Ir štai, šešiems prestižiniams „Oskaro“ apdovanojimams nominuotas filmas „Williams metodas“ pagaliau atkeliavo ir į Lietuvos kino ekranus. Ar buvo verta tiek laukti ir ar filmas yra vertas kino teatrų ekranų? Atsakymo į šiuos klausimus ieškokite žemiau.

Apie ką mes čia…

Ne itin palankiame Los Andželo Komptono rajone gyvenantis Richardas Wiliamsas visa širdimi tiki, kad jo dukroms Serenai ir Venus lemta tapti ne tik geromis tenisininkėmis, bet ir tikromis šios sporto šakos legendomis. Būtent todėl jis sudarė savo dukroms treniruočių planą, kurio dėka ši jo svajonė pavirstų į tikrovę.

Kūrinio turinys

Ką gi, štai ir sulaukėme dar vienos kokybiškos ir tikrais įvykiais paremtos sportinės dramos, kuriai pritarė ir šiltai atsiliepė apie ją pačios Venus ir Serena Williams. Stebint visą šią istoriją ekrane man irgi pasirodė, kad filmo kūrėjai pasistengė labai tikroviškai pateikti tuos įvykius, kurie turėjo nemažai įtakos paverčiant paprastas merginas iš Komptono į teniso legendas. Tačiau ar tai yra filmas apie jas? Ne, nes beveik visas dėmesys filme yra skiriamas jų tėvui, jo užsispyrimui ir tikėjimui savo dukromis, o taip pat ir apie besąlygišką meilę savo atžaloms, kuri kažkam gal ir pasirodys kažkiek despotiška.

Šios juostos metu žiūrovams yra pateikiamas žvilgsnis į Richardo Wiliamso atliekamą darbą iš kelių perspektyvų, o taip pat ir į šio žmogaus gyvenimo būdą bei situacijas, į kurias jis pakliūdavo gyvendamas labai pavojingame Komptono rajone. Tad įsigilinti į jo psichologiją bei suprasti jo motyvus yra labai lengva, nes jį valdė fanatiškas tikėjimas savo dukromis, kurios kada nors turėtų tapti žinomiausiomis pasaulyje tenisininkėmis. Žinoma, įžvelgti diktatūrą jo poelgiuose galima, bet iš kitos pusės, šio žmogaus pasaulėžiūra ir pamokslai savo dukroms prisidėjo prie šių merginų tapimo tuo, kuo jos galiausia tapo – čempionėmis. Aišku, be jo filme yra ir kiti veikėjai kaip tos pačios Serena su Venus ar treneris Rickas Maccis, kurie irgi sugebėjo savaip atsiskleisti ir dar labiau paryškinti Richardo atliktą darbą.

Tiesa, sporto juostoje ne tiek ir daug, bet visgi čia esminiai akcentai buvo sudėti į visiškai kitus niuansus bei temas, todėl pats sportas ir liko užnugaryje apart vieno ilgesnio mačo. O kas dėl temų, tai viena iš jų – rasizmas. Ir ne, čia kalba eina ne vien apie baltaodžių požiūrį į tamsesnio gymio žmones, bet ir tarp pačių juodaodžių. Bet, manau, stebėtis nereikia, kai filme yra vaizduojamas liūdnai pagarsėjęs Los Andželo rajonas.

Techninė juostos pusė

Be gerai parašytos ir įgyvendintos ekrane istorijos, mes dar gauname ir kokybišką filmo išorę. Man labai patiko atliktas operatoriaus darbas, tvarkingai įgyvendintas montažas su vientisa be jokių šokinėjimų iš vieno laikotarpio į kitą siužetine linija, meninis apipavidalinimas su rodomam ekrane laikotarpiui būdingais akcentais ir aišku muzika.

Aktorių kolektyvinis darbas

Dar prieš šiam filmui pasirodžius kino ekranuose nutuokiau, kad jis turėtų pelnyti kelias „Oskaro“ nominacijas, bet jeigu dėl filmo ar scenarijaus kažkiek abejojau, tai dėl nominacijos Willui Smithui už pagrindinį vyrišką vaidmenį buvau užtikrintas 100%. Paskutinį kartą taip žavėjausi jo aktoriniais sugebėjimais 2015 metų filme „Galvos sutrenkimas“, bet tada jam nepasisekė ir jis liko be nominacijos. Ir jeigu už aną vaidmenį jis negavo jokios nominacijos JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimui, tai čia jau situacija nepasikartojo ir jis šiuo metu yra laikomas apdovanojimų favoritu. Bet tai neturi kelti abejonių, nes aktorius pademonstravo labai stiprią vaidybą, kuria neįmanoma nesimėgauti.

Be Willo, filme puikiai pasirodė ir seseris Williams įkūnijusios Saniyya Sidney su Demi Singleton, Jonas Bernthalas, Aunjanue Ellis ir Tony‘is Goldwyn.

Verdiktas

„Williams metodas“ – įdomi, nenuobodžiai sukalta, motyvacijos kupina, geras temas apčiuopusi ir nuostabiai suvaidinta tikrais įvykiais paremta drama, kurią verta pamatyti visiems teniso ir seserų Williams gerbėjams. Ir nors filme dėmesys skiriamas teniso legendų tėvui, jame galime įžvelgti labai daug svarbių akimirkų, kurios ir leido suformuoti dvi iš Komptono kilusias merginas į nenurungiamas čempiones. Ir svariu viso to argumentu tampa šešios JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų nominacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją