ji siekia įtikinti šeimą ir kolegas, kad jai viskas gerai. Vis dėlto nuslėpti panikos atakas, tuo pačiu metu varžytis dėl mokslinio projekto bei šeimos meilės yra daug sunkiau, nei ji mano. Ypač kai paauglė dukterėčia girta naktimis dainuoja Vitalijos Katunskytės dainas, mama ginčijasi su gydytojais dėl operacijos, močiutė prikaišioja, kad per mažai valgo, o sužadėtinis visiškai nenorėtų matyti jos karjeros aukštumų.

Kino filmas „Man viskas gerai“ Lietuvos kino teatruose bus rodomas nuo sausio 27 dienos. Filmo kūrimą finansavo Lietuvos kino centras. Filmo režisierius E. Jankauskas, operatorius Feliksas Abrukauskas, dailininkas Paulius Jurevičius, kompozitorius Mindaugas Urbaitis, vaidina: G. Siurbytė, A. Paulavičius, Marius Repšys, Donatas Šimukauskas, Mija Di Marco, Nelė Savičenko, Elvyra Žebertavičiūtė, Dovilė Kundrotaitė.

„Man viskas gerai“ anonsas:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją