Ir štai, praėjus vos trejiems metams, sulaukėme juostos „Dauntono abatija II: nauja era“, kurią šįkart režisavo puikių biografinių dramų „7 dienos ir naktys su Marilyn Monroe“ ir „Moteris auksiniais drabužiais“ kūrėjas Simonas Curtisas. Ar tęsinys prilygsta pirmajam filmui ir pačiam serialui?

Apie ką mes čia…

Vieną dieną į Dauntoną atvyksta žymus kino režisierius Džekas Barberis, kuris ten nusprendžia imtis savo naujo filmo. Žinoma, toks svarbus įvykis negali nesukelti sumaišties tarp vietinių gyventojų, kurie dar nėra visiškai pasiruošę modernaus pasaulio atėjimui į jų gyvenimus.

Kūrinio turinys

Kai ėjau žiūrėti į kiną pirmosios „Dauntono abatijos“ dalies 2019 metais, nebuvau matęs nei vieno serialo epizodo, todėl man pažintis su šia istorija ir jos herojais buvo visiškai naujas potyris. Filmas man labai patiko, todėl tai ir paskatino peržiūrėti visus šešis serialo sezonus, kad galėčiau tinkamai pasiruošti paskelbtam tęsiniui. Tad kas iš Jūsų eis žiūrėti šios antrosios dalies, nes pirmasis filmas padarė gerą įspūdį, bet nėra susipažinęs su serialu, labai rekomenduoju ištaisyti šią klaidą. Kodėl? Nes tada žiūrėsite visiškai kitaip į pirmąjį filmą bei jo tęsinį. Bent jau man po serialo peržiūros abi juostos įgavo dar daugiau šarmo.

Antrasis „Dauntono abatijos“ pilno metro kino projektas tęsia pirmtako istoriją ir pristato mums tolimesnius pamėgtų herojų nuotykius. Tiksliau ne nuotykius, o jų verdantį gyvenimą bei naują pasiruošimą karališkos šeimos atvykimui. Kaip visuomet viskas yra pristatyta iš šmaikščios, kažkiek snobiškos ir elegancija dvelkiančios perspektyvos, kad žiūrovas galėtų akimirksniu atsidurti tikros britiškos aukštuomenės apsuptyje.

Tad ir pasijuokti čia vėl yra iš ko, kaip ir galima nuoširdžiai stebėti kai kurias intrigas bei tų intrigų pasekmes vienam ar kitam veikėjui. Nepamirškime dar ir apie patį laikotarpį, kuriame vyksta naujojo filmo veiksmas. Bet čia jau, manau, reikia neatskleisti Jums šio momento detalių, nes jis tikrai džiugina juostos kūrėjų rodomu epochos išmanymu, suteikiant šiai istorijai kai kurias naujoves.

Personažai čia žavūs ir sugebantys suteikti neišdildomą natūralumo jausmą, kuris juos lydėjo tiek seriale, tiek ir abiejuose filmuose. Todėl daugžodžiauti apie pagrindinius veikėjus, manau, šiuo atveju nereikia, nes čia jau antroji dalis, o jie tikrai išliko tokie patys, kaip ir anksčiau. Gal tik paminėčiau vieną niuansą, kuris šiuo atveju buvo irgi svarbus. O juo tapo kelios atskleistos paslaptys apie tam tikrus personažus, kurie, savo ruožtu, atsiskleidė iš nenuspėjamos perspektyvos.

Kaip jau buvau užsiminęs, filmą žiūrėti lengva, linksma ir malonu, todėl gerą laiką jis tikrai garantuoja. O tai ir yra svarbu, nes kūrėjai, nors ir buvo sužavėti finansinių pirmojo filmo rezultatų, visiškai nenusivažiavo į lankas ir pristatė dėmesio vertą pratęsimą, kuris spinduliuoja lygiai tokia pačia aura, kaip ir prieš tai buvęs kino projektas bei serialas.

Techninė juostos pusė

Ką jau čia per daug sakyti apie techninius sprendimus. Jie lygiai tokie pat, kaip ir pirmoje juostoje, todėl tiek kameros darbas, tiek garso takelis ar vaizdo montažas nesukelia visiškai jokio diskomforto peržiūros metu. Bet manau, kad didžiausiais tiek serialo, tiek abiejų filmų laimėjimas yra produkcijos dizainas su meniniu apipavidalinimu. Dekoracijos, kostiumai, vietovė, kurioje vyksta veiksmas – be priekaištų. Viskas atrodo taip kerinčiai, maloniai, elegantiškai ir didingai, jog neįmanoma atitraukti akių nuo tokio kruopštaus žvilgsnio į rodomo ekrane laikotarpio britų aukštuomenės gyvavimo užkulisius.

Aktorių kolektyvinis darbas

Aktoriai antrame filme pasirodė lygiai taip pat gerai, kaip ir prieš tai, o tai įrodo, kad jiems nepabodo šie vaidmenys, kuriuos jie atlieka. Ir šįkart vėl nepagailėsiu komplimentų mano itin mėgstamai Maggie Smith, kuri vos tik pasirodžiusi ekrane pavagia visą šou. Tiesiog nuostabu, kad, sulaukusi tokio garbingo amžiaus, aktorė sugeba taip šauniai vaidinti.

Be abejo, filme turime dar ir būrį kitų nuostabių aktorių. Čia puikiai pasirodo Michelle Dockery, Hughas Dancy‘is, Dominicas Westas, Imelda Staunton, Hughas Bonneville‘is, Robertas Jamesas-Colleris, Laura Haddock, Allenas Leechas, Penelope Wilton, Jimas Carteris. Vaidino visi tiesiog puikiai, kas, aišku, pridėjo šiai juostai papildomo žavesio.

Verdiktas

„Dauntono abatija II: nauja era“ – pagirtinas savo lengvai vystomu siužetu ir labai šauniai technine prasme sukaltas 2019 metų kino hito pratęsimas, kuriame iš itin smagios perspektyvos yra pristatomas naujasis pamėgtos istorijos skyrius. Antroji pilno metro dalis žavi ne tik savo šmaikščiu humoru, charizmos nestokojančiais aktoriais bei jų įkūnytais personažais ar vizualiais sprendimais, bet nuoširdumu, kuris taip ir liejasi per visus šios juostos kraštus.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją