Kaip informavo "Forum Cinemas", filmo kūrėjai jau spėjo įsitikinti, kad abejingų "Vilniaus geto" istorijai nėra. Šalies kino kritikai pasidalijo į dvi stovyklas: vieni giria kūrybinę grupę už drąsų pasakojimą, kiti žarsto įvarius priekaištus režisieriui, scenarijaus autoriui bei kai kuriems juostoje nusifilmavusiems aktoriams.

Scenarijų filmui parašė garsus Izraelio dramaturgas Joshua (Jošua) Sobolis. Jo sukurta pjesė "Getas" nuo 1983 metų sėkmingai pastatyta net 27 šalių teatruose.

"Net neabejojau, kad filmas sulauks įvairių vertinimų. Ir tai, jog vieniems žmonėms jis labai patiko, o kiti juo nusivylė, manęs visai nestebina, - prenešime cituojamas "Vilniaus Geto" scenarijaus autorius J.Sobolis.

Pasak dramaturgo, tokį kritikų pozicijų pasiskirstymą "Vilniaus gete" galėjo nulemti tai, jog filme nėra vienos istorijos ar vieno pagrindinio veikėjo.

"Tai drama, pasakojanti apie bendruomenę, kuri kovoja už fizinį ir dvasinį išlikimą, net ir žinodama, kad priešas šimtąkart stipresnis. Taigi nesistebiu, kad paprastiems žiūrovams, kurie atėjo į filmą be išankstinių nuostatų, jis patiko", - pranešime cituojamas J.Sobolis.

Režisieriaus Audriaus Juzėno filmas "Vilniaus getas" pasakoja apie Antrojo pasaulinio karo metais nacių okupuotoje Lietuvos sostinėje veikusį žydų muzikinį ir lėlių teatrą.

Pranešta, jog meno, kultūros ir dvasinio pasipriešinimo centru tapusiame teatre pirmaisiais jo veiklos metais jame buvo suvaidinta 111 spektaklių, į kuriuos parduota beveik 35 tūkstančiai bilietų. Filmas atsipindi geto teatro aktorių likimus jų bendro tragiškos lemties akivaizdoje.

Juostos epicentre - tragiška meilės istorija, užsimezgusi tarp vokiečių karininko ir dainininkės žydaitės.

Muziką "Vilniaus getui" sukūrė garsus Lietuvos kompozitorius Anatolijus Šenderovas. Kai kurios melodijos yra autentiškos, sukurtos tuometinio Vilniaus geto teatro aktorių bei muzikantų. Jidiš kalba jas įdainavo žinoma Lietuvos operos solistė Judita Leitaitė, muziką įgrojo Vilniaus Šv.Kristoforo kamerinis orkestras.

Filmo režisierius A.Juzėnas yra 11 meninių ir dokumentinių filmų autorius, šie filmai pelnė apdovanojimus tarptautiniuose kino festivaliuose.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją