Pasižiūrėjus juostą gali susidaryti įspūdis, kad Lietuvoje policininkai šaudo nepageidaujamus liudininkus, klastoja dokumentus, privatūs detektyvai neslepia ginklų, Specialiųjų tyrimų tarnyba bendradarbiauja su nusikaltėliais, valdžia korumpuota, o visa šalis yra nebaudžiamų nusikaltėlių gaujų irštva. Patys aktoriai teisinosi neskaitę „Persona non grata“ scenarijaus, o tik jiems skirtas dalis. Jie taip pat nematė serialo, todėl negali pasakyti, ar jis bjauroja šalies įvaizdį.

„Nieko blogo nevaidinau“

„Aš vaidinau duobkasį, kuris iš Maskvos atvykusiam nužudyto draugo ieškančiam vyrui aprodo kapines, morgą. Man ši dalis pasirodė labai meniška, nieko blogo nevaidinau“, – tvirtino D.Banionis.

Pats jis serialo nematęs, tačiau iš kitų girdėjęs, kas jame parodyta. „Pagal tai, kaip man pasakojo, džiaugiuosi, kad pagaliau parodyta teisybė“, – netikėtai pareiškė aktorius.

Jo žodžiais, filmas apie mafiją „Krikštatėvis“ ar Wiliamo Shakespearo kūrinys „Makbetas“, kuriame nužudomas karalius, nei JAV, nei Didžiosios Britanijos įvaizdžio nesugadino.

„Apie išgrobstytus milijonus rašo laikraščiai. Kas čia tokio, jei tai ir filme parodyta? Bet aš jo nemačiau, todėl komentuoti negaliu. Vaidinau neutralų žmogų. Juk filmas – tai meno kūrinys“, – kalbėjo D.Banionis.

Mafiozą boksininką, kuris vėliau nušaunamas, seriale vaidinęs L.Laucevičius taip pat mano, kad Lietuvos įvaizdžiui nepakenkta. „Banditų yra visuose kraštuose. Šio serialo scenarijaus autorius kūrė ir „Lietuvišką tranzitą“. Jei ten nieko blogo nebuvo, tai kodėl dabar įžvelgia?“ – klausė L.Laucevičius.

Kenkiame patys!

A.Storpirštis seriale „Persona non grota“ sukūrė susikompromitavusio policijos pareigūno Arūno Valėno vaidmenį. Istorijos pabaigoje jis suimamas.

„Tokio teisėsaugos departamento, kuriam vadovavo mano personažas, realybėje nėra. Tai jau fikcija“, – apie savo vaidmenį kalbėjo „Dviračio žyniose“ personažus vaidinantis A.Storpirštis.

Jo įsitikinimu, šis serialas nėra tiek vertas, kad jį žiūrėtų visas pasaulis. Todėl negali ir Lietuvos apjuodinti. „Įvaizdžiui kenkiame mes patys, o ne filmas“, – įsitikinęs aktorius. A.Storpirštis sakė: „Visą gyvenimą vaidinau blogiukus ir man tai labiau patinka nei vaidinti dorą Seimo narį. Manau, kad į šį serialą per jautriai reaguota. Šunys loja, o karavanas toliau eina“.

Labiau nei aktoriai serialu pasipiktino Klaipėdos saugos bendrovė „Argus“. Detektyve ji pristatoma kaip banditams priklausanti ir jų interesams atstovaujanti bendrovė.

Kreipsis į teismą

„Argus“ ženklas ekrane nebuvo rodytas, tačiau kelis kartus minimas jos pavadinimas. „Argus“ vadovas Romualdas Jonaitis jau svarsto galimybę teisybės ieškoti teismuose.

Skirtingai nei „Argus“, kitų šalies ir užsienio bendrovių pavadinimus filmo kūrėjai pakeitė.