Visuomenę labiausiai domino jos asmeninis gyvenimas, o pagarbą Dianai skatino ilgametė labdaringa veikla.

Pasak „Time“, vienu metu Diana buvo siejama su daugiau nei šimtu labdaros organizacijų. Ji netgi rizikavo gyvybe ir apsilankė Angolos minų laukuose, kad tokiu būdu prisidėtų prie šios Afrikos valstybės išminavimo.

Apie netikėtą Dianos mirtį pasklidusi žinia sukrėtė ne tik visuomenę, bet ir du princesės vaikus – princą Williamą ir princą Harry. Vaikai, kuriems Dianos žūties metu buvo 15 ir 12 metų, staiga buvo įtraukti į nesiliaujantį emocijų sūkurį – juos prislėgė ne tik gedulas dėl mamos netekties, bet ir nesibaigiantis visuomenės kišimasis į šį reikalą. O 2017-aisiais, duodamas interviu BBC, princas Williamas pareiškė, kad netgi prabėgus 20 metų, jis vis dar jaučia „vidinį sukrėtimą“.

Dianos žūtis buvo taip smarkiai pasaulį paveikusi tragedija, kad net ir iki šiol vis dar norima jos istoriją papasakoti ekrane. Nuo „Netflix“ serialo „The Crown“ („Karūna“) iki dramos „Spencer“ – velionė princesė visuomenėje ir kultūroje paliko neišdildomą pėdsaką, kūriniuose įamžintas jos atminimas, panašu, niekada neišblės. Visgi filmas „Spencer“ susilaukė kritikos, o daugelis karališkųjų ekspertų tvirtina, kad Williamą ir Harry nuvils tai, kaip šiame filme vaizduojama jų velionė motina. Tačiau kodėl taip yra? Štai ką, pasak nickiswift.com, sako ekspertai.

Filmo "Spencer" kadras

Dianos vaizdavimas filme yra „žiaurus“

Biografinė drama „Spencer“, pasakojanti apie princesės Dianos gyvenimą ir artėjantį santuokos su princu Charlesu žlugimą, susilaukė kritikų pripažinimo. Didžioji dalis pagyrų buvo skirta „Saulėlydžio“ („Twilight“) žvaigždei Kristen Stewart, filme įkūnijusiai velionę princesę. Tiesą pasakius, filmų apžvalgų portalo „Rotten Tomatoes“ kritikai sutaria, kad „puikiai subalansuotas Kristen Stewart pasirodymas atsveria nerealistiškas filmo ambicijas“.

Visgi karališkieji ekspertai Ingrid Seward, Penny Junor ir Richardas Fitzwilliamsas K. Stewart vaidybą vertina gerokai kritiškiau. Filmas, kuriame vaizduojama, kaip Diana kankinosi sirgdama bulimija, žalojo save ir išgyveno kitas negandas, buvo sukritikuotas dėl galimos Dianos sūnų princo Williamo ir princo Harry reakcijos į šią juostą.

Kalbėdamasi su „The Sun“, I. Seward pažymėjo: „Išties žiauru [ir visiškai nebūtina] ją taip pavaizduoti. Williamas ir Harry bus labai įpykę ir įskaudinti. Jiems atrodys siaubinga, kad jų motina tokiame reikšmingame filme vaizduojama būtent taip“.

Filmo "Spencer" kadras

Ekspertei pritarė ir P. Junor, Dianos vaizdavimą filme pavadinusi „niekuo nepagrįstu“ ir išreiškusi gailestį dėl „vargšo Williamo“, kuris „[iš esmės] buvo greta, kai mama jautėsi nelaiminga“.

Ekspertė maldavo „palikti Dianai bent kruopelytę orumo ir pagarbos“ ir galiausiai išvadino filmą kaip veikiausiai „neatitinkantį faktų“. Be to, R. Fitzwilliamsas „The Daily Mail“ sakė: „Sprendimas ant filmo plakato pavaizduoti prašmatnia suknele vilkinčią ir vemiančią Dianą buvo neįprastas“, o siaubingas jos traumas vaizduojančias scenas ekspertas pavadino „žiauriomis“.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)