Ilgą laiką "Oskarams" priešpriešinamas, bet dabar vis daugiau žvaigždžių sulaukiantis ir garsiau reklamuojamas renginys vyko garsiajame Kalifornijos paplūdimyje, didelėje baltoje palapinėje. Žvaigždės rinkosi pasipuošusios ne "Oskarams" būdingo stiliaus sukniomis ir juvelyriniais dirbiniais, o mūvėdamos džinsais ir vilkėdamos kasdieniais apdarais.

Renginys sutraukė daugelį tų pačių žvaigždžių, kurios ypatingąjį sekmadienio vakarą puoš Holivudo teatrą "Kodak". Tarp jų buvo Philipas Seymouras Hoffmanas, laimėjęs geriausio aktoriaus apdovanojimą už Trumano Capote vaidmenį juostoje "Kapotė" (Capote), ir Felicity Huffman, už vyro ties lyties pakeitimo riba vaidmenį filme "Transamerika" (Transamerica) apdovanota geriausios aktorės prizu.

Tarp renginio svečių taip pat galėjai išvysti Heathą Ledgerį ir netgi George'ą Clooney, vertintus už vaidmenis tuose pačiuose filmuose, kurie pretenduos ir į "Oskarus".

Tačiau, kaip pažymėjo nepriklausomų kino kūrėjų organizacijos "Film Independent" generalinė direktorė Dawn Hudson, "75 procentų mūsų filmų nėra nominuoti "Oskarams".

Pats ceremonijos familiarumas, savotiškas renginio vedėjos Sarah Silverman, prizų teikėjų ir gavėjų humoras dažnai pabrėžė nepriklausomo kino pasaulio ir Holivudo skirtumus.

Vis dėlto "Spirit Awards" lygis aiškiai pakilo. Visų pirma todėl, kad daugelis gerai žinomų aktorių vaidina ir nepriklausomame, ir didžiųjų studijų kuriamame kine, visų antra dėl to, jog nemažai nepriklausomų filmų tapo lengviau prieinami ir juos jau galima pasižiūrėti kino teatruose arba įrašytus į universaliuosius skaitmeninius vaizdo diskus (DVD). Apdovanojimo iškilmės buvo transliuojamos tiesiogiai, o kabelinės televizijos žiūrovai galėjo pasižiūrėti jų įrašą.

"Spirit Awards" prestižo kilimą geriausiai atspindi taivaniečio režisieriaus Ango Lee karjera.

Prieš 12 metų šiame renginyje buvo vertinama nedidelė jo komedija "Vestuvių pokylis" (Wedding Banquet), pasakojanti apie iš Azijos kilusių amerikiečių gyvenimą Niujorke. Ji buvo nominuota šešiems apdovanojimams, bet negavo nė vieno.

Šiandien Angas Lee sugrįžo su gerokai didesniu filmu "Kuprotas kalnas", kurį pristato specializuota kino kompanija "Focus Features". Iki skausmo gražiai nufilmuotoje juostoje vaidina du populiariausi šių dienų aktoriai - Heathas Ledgeris ir Jake'as Gyllenhaalas, nors vargu ar tai tipiška komercinė juosta, kadangi joje pasakojama apie dviejų kaubojų meilę.

Filmas tapo kritikų numylėtiniu ir kino teatruose yra gausiai lankomas žiūrovų. "Spirit Awards" renginyje jam teko du aukščiausi apdovanojimai - geriausio filmo ir geriausio režisieriaus kategorijoje.

Pats Angas Lee atrodė šiek tiek nustebintas tokios filmo sėkmės. "Atrodo, kad mes užmynėme ant jautrios šioje šalyje vietos", - užkulisiuose pažymėjo režisierius.

Iš anksto galėjai numanyti, kam atiteks geriausio aktoriaus ir geriausios aktorės apdovanojimai. F.Huffman, juostoje "Transamerika" suvaidinusi transseksualę, buvo visuotinai liaupsinama už vidutinio lygio filme sukurtą drąsų personažą.

Pasiteirauta, ar tokį apdovanojimą laiko deramu savo pastangų pripažinimu, F.Huffman buvo kandi: "Taip, nes tai reiškia, kad žmonės jas matė!"

Biografinėje juostoje "Kapotė" nusifilmavęs Ph.S.Hoffmanas buvo giriamas už nuostabų rašytojo ir "nepakenčiamo vaiko" Trumano Capote įkūnijimą, kuris rašydamas romaną "Šaltakraujiška žmogžudystė" (In Cold Blood) ieškojo naujų raiškos būdų.

Filmas "Kapotė" gavo prizą ir už geriausią scenarijų, kurį parašė Danas Futtermanas. Nuo vaikystės juos su Ph.S.Hoffmanu sieja draugystė.

Kiti du svarbūs apdovanojimai atiteko filmui "Avarija" (Crash), kuris buvo pripažintas geriausiu debiutiniu vaidybiniu filmu, o jame suvaidinęs Mattas Dillonas išrinktas geriausiu antrojo plano aktoriumi.

Geriausio dokumentinio filmo apdovanojimas atiteko Alexo Gibney darbui "Enron": protingiausi žmonės kambaryje" (Enron: The Smartest Guys in the Room), kuriame meniškai pasakojama apie giliai įsismelkusią godumo kultūrą.

"Spirit Awards" renginiai garsėja kaip labai smagūs, kadangi susirinkusieji renginio metu sėdi aplinkui apskritus stalus ir užkandžiauja. Aprangos kodas nurodomas kaip "kasdieninis", tad aktoriai, prodiuseriai ir garsenybės atvyksta apsirengę tiek kokteilinėmis suknelėmis, tiek džinsais.

"Spirit Awards" apdovanojimus organizuoja ne pelno organizacija "Film Independent", vienijanti nepriklausomus kino kūrėjus. Kad filmas galėtų pretenduoti į "Spirit Awards" prizus, jis turi būti parodytas viename iš šešių - Los Andželo, Niujorko, Sandanso, Telaraido (Kolorado valstijoje), Toronto arba "New Directors/New Films" - kino festivalių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją