Tad šiais metais už kalėdinę nuotaiką Lietuvos kino teatruose atsakingi yra mūsų kaimynai latviai, kurie dovanoja šiltą pasakojimą visai šeimai – „Kalėdos džiunglėse“. Bet ar šis filmas nustebins ne vien mažus žiūrovus, bet ir vyresnės kartos atstovus? Klausimas gana svarbus, todėl į jį ir pabandysiu Jums atsakyti.

Apie ką mes čia…

Atėjus žiemai ir gerokai prisnigus Rygoje, dešimtmetė Paula kartu su savo mama ir vyresne sese turi atsisveikinti su kalėdišką atmosferą sukuriančiu gimtuoju miestu ir ryžtis kelionei į saulėtą Indoneziją, kurioje darbuojasi jos tėtis. Ten mergina susipažįsta su vietiniu berniuku Akimu ir kartu jie nusprendžia surasti kalėdinę dvasią džiunglėse, kuriose, pasak legendos, gyvena pats Kalėdų Senelis.

Kūrinio turinys

Atėjus į šio filmo peržiūrą kine, mano didelei nuostabai, salėje sėdėjau tik aš. Ir, žinote, man net keista, kodėl žmonės ignoruoja šį kaimynų latvių filmą, nes jis tiesiog idealiai tinka peržiūrai su visa šeima. Ir taip, su visa šeima, nes tai yra labiau vaikams skirtas pasakojimas apie šeimos vertybes ir Kalėdų tradicijas, kurias daug kas iš mūsų puoselėja. Ir man buvo net įdomu pamatyti, kaip gi atrodo azijiečių požiūris į šventes, kurios yra taip mylimos daugelyje pasaulio šalių.

Pati siužetinė linija nėra labai ypatinga, bet ji puikiai leidžia suvokti ką reiškia kalėdos vaikams ir suaugusiems. O taip pat, ekrane pakankamai tikroviškai yra pateikta šeimos tikrovė, kuri yra būdinga nei vienai šiuolaikinei šeimai.

Turime čia visuomet užsidirbusį tėtį, kuris dėl savo užimtumo nesugeba skirti laiko šeimai, turime ir viskuo nepatenkintą bei pernelyg besikišančią į savo vaikų kasdienybę motiną, o taip pat turime paauglišką gyvenimą vedančią merginą ir pagrindinę juostos veikėją Paulą, kuri nusprendžia pati ieškoti nuotykių. Tad toks paveikslas leidžia pamatyti tai, ko daug kas iš mūsų nepastebi – bendravimo stoką su artimiausias.

Kas liečia džiunglių nuotykį, kuris filme yra pateikiamas pakankamai neišvaizdžiai, tai jo pakanka, kad būtų gauta šiokia tokia pramoga ir pats pasakojimas nevirstų į nuobodybės šou. Bet tikėtis kažkokių efektingų scenų ar įtampos, čia tikrai nereikia. Visgi filmas orientuotas į vaikus, o ne į „Indianos Džounso“ gerbėjus.

Esminiai veikėjai filme kažkiek mane erzindavo. Ir kalbu ne vien apie Paulą su Akimu, bet ir apie tam tikrus „kovotojus“. Pritempta, neįdomu, neįtikinama, kvaila ir dar kartą – erzinančiai pateikta. Deja, negaliu čia išsiplėsti, kad neišduoti kelių paslapčių apie tam tikrus siužetinius vingius. Todėl apibendrindamas šią trumpą apžvalgą noriu pabrėžti, kad nors filmas turi savo trūkumų ir nėra holivudinio lygio, jis kaip ne kaip sukelia peržiūros metu kalėdinį jausmą. O to tikrai užtenka.

Techninė juostos pusė

Prie filmo techninių sprendimų galima būtų kaip ir prikibti, bet atsižvelgus, kad tai kuklaus biudžeto projektas, jis ekrane ir atrodo kukliai. Meninis apipavidalinimas kaip iš kokios dokumentikos, grimas, dekoracijos ir veikėjų apranga atitinkantys tikrovę, bet kameros darbas labai jau neišvaizdus ir neleidžiantis pasimėgauti bent jau Indonezijos kraštovaizdžiais. Vaizdo bei garso montažas irgi šlubuoja, bet kažkaip tai bent jau man netrikdė žiūrėti šio filmo ir tai jau yra tikras pliusas.

Aktorių kolektyvinis darbas

Atėjus į filmą kažkaip nesitikėjau, kad vietoje latvių kalbos ir titrų išgirsiu lietuviškai dubliuotą variantą. Šis momentas gali daug kam neigiamai atsiliepti, nes vyresniam žiūrovui tikrai bus nemalonu girdėti blogai įgarsintus personažus. Tiksliau, be jokios intonacijos arba užsivedimo, nors bežiūrint į aktorius, kurie juos vaidino, emocijos liejosi per kraštus.

Filme turėjome tokius aktorius kaip Rebeka Šuksta, Saara Pius, Paaru Oja, Bryddenas Fablo‘as Escobaras, Inga Alsina, Marisas Olte‘as, kurie pasistengė mums padovanoti neblogą reginį, bet kai kada jų vaidyba buvo pernelyg pritempta ir netgi hiperbolizuota.

Verdiktas

„Kalėdos džiunglėse“ – neblogą kalėdinę atmosferą ekrane sukurianti visai šeimai skirta iš Latvijos atkeliavusi juosta, kuri nors ir neatrodo labai išsiskiriančiai, bet dovanoja pakankamai jaukų jausmą bei gvildena daugeliui iš mūsų artimas temas apie šeimos vertybes ir šventinio laikotarpio tradicijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją