Apie ką mes čia…

Turėdama išvažiuoti iš Los Andželo į Ouklandą dėl šeimą ištikusios bėdos, Viv paprašo Detroite gyvenančio brolio Džonio, kad jis atvyktų pas ją į namus ir kuriam laikui pagyventų su jos devynmečiu sūnumi Džesiu, kol jos nebus mieste. Palikti dviese, radijo žurnalistu dirbantis Džonis su Džesiu greitai suranda bendrą kalbą ir pasiryžta kelionei, kuri kardinaliai pakeis judviejų gyvenimus.

Kūrinio turinys

Yra toks angliškas pozityvias akimirkas suteikiančių filmų apibūdinimas – „feel-good movie“. Būtent taip ir reikėtų mano nuomone apibūdinti ir šį naują Mike‘o Millso darbą, kuris sugeba suteikti peržiūros metu nemažai nuoširdžių emocijų. O kas svarbiausia, suteikti peno apmąstymui viskam, kas šioje juostoje yra demonstruojama. Todėl „Drąsiau drąsiau“ nėra vien filmas, kurį pasižiūrėjus greitai galima jį užmiršti, nes tai savo pateiktoje formoje yra tikras kino menas, į kurį reikia labiau įsigilinti.

Šio filmo didžiausias cinkelis yra dviejuose siužetinės linijos aspektuose – dėdės ir sūnėno bendravimas bei vaikų mintys apie suaugusiems rūpimus klausimus. Dėl to žiūrint šią juostą galima susimąstyti apie tai, kokiais mes buvome vaikystėje, kaip prieš daugelį metų matėme mus supantį pasaulį ir kas pasikeitė mūsų požiūryje subrendus. Filme yra pristatomas pagrindinio veikėjo Džonio darbo specifika bei jo užkulisiai, todėl žiūrovui tampa žymiai lengviau įnikti į ekrane rodomą temą, nes siužetinės linijos eigos metu yra kalbinami vaikai, kurie ir leidžia pasinerti į rimtų apmąstymų sūkurį. Tad kiekvienas vaiko atsakymas į jam užduotą klausimą yra unikalus, nes žiūrovas gauna ne tik galimybę susipažinti su skirtingų žmonių mintimis, bet dar ir pritaikyti tas mintis prie asmeninio gyvenimo situacijų, į kurias daugelis iš mūsų vienaip ar kitaip patenka.

Kas liečia Džonio ir Džesio bendravimą bei savotišką judviejų draugystę, tai čia irgi turime neužmirštamus dialogus su nuoširdžiomis, gyvenimiškomis situacijomis, be kurių ši juosta nebūtų tokia jauki. Bet apie siužetinius sprendimus, problemas, jautrius epizodus nenoriu kalbėti, nes manau, kad kiekvienas žiūrovas seanso metu privalo visa tai patirti savo kailiu. Be to, juostoje turime labai mažai veikėjų, nes visas dėmesys yra sutelktas į Džonio ir Džesio bendravimą, bet tai visiškai netrukdo patirti milžinišką malonumą dėl to, kaip dėka šių dviejų personažų yra pristatytas dramaturginis šio pasakojimo pamatas.

Tiesa, tai visgi yra nekomercinis autorinio pobūdžio projektas, kuris yra skirtas sielai, o ne pramogai, dėl ko tikiu, kai kuriems žiūrovams, kurie nemėgsta vien dialogais paremtų filmų, seanso metu bus nuobodu. Nors mano patarimas – nueikite ir duokite šiam filmui šansą, net jeigu žiūrite kine tik „Marvel“ produkciją, o visiems kitiems žiūrovams linkiu gauti šio filmo peržiūros metu visą puokštę įvairiausių emocijų.

Techninė juostos pusė

Nespalvotas, meniškas, gilus ir įtraukiantis vaizdas – dar vienas šios juostos pliusas, kuris puikiai paryškina tai, ką mums su šiuo pasakojimu norėjo pasakyti režisierius. Meninis apipavidalinimas aukštumoje, todėl stebint kai kurių miestų gatves, jose vaikštančius žmones ir ekrane pristatytą aplinką buvo galima įžvelgti poeziją kiekviename kadre. O kameros darbas, garso takelis, garso ir vaizdo montažas suteikė šiam filmui estetiškai gilų žvilgsnį į visumą. Tad techniškai „Drąsiau drąsiau“ irgi stebina, kas manau negali nedžiuginti.

Aktorių kolektyvinis darbas

Kaip dėl vaidybos? Turint pagrindiniame vaidmenyje „Oskaro“ laureatą už geriausią 2019 metų vyrišką vaidmenį filme „Džokeris“ Joaquiną Phoenixą, kuris su kiekvienu nauju pasirodymu ekrane sugeba vis labiau stebinti savo talentu, negali būti jokių abejonių, kad bus kažkas ne taip. Aktorius ir vėl pademonstravo savo unikalius įgūdžius, dėl ko aišku filmas įgavo dar daugiau žavesio.

Bet yra dar vienas žmogus, kuris dar labiau nustebino. O kalbu aš apie jaunąjį Woody‘į Normaną, kuris įkūnijo Džesio personažą. Jo pasirodymas buvo toks pat stiprus kaip ir jo vyresnio kolegos, dėl ko manau, kad po šios juostos, Woody‘is bus pastebėtas Holivudo ir ateityje mes pamatysime dar daugiau filmų su juo. Ko jam ir norisi palinkėti, nes vaikinas turi tikrai didžiulį potencialą, kuris, tikėkimės, nebus iššvaistytas veltui.

Taip pat filme galima epizodiškai pamatyti Scootą McNairy‘į, Gaby Hoffmann, Jaboukie‘į Young‘ą-White‘ą ir Molly Webster.

Verdiktas

„Drąsiau drąsiau“ – poetiškai gražus, nuoširdžiai papasakotas, peno apmąstymams dėl gvildenamos temos suteikiantis, nuostabiai suvaidintas, techniškai preciziškas, meniškas ir daug pozityvių jausmų sukeliantis naujasis Mike‘o Millso režisūrinis darbas, kurį privalo pamatyti kiekvienas gero kino gerbėjas, nes tai yra filmas iš didžiosios raidės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją