Kaip šįkart jam sekėsi? Apie tai sužinosite perskaitę šią trumpą apžvalgą.

Apie ką mes čia…

Nugalėjęs kartu su savo bendražygiais piktavalį Tanosą su jo milžiniška kariuomene, Toras pagaliau gali pailsėti ir susimąstyti apie taikos ir harmonijos perpildytą gyvenimą. Tačiau ne viskas taip paprasta, nes horizonte pasirodo nenugalimas Dievų skerdikas Goras, kurio taikiniu tampa Toras bei tie, kuriuos jis taip myli. Ar griaustinio Dievui pavyks nukauti tokį galingą priešą? O gal Torui pagaliau ateis galas? Šiuo atveju Odino sūnaus ateitis atrodo labai miglotai.

Kūrinio turinys

Pasakysiu atvirai – po „Keršytojų: Pabaigos“ kažkaip visiškai nesijaučiu pakerėtas tuo, kas vyksta su „Marvel kino visata“, nes kažkokio itin ryškaus stuburo vientisos istorijos plane visiškai nesimato, o tai aišku sumenkina kiekvieno naujai pasirodančio filmo įspūdžius. Aišku, trečiasis „Žmogus-voras“ kėlė nostalgiją ir buvo tikra dovana gerbėjams, o naujasis superherojus Šonas filme „Šang-Či ir dešimties žiedų legenda“ dovanojo išties energingą pasirodymą, bet visumoje, visi šie projektai buvo visiškai lokalines problemas gvildenančiais pasakojimais, o ne tokio masto tragediją kaip Tanosas vystančiomis istorijomis. O kai dar antrasis „Daktaro Streindžo“ filmas iš dalies nuvylė, lūkesčius teko sumažinti ir tiesiog ramiai laukti naujojo Taika Waititi projekto, kuris iš anonsų žadėjo smagų, bet visiškai nereikšmingą pasiskraidymą po Dievų pasaulius.

Ir, žinote ką, manau, kad būtent sumažinti lūkesčiai ir leido man mėgautis kiekviena šio filmo akimirka. Nors ši nauja juosta atrodo savo stiliumi bei pateikimu gimininga trečiajam „Toro“ filmui, ji veža nuo pradžios iki finalo, nes čia pagaliau įvyksta progresas ir mes gauname visiškai naujus siužetinius sprendimus, kurie priverčia patikėti „Marvel kino visatos“ ateitimi. O to, deja, nesimatė nei viename iki šiol pasirodžiusiame ketvirtosios fazės filme.

Humoro filme nemažai, dėl to karts nuo karto galima pagalvoti, jog žiūrime superherojų komediją. Tai, aišku, gali erzinti, bet kartu dėl išties smagių akimirkų galima laisvai užmerkti akis į tokius siužetinius sprendimus, nes Taika Waititi moka valdyti komedijos žanrą ir kai reikia, persijungti į rimtesnes nuotaikas sukuriančius epizodus.

Didžiausiu pliusu, mano nuomone, čia tampa pagrindinis blogietis Goras, kuris internete iki filmo pasirodymo sulaukė tiek daug „memų“ ir buvo lyginamas su populiariu kompiuterinių žaidimų „Karo Dievas“ herojumi Kratosu. Tai taip, turi jis panašumų su Kratosu ir savo galia bei užsispyrimu jam prilygsta. Jau aš nekalbu apie šio antagonisto filosofiją ir požiūrį į Dievus, kuris irgi yra pagrįstas tam tikromis teorijomis bei mintimis apie bendrą ateistų požiūrį į religiją bei tikinčiuosius. Be Goro juosta dovanoja dar kelias staigmenas, kuriomis tampa Džeinė ir jos naujas pavidalas, Toras bei jo pasikeitimas ir dar keli veikėjai, apie kuriuos nenoriu prasitarti, kad nesugadinčiau Jums staigmenos.

Veiksmas filme būdingas „Marvel“ produkcijai, todėl žiaurumo galite nesitikėti, bet energingų susidūrimų ir išties šauniai sukaltų epiškai atrodančių epizodų netrūksta, kas irgi duoda filmui reikiamos dinamikos. Be to, juosta nėra tokia jau ilga savo trukme, todėl nuobodžiauti dėl ištęstos siužetinės linijos, manau, nereikės.

Tai tiek iš manęs. Manau, kad su šiuo filmu „Marvel“ tam tikra prasme atstato savo reputaciją ir kartu šiek tiek sudomina laukti kitų serijos projektų, nors ir kaip kol kas blankiai atrodo po didingo „Keršytojų“ finalo ši ketvirtoji fazė.

Techninė juostos pusė

Dėl ko man labai patinka „Toro“ ir „Galaktikos sergėtojų“ filmai, tai dėl nuostabaus produkcijos dizaino ir išties kūrybingai atrodančio meninio apipavidalinimo, dėl kurio galime atsiriboti nuo Žemės ir pasinerti į įvairius pasaulius su jų įtraukiančiai atrodančią išorę. O kai dar filmo režisieriumi tampa toks talentingas žmogus kaip Taika Waititi, tai fantazijai ribų nėra.

Vizualiai juosta labai džiugina, todėl tiek dekoracijos, herojų kostiumai ir šukuosenos su grimu tampa itin svarbiu šio pasakojimo komponentu, o energingai atrodantis kameros darbas, dinamiškas vaizdo montažas ir galingas garsas suteikia filmui reikiamo efekto, kad žiūrovai pasijustų lyg patys dalyvautų veiksme.

Tiesa, 3D juostoje irgi daro gerą įspūdį, bet šią trimatę erdvę įvertinti raginu „IMAX“ kino salėse, kurs gausite maksimalius įspūdžius.

Be abejo, tuo smagumai nesibaigia, nes šio filmo kūrėjai dovanoja mums dar vieną išskirtinį kozirį – garso takelį su puikiomis ir ausis glostančiomis dainomis, kurias atlieka tokie muzikos virtuozai kaip Enya, Mary J. Blidge, ABBA ar Guns N‘ Roses.

Dėl pastarųjų man itin džiugu, nes kaip tik neseniai buvau jų koncerte Varšuvoje, tai skambantys „Welcome to the Jungle“, „Paradise City“, „Sweet Child O‘ Mine“ ir „November Rain“ privertė pajausti tikrą nostalgiją bei leido prisiminti tą nuostabų pusketvirtos valandos trukusį šou.

Aktorių kolektyvinis darbas

Manau, kad Chrisas Hemsworthas buvo idealus pasirinkimas Toro vaidmeniui 2011 metais ir praėjus dešimčiai metų nuomonės nekeičiu. Jis idealus šiame amplua, o, kas svarbiausia, kiekviename naujame filme aktorius demonstruoja vis skirtingus vaidybinius sugebėjimus, dėl ko, aišku, jo įkūnytas personažas auga kaip asmenybė.

Tik šįkart ketvirtame soliniame „Toro“ filme australui tenka dalytis dėmesiu su kitu, žymiai talentingesniu ir charizmatiškesniu aktoriumi, vaidybos ir fizinio pasiruošimo vaidmenims chameleonu Christianu Bale‘u. Kiekviena scena su juo buvo verta plojimų vien dėl šio aktoriaus pasiruošimo ir Goro vaidmens perteikimo. Manau, kad čia buvo ryškiausias visos šios juostos pasirodymas.

Bet ir tai dar ne viskas. Į „Marvel“ seriją sugrįžusi Natalie Portman irgi sugebėjo nustebinti, o didžiausią nuostabą, aišku, sukėlė įdomų Dzeuso vaidmenį atlikęs Russelas Crowe‘as. Be jų filme galima pamatyti ir Chrisą Prattą, Zoe Saldaną, Karen Gillan, Tessą Thompson ir dar daug kitų, kartais net netikėtai pasirodžiusių Holivudo žvaigždžių.

Verdiktas

„Toras. Meilė ir griaustinis“ – toks pats spalvingas idėjomis, ryškus pateikimu, dinamiškai sukaltas ir be galo šmaikštus nestandartiniais režisieriaus Taikos Waititi į siužetą įterptais juokeliais filmas, kaip ir trečioji 2017 metais pasirodžiusį „Toro“ dalis.

Techniškai juosta irgi džiugina akis ir ausis, o vaidybos prasme gauname dar ir nerealiai atrodančias „Oskaro“ laureato Christiano Bale‘o vaidybos aukštumas. Jo dėka Goras tapo vienu geriausių visų laikų „Marvel“ blogiukų.

Vienareikšmiškai – vienas geresnių „Marvel kino visatos“ serijai priklausančių filmų.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją