Po rugsėjo 11 dienos teroro aktų Jungtinėse Valstijose svarbiausiame Holivudo kino renginyje imantis visų priemonių užtikrinti neregėtą saugumą, kovos dėl auksinių statulėlių atomazga lieka kaip niekad neaiški.

"Jei nenorite rizikuoti prarasti pinigus, dėl šių metų "Oskarų" laimėtojų verčiau nesilažinkite, - teigė Timas Gray iš įtakingo leidinio "Variety Daily". - Vienintelis aiškus dalykas yra tai, jog apdovanojimai tikrai įvyks".

Po kelių savaičių aštrių ginčų, kas galėtų pirmauti pagrindinėse geriausio filmo, aktoriaus ir aktorės kategorijose, kino žinovai nesutarė dėl vieno kurio kandidato, todėl kova dėl apdovanojimu buvo labai įtempta, nevengiant kaltinimų konkurentams dėl nesąžiningo elgesio.

"Kovai dėl "Oskarų" artėjant į pabaigą iš nominantų paprastai kuris nors išsiskiria, kaip "Titanikas" (Titanic) 1998 metais, ar pernai Julia Roberts, tačiau šiais metais bus tikrai nelengva", - teigė "Oskarų" organizatorius Tom O'Neilas.

Kurį laiką tiek kino kritikai, tiek bukmeikeriai favoritais laikė dramą "Nuostabus protas" (Beautiful Mind) bei spalvingas muziklas "Mulen Ružas" (Moulin Rouge) su Nicole Kidman.

"Nuostabus protas" gavo aštuonias Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų nominacijas, įskaitant geriausio aktoriaus už Russelo Crowe (Raselo Krau) vaidmenį, geriausios antro plano aktorės už Jennifer Connely (Dženifer Koneli) vaidmenį, bei geriausio režisieriaus už Rono Howardo (Rono Hovardo) darbą.

Ši vaizdinga juosta, pasakojanti apie matematikos genijaus, Nobelio premijos laureato Johno Forbeso Nasho (Džono Forbso Nešo) jaunesniojo kovą su schizofrenija, turėjo sužavėti ne vieną iš 5,7 tūkst. "Oskarų" rinkėjų.

Tačiau kovoje dėl geriausio filmo apdovanojimo, kur dažniausiai laimi daugiausiai nominacijų gavusi juosta, likusius keturis pretendentus lenkia fantastinis epas "Žiedų valdovas: Žiedo brolija" (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), gavęs net 13 nominacijų.

Pirmaujančiu kandidatu į geriausio aktoriaus apdovanojimą laikomas R.Crowe, nors nemažai kritikų remia ir Denzelį Washingtoną (denzelį Vašingtoną), filme "Apmokymų diena" (Training day) suvaidinusį korumpuotą policininką.

Jei R.Crowe pavyktų laimėti, jis būtų tik šeštasis aktorius, dvejus metus iš eilės gavęs auksinę statulėlę. Pernai australas buvo pripažintas geriausiu už vaidmenį "Gladiatoriuje" (Gladiator).

Tačiau paskutiniu metu Holivude sustiprėjo nuomonė, kad D.Washingtonas jau senokai nusipelnė "Oskaro", kurį, daugelio manymu, turėjo gauti dar 1992 metais už vaidmenį filme "Malkomas X" (Malcom X). Be to, juntamas didelis spaudimas apdovanoti kurį nors juodaodį aktorių, kurių šiemet pagrindinėse kategorijose buvo nominuota net trys.

Bene įtempčiausia kova vyksta geriausios aktorės kategorijoje, kurioje favoritė nepaaiškėjo net likus keliolikai valandų iki "Oskarų" įteikimų ceremonijos, pirmą kartą per 42 metus vyksiančioje Holivude specialiai tam pastatytame teatre "Kodak".

Labai nežymią persvarą joje įgavo juodaodė aktorė Halle Berry (Heil Beri) iš "Monstrų baliaus" (Monster's Ball), kai neseniai laimėjo Aktorių gildijos apdovanojimą, kuris laikomas gana patikimu "Oskarų" pranašu.

Tačiau jai ant kulnų lipa vieną "Oskarą" jau turinti Sissy Spacek (Sisi Speisek), "Miegamajame" (In the Bedroom) suvaidinusi gedinčią motiną, bei N.Kidman su vaidmeniu "Mulen Ruže".

Geriausio režisieriaus nominacijoje favoritų laikomas Ronas Howardas, lenkiantis Ridley Scottą (Ridlį Skotą) su filmu "Juodojo Vanago žūtis" (Black Hawk Down), Davidą Lynchą (Deividą Linčą) su juosta "Malholando kelias" (Mulholland Drive), Robertą Altmaną (Robertą Altmaną) su "Gosfordo Parku (Gosford Park) ir Peterį Jacksoną (Piterį Džeksoną) su "Žiedo Brolija".

Geriausio užsienio filmo kategorijoje laikoma prancūzų "Amelija iš Monmartro" (Ameli), tarp kurios varžovų yra Bosnijos "Niekeno žemė" (No Man's Land) bei Argentinos "Nuotakos sūnus" (El hijo de la nova).

Tuo tarpu prieš sekmadienio popietę (naktį Lietuvos laiku) prasidėsiančią prestižinių kino apdovanojimų teikimo ceremoniją Holivude buvo imtasi dar neregėtų saugumo priemonių.

Sekmadienį aplink teatrą "Kodak" patruliavo šimtai uniformuotų bei neuniformuotų policininkų su šunimis. Keletas policininkų važinėjo dviračiais, kiti teritoriją stebėjo nuo aplinkinių pastatų stogų. Prieš pat ceremoniją saugumą dar labiau sustiprins snaiperiai, o žvaigždėms bei kitiems renginio svečiams pakeliui į teatrą teks praeiti pro metalo detektorius.

Šiemet Kino meno ir mokslo akademija nusamdė 200 daugiau apsaugininkų nei 2001-aisiais. Pareigūnai taip pat ketina sprogmenų ieškoti ir visų atvykstančių automobilių važiuoklėse.

Ceremonijos metu, taip pat per renginius prieš ją bei kiek vėliau, teisę skristi oro erdvėje virš Holivudo turės tik Los Andželo policijos departamento sraigtasparniai, pranešė pareigūnai.

Nors rugsėjo 11 dienos išpuoliai vyko Niujorke ir Vašingtone, kitoje žemyno pusėje, tačiau "Oskarų" rengėjai negalėjo pamiršti išpuolių galimybės. "Tai didžiausia saugumo operacija, kada nors regėta Holivude", - pareiškė Holivudo Prekybos rūmų atstovas Leronas Gubleris.

"Oskarai, kaip ir bet kuris kitas tokio masto renginys, gali tapti išpuolių taikiniu, - teigė jis. - Jis pritraukia viso pasaulio žiniasklaidos dėmesį, todėl blogi vyrukai gali pasinaudoti tuo viešumu".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją