Apie ką mes čia…

Svajodamas įsitvirtinti mados industrijoje, talentingas ir darbštus vaikinukas Pietro‘as Constante‘as Cardinas 1945 metais persikelia gyventi į mados sostinę – Paryžių, kur netrukus įsidarbina pas patį Christianą Diorą. Tačiau milžiniškos ambicijos jam neleidžia dirbti pas kažką ir po kelerių metų įnirtingo darbo Dioro mados namuose, Pietro‘as įkuria savo ir pasivadina Pierre‘u Cardinu. Jis net nenutuokė, jog netrukus jo vardas bus žinomas visame pasaulyje, o jis pats taps gyva mados legenda.

Kūrinio turinys

Lietuvos kinuose ne festivalių metu pamatyti iš užsienio atkeliavusį dokumentinį filmą yra ganėtinai retas reiškinys, todėl vien dėl to šis filmas tampa ypatingu. Ir manau, kad iš karto atsakysiu aš į klausimą, ar verta eiti žiūrėti šio filmo į kiną. Manau, kad taip, jeigu domina mados istorija ir Pierre‘o Cardino kaip dizainerio įsitvirtinimas mados industrijoje. Jeigu nelabai domina mada, galima tiesiog eiti pasižiūrėti filmo apie žmogų, kuris savo pastangomis sukūrė milžinišką imperiją, kurioje visame pasaulyje dirba apie 90 tūkstančių žmonių. Ir jeigu to nepakanka, filmas siūlo dar ir žvilgsnį į nepavydėtiną istorinį laikotarpį, kuriame gyveno būsimas dizaineris.

Asmeniškai man šiame filme patiko tai, kaip lengvai, paprastai ir aiškiai buvo pateikta visa informacija apie madą, jos istoriją ir tendencijas, kurios su metais keitėsi. Taip pat puikiai buvo pasidarbuota ir su tuo, kodėl Pierre‘as Cardinas yra tokiu unikaliu dizaineriu ir kokias naujoves, kurios buvo nepriimtinos tam tikrų laikotarpių mados industrijai, jis įvedė. O kas svarbiausia, visi jo sumanymai iki šiol egzistuoja ir padeda mados industrijai eiti į priekį.

Žinoma, jo legenda nebūtų tokia ryški jeigu ne žmonės, kuriems Pierre‘o Cardino mados namų vardas nebūtų toks svarbus. Todėl kūrėjai nusprendė ne tik pristatyti šio žmogaus gyvenimo istoriją, bet ir papasakoti ją kitų žinomų asmenų lūpomis. Ir kalbu aš ne vien apie kitus dizainerius iš viso pasaulio, bet kino ir muzikos žvaigždes, mados istorikus ir tuos, kuriems pats Pierre‘as Cardinas padėjo įsitvirtinti vienoje ar kitoje profesijoje, kaip kažkada jam padėjo Christianas Dioras.

Tad čia ir sustosiu, nes nesinori man atskleisti kai ko per daug. Patys turite įsigilinti į šios mados legendos istoriją ir šio žmogaus darbo specifiką, kurią iš įvairių kampų parodo šis filmas.

Techninė juostos pusė

Pati filmo techninės dalies struktūra gerai apibūdina paties filmo turinį. Kodėl? Viskas paprasta. Juosta pristatyta madingai, ekspresyviai ir žvaliai, o montažas čia tapo vienu iš esminių šio pasakojimo siužeto variklių. Neužmirštam ir šauniai parinktos rodomoms scenoms muzikos, operatoriaus darbo, kuris sekiojo pagyvenusį poną Cardiną, ir iš archyvų ištrauktų kadrų. Vienas malonumas buvo pasinerti į 50-70-ųjų madą su vaizdais, kurie apibūdino to laikotarpio tendencijas.

Aktorių kolektyvinis darbas

Kaip jau buvau užsiminęs, šiame filme pasirodė nemažai žymių žmonių, kurie papasakojo apie savo santykį su Pierre‘u Cardinu ir jo mados namais, todėl man užteks paminėti kelis, kuriuos tikrai žinosite. O žinomiausiais čia buvo Sharon Stone, Alice Cooper, Jeanas-Paulas Gaultieras, Naomi Campbell, Dionne Warwick ir kiti.

Verdiktas

„P. Cardin: Mados legenda“ – trumpa, bet informatyviai pateikta, žvaliai papasakota ir madingai atrodanti dokumentika apie vieną iš iškiliausių XX amžiaus mados dizainerių ir šios industrijos novatorių Pierre‘ą Cardiną, kurio gaminiais iki šiol puošiasi milijonai žmonių visame pasaulyje. Filmas leidžia pasinerti ne vien į šio dizainerio darbo užkulisius, jo verslo modelį, bet ir sužinoti, kokiu gi žmogumi jis buvo iki tampant mados legenda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją