„Esame darbingai nusiteikę, o festivalio pavadinimas ir saulėtas pavasaris mus dar labiau įkvėpia. Tikimės, jog šis festivalis bus šiek tiek kitoks, bet jis turėtų būti dar įdomesnis“, - anksčiau spaudos konferencijoje kalbėjo „Kino pavasario“ direktorė Vida Ramaškienė.

Pasak jos, nepavykus išsaugoti kino teatro „Lietuva“, festivalis įsikūrė kino centre „Coca Cola Plaza“. Ši institucija neretai suprantamas kaip antigonistinė „Lietuvai“, tačiau, pasak A. Ramaškienės, ją reikėtų įvardinti ne kaip priešišką, bet tiesiog kaip kitokią.

"Pirmenybę atidavėme kinui kaip menui ir nuostatai, kad gerą kiną reikia žiūrėti kino teatre", - "Kino pavasario'06" pranešime cituojama A.Ramaškienė.

"Pagrindinė idėja, suformuota daugelio šio festivalio filmų, yra, apibendrintai šnekant, globalizacijos pasekmės. Filmai yra savotiškas perspėjimas ir kvietimas ne tik plakatiškai pažvelgti į toleranciją ir meilę kitam", - sako "Kino pavasario'06" direktorė.

Kalbėdamas apie festivalio programą, vienas jos sudarytojų - Edvinas Pukšta - išskyrė penkis programos kategorijas, tai - asmenybės ir debiutai, dokumentika ir tikrai įvykiais paremti filmai, komedijos, šokiruojantys filmai bei filmai apie vaikus.

"Festivalyje bus kaip niekada daug komedijų, tačiau pabrėžiu - ne visi fimai būtinai baigsis laimingai. Kita programos dalis - šokiruojantys filmai- bus rodomi vėlai. Juose aptiksime ir erotikos bei šiurpinimo elementų",- sakė E.Pukšta.

Skelbiama, jog festivalį atidarys Roberto Benigni komedija "Tigras ir sniegas".

"Programoje yra filmų, kurie man asmeniškai nepatiko, bet aš tikrai žinojau, kad juos reikia parodyti. Svarbiausia, kad žmonės išeitų iš filmo su tam tikra doze emocijų ir patyrimo", - apie filmų įvairovės reikšmę kalbėjo E.Pukšta.

"Kino pavasario" direktorė V.Ramaškienė užsiminė, jog 2009-aisiais, Vilnius, kaip Europos kultūros sostinės metais, "Kino pavasaris" bus panašesnis į prestižinius festivalius, mat filmus tuomet planuojama rodyti keliuose kino teatruose, juos turėtų vertinti tarptautinė žiuri.

Šiemet, kovo 23 - balandžio 6 dienomis, žiūrovų vertinimui bus pasiūlyta daugiau nei 50 filmų iš viso pasaulio.

Vienas "Kino pavasario" perliukų, pasak festivalio organizatorių, atkeliauja "nuo Berlyno kino festivalio pjedestalo". Praėjusių metų "Berlinalės" laureatas - Pietų Afrikoje sukurta juosta "Karmen Kajelitsoje" - netikėta ir originali legendinės George`s Bizet operos "Karmen" interpretacija.

Organizatoriai laukia žiūrovų reakcijos į režisieriaus Thomo Clay filmą "Didžioji Roberto Karmaiklo ekstazė". Mat šis skandalingas kūrinys išprovokavo daugiausiai debatų 2005-ųjų Kanų festivalyje ir sukėlė prieštaringų atsiliepimų bangą.

Organizatoriai skelbia, jog festivalyje planuojama parodyti ir garsaus argentiniečių režisieriaus Marcelio Pineyro psichologinę dramą "Gronholmo metodas". Filmas puikiai parodijuoja milžiniško populiarumo sulaukiančius realybės šou ir atskleidžia tokiuose projektuose dalyvaujančių žmonių charakterius. "Gronholmo metodas" gali pasigirti populiariausiu Ispanijos ir Argentinos aktorių žvaigždynu ir net penkiomis ispaniškojo "Oskaro" - "Goya" nominacijomis.

Festivalyje laukiama Mongolijai atstovaujančios režisierės Byambasuren Davaa filmo "Geltonojo šuns uola", atskleidžiančio šiuolaikinės Mongolijos realijas. 2004-siais "Kino pavasaryje" rodyta režisierės juosta "Sakmė apie raudantį kupranugarį" pelnė dideles Lietuvos žiūrovų simpatijas.

Planuojama parodyti ir dokumentininko Michaelio Glawoggerio filmą "Dirbančio žmogaus mirtis". Su filmavimo kameromis režisierius apkeliavo Ukrainą, Indoneziją, Nigeriją, Pakistaną ir Kiniją, kad užfiksuotų daugybę jaudinančių kadrų apie paprastus žmones, kurie atlieka neįsivaizduojamai sunkius ir pavojingus darbus, kad tik galėtų išlaikyti savo šeimas.

Kinijos istorijos momentus, paliekančius pėdsaką tėvo ir sūnaus bendravimui, atskleis garsaus režisieriaus Zhang Yango filmas "Saulėgrąža".

Trys Belgijos režisieriai Dominiqueas Abelis, Fiona Gordon ir Bruno Romy idėjų ir įkvėpimo, pasak festivalio rengėjų, sėmėsi iš nebylaus kino filmų ir "Kino pavasario" žiūrovams pristatys linksmo absurdo komediją beveik be dialogų "Ledkalnis".

Ne mažiau dėmesio tikisi sulaukti ir lietuviškos "Kino pavasario" programos filmai. Žiūrovai galės išvysti naujausius Janinos Lapinskaitės, Kristijono Vildžiūno, Romo Lileikio ir kitų kūrėjų filmus.

Kaip praneša "Kino pavasario" organizatoriai, pernai šis festivalis buvo lankomiausias šalyje. Praėjusiais metais sulaukta rekordinio žiūrovų skaičiaus - per 41 tūkst.

Bilietas į vieną filmą šiemet kainuos 10 litų, o nusprendusiems įsigyti festivalio abonementą bilietai kainuos po 6 litus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją