Ryte jie bando papasakoti naktinius košmarus tėveliams, tačiau šie vaikučiais dažniausiai netiki, nes savo vaikystės košmarus jau būna išstūmę arba tiesiog lankosi pas psichoanalitikus ir žino kas yra kas.

Pixar kompanija, sukūrusi “Toy Story” su savo naujausiu ilgametražiu animaciniu filmu “Monstrų biuras” (“Monsters Inc.) vėl grįžta į vaikų kambarius. Tam, kad papasakotų, kaip viskas yra iš tikrųjų – kas tie naktiniai gąsdintojai, kur jie gyvena ir kodėl gi jie gąsdina.

“Monstrų biuras” pasakoja apie savotišką paralelinį pasaulį, kuris savo struktūra visiškai primena žmonių pasaulį. Tik to paralelinio pasaulio gyventojai – dideli, maži, gauruoti, taškuoti monstrai. Toje monstriškoje visuomenėje, kaip ir žmonių pasaulyje, egzistuoja darbininkų klasė, plušanti didžiulėje įstaigoje, kurios funkcija ir yra gąsdinti vaikus, nes iš šių klyksmų gaminasi monstrų pasauliui reikalinga energija. Dar daugiau – monstrai ne šiaip sau abejingai dirba - kai kurie jų yra tikri savo darbo fanatikai, nuolat konkuruojantys dėl aukščiausios klasės gąsdintojų vietos.

Tad štai jums ir visas mįslės įminimas – vaikus gąsdina monstrai, jie gyvena atskirame savo pasaulyje, įtartinai primenančiame žmogiškąjį, o vaikus jie gąsdina tik todėl, kad tik taip tegali pasigaminti energijos. Beveik vaikiškas “The Others”.

Nors kūrėjai sukūrė tikrai neblogą komediją – nusipelno pagyrimo jų ironiškas požiūris į kai kurias žmogiško pasaulio savybes, kurios išryškėja, kai žmogiškos situacijos perkeliamos į monstrų pasaulį - bet tai nėra komedija, kuri savo gilumu ir universalumu sužavėtų suaugusiuosius. Dar tiksliau tariant – ji patiks tėveliams, nes pralinksmins jų vaikučius.

Pixar nori parodyti mums kaip atrodo monstrai? Bet kodėl jie būtinai turi priminti banalius žaisliukus – na tegul ir labai simpatiškus? Personažų pavaizdavimas tikrai nusipelno kritikos. Akis su dviem kojom? Kailinis raguotas meškinas, kiek primenantis pabaisą iš žymiojo Disney filmuko? Antraplaniai herojai dar “įsimintinesni”. Beformiai plastilino gabalai, su keletu akių ir bet kur prilipdytomis galūnėmis. Jokio įdomesnių formų ieškojimo. Galų gale net pati mažoji Bu taip pat primena visiškai netikrovišką žaisliuką, su pirmyn-atgal važinėjančiu apatiniu žandikauliu. Džiugu, kad kūrėjams bent jau pavyko sukurti puikias monstrų ir žmonių pasaulio dekoracijas.

Nepaisant kritikos, “Monstrų biuras” yra vertas dėmesio. Nors filmas ir turi trūkumų, bet papasakota istorija prajuokins ir suteiks gerų emocijų, o tai ir yra pagrindinis “Monstrų biuro” koziris. 7/10.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją