Apie ką mes čia…

Veteranui Vilui Šarpui skubiai reikalingi nemenki pinigai žmonos gydymui. Tačiau sąžiningai uždirbti tokios sumos neįmanoma, tad jis kreipiasi į savo tamsiais reikalais užsiimantį įbrolį Denį. Denis jam pasiūlo išeitį – apšvarinti vieną Los Andželo bankų ir pasisavinti net 32 milijonus dolerių. Vilas nutuokia, jog tokio masto vagystė nebus nepastebėta, bet mylimosios sveikata dabar yra jam prioritetas. Ar vyrukams pavyks pasiekti savo tikslą ir dingti su milžiniška pinigų suma, ar visgi ši vagystė atneš jiems ir jų artimiems didžiules problemas? Viskas priklausys tik nuo jų parengto plano.

Kūrinio turinys

Iš karto pasakysiu, kad pirmasis „Transformerių“ filmas, kurį surežisavo Michaelas Bay‘us, asmeniškai man yra vienas iš smagiausių pramogai skirtų projektų, kokį tik teko matyti kine. Tačiau visi kiti šios serijos filmai su kiekviena nauja dalimi tik prastėjo ir prastėjo, o pats režisierius galiausiai pats net nesuvokė, kokia kryptimi vystyti 2007 metais prasidėjusią istoriją.

Todėl jeigu kalbėtume apie jį kaip režisierių, visuomet smagu prisiminti jau mano aukščiau paminėtus veiksmo trilerius. Būtent todėl aš ir laukiau „Greitosios pagalbos“ pasirodymo kinuose - nuoširdžiai norėjau vėl išvysti efektingą, kietai sukaltą ir puikią pramogą suteikiantį trilerį, o ne dar vieną fantastinį niekalą. Ir galiu pasakyti, kad mano lūkesčiai pasiteisino: tai filmas, kurį, manau, su malonumu kada nors peržiūrėsiu darkart.

Tiesa, tai nėra originalus projektas, o 2005 metų danų hito perdirbinys, bet, mano nuomone, jis pranoksta originalą vien dėl žiūroviškiau pristatytos istorijos ir labiau sukoncentruoto žvilgsnio į personažų psichologinį portretą.

Pati originalaus filmo bei šio perdirbinio istorija yra paprasta ir ne vieną kartą matyta kituose filmuose, bet ne tai čia buvo svarbu. Svarbu tai, kaip tą istoriją perteikė režisierius. Ir jis ją perteikė per dinamišką prizmę, todėl nuobodžiauti čia nėra kada - veiksmo scenos ir įtampos kupini epizodai suteikia išties smagų reginį, o tam tikri siužetiniai vingiai, kuriuos, aišku, galima labai panorėjus nuspėti, duoda filmui savito 90-ųjų stiliaus trilerių žavesį.

Personažai filme sukelia keistą jausmą, nes lyg ir ekrane mes matome nusikaltėlius, kurių darbeliams nelabai norisi simpatizuoti, bet kartu kiekvieno iš jų poelgiai visos šios juostos metu leidžia pamatyti kiekvieną iš jų iš visiškai skirtingos perspektyvos. Dėl to karts nuo karto nesunkiai galima pritarti tam, ką jie daro. Deja, bet šiuo atveju turiu rašyti abstrakčiai, kad nesugadinčiau Jums peržiūros, todėl nusprendžiau neapibūdinti nei vieno šio filmo veikėjo ir nenurodyti, kuriam aš simpatizavau.

Čia ir sustosiu. Man filmas tikrai patiko ir kaip veiksmo trileris, ir kaip Michaelo Bay‘aus stilių atspindintis darbas, todėl galiu pasakyti, kad režisierius pagaliau pristatė išties dėmesio vertą projektą, kurį, aišku, smagiausia žiūrėti kino salėje.

Techninė juostos pusė

Visuose savo filmuose Michaelas Bay‘us diriguoja ir techniniams sprendimams, dėl to jo juostos atrodo taip efektingai. Ir „Greitoji pagalba“ nėra išimtis - čia turime labai kietą kameros darbą, kuris priartina mus prie kvapą gniaužančių veiksmo scenų, o taip pat ir judrų vaizdo montažą, energingą garso takelį ir, kas svarbiausia, šauniai atrodantį meninį apipavidalinimą. Tad techniškai tai dar vienas šauniai įgyvendintas režisieriaus darbas, kuris suteikia puikią pramogą.

Aktorių kolektyvinis darbas

Tiesa, filmo laukiau ne vien dėl režisieriaus, bet ir dėl aktoriaus Jake‘o Gyllenhaalo. Naujas aktoriaus tipažas šioje juostoje man patiko, nes savotiškas blogiuko amplua jam irgi puikiai tinka. Gerai filme pasirodė ir dar keli aktoriai – Yahya Abdulas-Mateenas II-asis ir Eiza Gonzalez, kurie čia buvo ne ką mažiau svarbūs už Jake‘ą. Tad chemija tarp šios trijulės jautėsi, dėl ko patikėti jų įkūnytais veikėjais buvo taip lengva.

Verdiktas

„Greitoji pagalba“ – vienas labiausiai tikroviškų sprogimams milžinišką malonumą jaučiančio Michaelo Bay‘aus karjeros filmų, kuris išties puikiai sugrąžino jį prie karjeros ištakų. Filmas pakankamai energingas, įtemptas, neprailgstantis bei turintis dar kelis stiprius kozirius, tarp kurių yra aktorius Jake‘as Gyllenhaalas.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją