Apie ką mes čia…

Diena iš dienos išgyvenantis tas pačias akimirkas be galo pašėlusiame Laisvajame mieste, banko darbuotojas Gajus nusprendžia, kad jam jau gana rutinos ir jis irgi nori pašėlti kaip ir daugelis kitų miesto gyventojų. Tačiau yra viena bėda – jis kompiuterinio žaidimo veikėjas, o apie tai jis nieko nežino. Sutikęs paslaptingą kovotoją vardu Milė, Gajus akimirksniu jai pajaučia keistą potraukį, dėl ko jo situacija žaidime tampa įtempta, o jis pats dėka naujos draugės sužino tai, ko nederėjo jam sužinoti. Nuo tos paslapties ir prasideda jo bei viso Laisvojo miesto gyventojų kova dėl išlikimo.

Kūrinio turinys

Jeigu galėčiau apibūdinti šį filmą pasiremdamas kokiais nors keliais žinomais projektais, išrinkčiau du – Steveno Spielbergo 2018 metų kino hitą „Oazė: Žaidimas prasideda“ bei „Apple TV+“ serialą „Fantastinis žygis. Varno puota“. Būtent šie mano paminėti darbai ir priminė man „Laisvąjį Gajų“, kuris savo ruožtu tapo savotišku judviejų kokteiliu. Kodėl taip sakau? Nes pati koncepcija čia yra identiška.

Šioje juostoje mes gauname tris skirtingas siužetines linijas, kurios puikiai veža ir leidžia nuodugniau pažvelgti į pačią kompiuterinių žaidimų industriją. O jomis tampa pats žaidimas bei itin turtingai bei iš dalies pašiepiančiai atrodantis atviras jo pasaulis, kompiuterinių žaidimų industrijos užkulisiai bei darbo specifika ir tam tikra dviejų žmonių drama, kuri leidžia suvokti kai kurias svarbias vertybes.

Tačiau man, kaip kompiuterinių žaidimų mėgėjui, visgi labiausiai patiko paties kompiuterinio žaidimo pavaizdavimas su visais įmanomais stereotipais. O tie žmonės, kurie ne itin domisi tokiomis pramogomis, gaus manau visai neblogą žvilgsnį į tai, kodėl tiek žmonių visame pasaulyje taip mėgsta žaidimus. Be to, kūrėjai irgi pašiepia labai daug atviro pasaulio minusų, kurių dažnai neišvengia taip vadinamų „smėlio dėžių“ kūrėjai savo projektuose. Prisiminus bent kokius nors kelis „Ubisoft“ žaidimus peržiūros metu galima bus įžvelgti lengvą pašaipą. O dar grįžtant prie filme pavaizduotos žaidimo siužetinės linijos, noriu pasakyti, jog kūrėjai mano nuomone išties pasidarbavo puikiai sukurdami tokį turtingą bei be galo įdomų pasaulį.

Kas liečia pačią kompiuterinių žaidimų industriją, tai čia irgi be galo šauniai buvo pavaizduotas darbuotojų gyvenimas ir vadovo požiūris į juos. Aišku, viskas per humoro prizmę, dėl ko kvatoti iš tokio boso, kurį mes čia gavome, buvo išties smagu. Bet ir liūdna, nes tokių vadovų tikrai netrūksta. Ir ne vien kalbant apie šią industriją.

Taip pat juostoje yra paliečiami keli rimtesni klausimai apie ištikimybę, parsidavimą, vertybes ir siekius, dėl ko peržiūros metu kartais galima susimąstyti apie tai, ką gi mes norime nuveikti šiame gyvenime ir ar norime, kad mus valdytų pinigai, ar visgi už pinigus yra kai kas aukščiau, kas suteiktų didesnę laimę. Ir į šiuos klausimus mums leidžia atsakyti keli pagrindiniai juostos herojai.

Kalbant apie veikėjus, tai filme turime jų tikrai nemažai, bet visgi visas dėmesys čia yra skiriamas Gajui bei jo pasaulio nagrinėjimui. Kaip personažas jis išties šauniai žiūrisi ekrane, o ir pamėgti jį tikrai nėra sunku. Ypatingai, kad šis bičas išties turi ką pasiūlyti humoro prasme bei savo požiūriu į jį supantį pasaulį. Bet buvo dar ir keli kiti virtualūs herojai, kurie taip pat suteikia nemažai smagių akimirkų. O tikrojo pasaulio personažai apart kompanijos boso Antuano visgi ženkliai nusileidžia kompiuteriniams, bet tai kažkaip netrikdo ir visiškai nekenkia pačiam siužetui.

Be to, filme turime daug beprotiško veiksmo, kas manau tikrai suteiks daugumai žiūrovų smagią ir neprailgstančią pramogą bei žinoma ir taip vadinamus „velykinius kiaušinius“ (angl. Easter Egg), kurie pamalonins populiariosios kultūros gerbėjus. Ir galiu pasakyti, jog viena scena filme einant link finalo suveikė taip, jog labai ilgai teko kvatoti ir tuo pačiu ploti atsistojus. Tiesiog nenusakomo galingumo staigmena čia laukė, dėl kurios filmui galima atleisti net ir kelis minusus, kuriais tapo pernelyg naivūs siužeto sprendimai. Gaila, kad apie juos negaliu išsiplėsti, bet manau, kad patys pamatysite juos.

Tad bendrai, filmas „Laisvasis Gajus“ siūlo itin smagią ir lengvą pramogą, kurioje tiek kompiuterinių žaidimų gerbėjai, tiek ir apie šią industriją nieko neišmanantys žiūrovai galės atrasti kažką savito. Ne idealus, bet tikrai dėmesio vertas blokbasteris, po kurio išeisite iš salės su plačia šypsena.

Techninė juostos pusė

Va čia yra keli minusai, kuriuos iš karto pabrėšiu. Kalbu aš apie „Motion Capture“ technologiją. Visumoje, specialieji efektai juostoje tikrai atrodo pagirtinai ir šauniai, bet ties vienu personažu buvo itin klaikiai panaudotas CGI, jog atrodė, kad žiūrime kokį nors 2000-ųjų filmą. Pats garso takelis dėka energingai prie veiksmo scenų pritaikytos muzikos nuteikia šauniai peržiūrai, o ir tos įtampos nestokojančios muzikinės kompozicijos sukuria ekrane atitinkamai gerą atmosferą.

Kameros darbas tiesiog puikus visose veiksmo scenose, dėl ko filmo peržiūra buvo tokia gyva, o garso ir vaizdo montažas kaip ir priklauso tokio pobūdžio kinui – tvarkingas. Ir išties, žiūrisi juosta tikrai maloniai.

Aktorių kolektyvinis darbas

Ar Ryanas Reynoldas yra geras aktorius? Sunku pasakyti, bet charizmos jam tikrai netrūksta. Ir taip, jis čia vaidina Ryaną Reynoldsą, kurį mes dažnai matome visuose filmuose su Ryanu Reynoldus. Ar tai blogai? Iš dalies taip, nes toks tipažas gali tiesiog greitai pabosti, bet iš kitos pusės – tai vis dar veža. Ir Ryanas šiame naujame amplua atrodo tikrai smagiai.

Užtat ką galėčiau pagirti, tai žymųjį ir „Oskarą“ pelniusį režisierių Taiką Waititį, kuris šioje juostoje suvaidino pagrindinį antagonistą. Visgi komedija – tai jo žanras, o ir kaip aktorius jis irgi ganėtinai neblogai susidoroja su jam patikėtais vaidmenimis. Dar filme vaidino „Keistų dalykų“ žvaigždė Joey‘is Keery‘is, Lilas Relas Howery‘is, Jodie Comer, Camille Kostek ir kiti.

Taip pat juostoje turime nemažai kviestinių žvaigždžių, apie kurių dalyvavimą, deja, neužsiminsiu, nes jie ir tampa tam tikromis staigmenomis.

Verdiktas

„Laisvasis Gajus“ – be galo smagiai kompiuterinių žaidimų industriją ir atviro pasaulio stiliaus žaidimus pašiepianti veiksmo komedija, kurios privalumais tampa itin taikliai įterptas humoras, beprotiškas veiksmas, charizmos nestokojantys aktoriai su Ryanu Reynoldsu priešaky ir vienas epizodas su kviestiniu svečiu, kuris privers atsistojus ploti dėl tokios kūrėjų parengtos staigmenos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)