Ar šis naujas jo filmas „Pasaulio čempionas“ irgi nusipelno žiūrovų dėmesio? Į šį klausimą išvengdamas visų įmanomų spoilerių pabandysiu atsakyti teksto apačioje.

Apie ką mes čia…

1978 metais Filipinų mieste Bagijo įvyksta skandalais apipinta dviejų genialių šachmatininkų – Anatolijaus Karpovo ir Viktoro Korčnojaus akistata, kurią su dideliu susidomėjimu stebi milijonai žmonių visame pasaulyje.

Kuris iš jų nugalės ir taps pasaulio čempionu, o kuriam teks pripažinti oponento pranašumą? Viskas priklausys tik nuo mažytės vieno ar kito klaidos, kuri ir nulems žaidimo eigą.

Kūrinio turinys

Per pastaruosius dešimt metų galėjome pastebėti ryškią tendenciją Rusijos kine, kai žymūs ir kažkada šlovingi Sovietų Sąjungos įvykiai tampa pavidalu vaidybiniams filmams.

Politikuoti šia tema tikrai nesiruošiu, nes vienaip ar kitaip, kai kurie tokio tipo filmai skleidžia tam tikrą propagandą, bet iš kitos pusės, tokių juostų pasirodymas kino ekranuose signalizuoja, jog šiais laikais rusai kaip ir neturi kuo pasigirti, nes sporte ar kokiam nors moksle jie tikrai nėra tarp lyderių, todėl jiems tik su nostalgija tenka žvelgti į praeitį. Ir aš nemanau, kad tai yra blogai, nes jeigu rankose turime gerą ir įdomią istoriją, ją visuomet bus smagu pasižiūrėti.

Kaip pavyzdį galima pateikti tokius mano nuomone kokybiškus projektus kaip „3 sekundės“, „Saliut-7“, „Legenda nr. 17“ ir „Atvirame kosmose“, kuriuose ne tik buvo nupaveiksluotas vienas ar kitas svarbus Tarybų Sąjungai įvykis, bet dar šie filmai atrodė itin žiūroviškai.

Tokiu filmu yra ir „Pasaulio čempionas“, kuris savo paprastesniu pateikimu nors ir nusileidžia 2020 metų „NETFLIX“ hitui „Valdovės gambitas“ bei 2014 metais pasirodžiusiai Edwardo Zwicko dramai „Aukojant pėstininką“, bet visgi šioje temoje jaučiasi pakankamai užtikrintai.

Todėl žiūrovas gauna ne tik gerą laiką su informatyviai pristatyta dviejų garsių šachmatininkų istorija, jų konfrontacija bei legendinio mačo užkulisiais, bet dar ir ekrane pristatytu laikotarpiu. Ir nors tam tikrose vietose jis yra pagražintas dėl visiems žinomų priežasčių, bet tai netrikdo pasinerti į pačią rodomo laikotarpio atmosferą.

Filme pats mačas, kuris ir turėjo nulemti pasaulio čempioną – stipriausias momentas, kuris nuo pradžios iki finalo sugeba sukelti ne tik įtampą, bet dar ir įtraukti į patį psichologinio dviejų meistrų žaidimo procesą.

Tad kai kurie trileriai galėtų nuoširdžiai pavydėti tam, kas čia buvo demonstruojama. O kas svarbiausia, belaukiant mačo, visas siužetinės linijos veiksmas pateikiamas žvaliai, nenuobodžiai ir maloniai. Bent jau man laikas visiškai neprailgo, nors filmo trukmė siekia pustrečios valandos.

Bet ir be mačo buvo čia į ką pasižvalgyti. Visgi juostoje pateikti pagrindiniai personažai ne tik buvo vizualiai panašūs į tikrus Anatolijų Karpovą ir Viktorą Korčnojų, bet dar ir jų elgesys, manieros bei požiūris į kai kuriuos klausimus neleido suabejoti jų tikrumu. Kas domėjosi apie juos, tikrai pastebės labai daug panašumų. Tuo tarpu, atmetus tikrovišką įvaizdį, kiekvienas iš mano paminėtų žaidėjų atsiskleidė dar ir kaip įdomi bei ne taip lengvai perprantama asmenybė, kas suteikė kiekvienam iš jų paslaptingumo kupiną žavesį.

Todėl užbaigdamas šią trumpą apžvalgą, noriu tik paraginti pasižiūrėti šį filmą, jeigu Jums yra įdomūs šachmatai ir tiesiog norite pamatyti gerai perteiktą dviejų meistrų dvikovą, kuri įėjo į istoriją. O jeigu bijote, kad gausite dar vieną propagandinį rusų valdžios užsakytą bevertį marmalą, galite drąsiai praleisti šį filmą, nes nors juosta atrodo gerai ir žiūroviškai, joje kai kur galima pamatyti su politika susijusius aspektus, kurie šiek tiek gadina bendrą vaizdą.

Techninė juostos pusė

Prikibti prie techninės dalies kaip ir nenoriu, nes filmas šiame plane visgi turi nemažai pliusų kaip meninis apipavidalinimas su autentiškai rodomam laikotarpiui pristatytomis dekoracijomis, kostiumais ir šukuosenomis, o ir muzikinis takelis sukuria ekrane visai neblogą įtampos kupiną atmosferą. Be to, kameros darbas džiugina įdomiais kadrais bei kruopštumu detalėms, o dar vaizdo ir garso montažas irgi nesukelia jokio diskomforto peržiūros metu.

Aktorių kolektyvinis darbas

Filmas dar žavi neblogais aktoriais, kokiais yra vienas darbščiausių šių dienų rusų kino aktorių Konstantinas Chabenskis, kuris dažniausiai tampa kokybės garantija, bei jaunas talentas Ivanas Jankovskis. Visos juostos metu tarp jų jautėsi chemija, todėl patikėti kiekvienu iš jų įkūnytų personažų buvo pakankamai lengva. Dar juostoje pasirodo tokie žinomi kino ekranų veidai kaip Vladimiras Vdovičenkovas, Viktoras Dobronravovas, Viktoras Suchorukovas, Anatolijus Kotas ir Antonas Bogdanovas, kurie taip pat neblogai atliko jiems patikėtus vaidmenis.

Verdiktas

„Pasaulio čempionas“ – ilgas, bet žvaliai perteiktas ir trileriui būdingus įtampos elementus turintis tikrais įvykiais paremtas pasakojimas apie vieną iš žymiausių visų laikų šachmatų dvikovų. Be žiūroviškos, nors ir kažkiek pagražintos istorijos, filmas turi gerus aktorius, malonią akims bei ausims techninę pusę ir pagirtiną režisūrą, dėl ko jis aišku tampa dėmesio vertu projektu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją