„Šiemet mes ruošėmės iš anksto, suteikėme dalyviams galimybę ilgiau ruoštis. Buvo dalyvių, kurie atsiuntė net po 10 filmų. Tad galima kad realių dalyvių skaičius buvo apie keturis šimtus“, - antradienio spaudos konferencijoje sakė festivalio organizatorė Dangė Vildžiūnaitė.

Šiais metais „Pravda viena minutė“ gavo 507 filmų. Palyginimui - pernai kūrėjai atsiuntė apie 300 darbų.

Pirmiausia filmus peržiūrėjo žurnalo „Pravda“ penkių autorių grupė. „Pravdos“ kūrėjai savo leidinį vadina „subjektyvios nuomonės žurnalu“ arba „Vilniaus miesto gidu“.

„Vertindami vadovavomės vieninteliu kriterijumi - idėja. Tokiame festivalyje profesionalumas, techninis atlikimas, aktoriniai sugebėjimai yra antraeiliai dalykai. Pamatėme kur kas mažiau „buities“ vaizdų, tačiau daug šaunių pastangų ir kūrybinės jaunystės. Nors bendras filmų lygis gerokai pakilo, aiškūs lyderiai neišryškėjo“, - pasakojo festivalio organizatorė D.Vildžiūnaitė.

Atrinkti geriausi 99 darbai buvo pateikti nepriklausomai festivalio vertinimo komisijai. Jai pirmininkauja TV1 kūrybos direktorius Rytis Zemkauskas.

Kiti komisijos nariai - dizainerė Sandra Straukaitė, filmų „Perspektyvi pora“ ir „Normali pora“ režisierius Kęstutis Gudavičius, profesionalus replikuotojas Arminas Višinskis, atlikėja Jurga Šeduikytė bei „Pravdos“ redakcijos nariai - Tomas Auksarankis, Dangė Vildžiūnaitė ir Kristupas Sabolius.

„Vis daugiau režisierių į šiuolaikinį kiną ateina iš vaizdo klipų kultūros. Kitaip sakant - iš mažos formos į didesnę. Tai - puiki pradžia. Mane nustebino, kad filmai - gana subtilūs. Tikėjausi labiau tiesmukiškų sprendimų - gal čia lietuvių kino mokyklos įtaka... Nustebino filmų animacijos bei geras montažas. Žinoma, kartais montažas ir buvo problema: mat sugalvoję gerą idėją, nusifilmavę sėsdavo montuoti ir čia viską sugadindavo“, - apie matytus kūrėjų darbus kalbėjo festivalio žiuri pirmininkas R.Zemkauskas.

Pasak organizatorių, dažniausias festivaliui pateiktų filmų pavadinimas - „Filmas“.

Skelbiama, jog dalyvių amžius svyravo nuo 10 metų jaunuolių iki kūrėjų kurie jau įkopė į 6 dešimtmetį.

Be to, „Pravdos“ kūrėjai teigė sulaukę filmų iš daugiau nei 15 šalies miestų.

Skelbiama, jog 9 -iems geriausiems festivalio filmų kūrėjams bus įteikti prizai.

Pagrindinio prizo laimėtojai be išankstinės atrankos pateks į pirmąjį festivalio - konkurso „AXX“ etapą.

Kadangi pastarojo renginio dalyviai filmo kūrybai gauna tam tikrą paramą, pasak organizatorių, tokiu būdu „Pravdos“ festivalio nugalėtojams užtikrinama tam tikras meninės veiklos finansavimas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją