Apie ką mes čia…

Pasenęs ir daug savo gyvenime matęs gangsteris bei mafijos pasaulio legenda Meyeris Lansky‘is nusprendžia pasidalinti savo istorija su rašytoju Deividu Stounu, kuris gali gauti net milijoną dolerių už jam papasakotos istorijos išleidimą. Tačiau Deividas net nenutuokia, jog susidėjus su tokiu žmogumi kaip Lansky‘is, jo gyvenimas gali pavirsti tikru pragaru. Jis gali tapti mafijos taikiniu, bet taip pat atsidurti ir tarp persekiojamųjų FTB.

Kūrinio turinys

Prieš metus kino ekranuose pasirodęs filmas „Kaponė“ tapo tikru spjūviu į veidą gangsterinio kino gerbėjams. Būtent dėl to su itin dideliu nerimu teko laukti šios režisieriaus Eytano Rockaway‘aus juostos pasirodymo. O dar ir atsižvelgus, kad šis kino kūrėjas buvo atsakingas už pakankamai prastą siaubo trilerį „Ribos“, buvo dar baisiau. Apie tai, kas būtent bus vaizduojama „Įtakingiausiame Amerikos gangsteryje“, nebuvo žinoma nieko, o anonsas pasirodė vos tik likus mėnesiui iki jo oficialios premjeros. Ir, žinot, pamačius anonsą, kažkaip net palengvėjo: tapo aišku, kad nereikės antrą kartą žiūrėti į privariusį krūvą į savo lovą demencija sergantį gangsterį. Čia aš apie „Kaponė“, jeigu kas nežiūrėjo šio apgailėtino filmo.

Nesakau, kad šis naujas filmas yra puikus ar gali lygiuotis su tokiomis juostomis kaip „Krikštatėvis“, „Geri vyrukai“, „Kazino“, „Airis“ ar „Vieną kartą Amerikoje“, tačiau, atsižvelgus į daugumą panašaus pobūdžio XXI amžiaus juostų, šis kino projektas yra tikrai žiūrimas ir netgi kai kuriais aspektais pagirtinas.

Tiesa, yra vienas svarbus niuansas. Tie žmonės, kurie yra pasikaustę mafijos temoje ir žino, kas tokie buvo Lucky‘is Luciano, Frankas Costello‘as, Vito‘as Genovese‘is, Bugsy‘is Siegelas ir kiti čia išvardyti nusikaltėliai, nieko naujo neišvys, nes visa informacija filme pateikiama lyg iš „Vikipedijos“ straipsnio. Bet tie, kuriems net ir Meyerio Lansky‘io pavardė nieko nepasako, gaus visai neblogą edukacinio pobūdžio pasakojimą apie mafijos iškilimą XX amžiuje.

Viskas juostoje prasideda nuo 1912 metų ir tęsiasi iki to momento, kai Meyeris nusprendžia papasakoti apie savo gyvenimą rašytojui Deividui. Tai man patiko, nes filme aiškiai pateikti visi svarbiausi šio gangsterio gyvenimo įvykiai, kurie turėjo įtakos ne tik jam pačiam, mafijai, bet ir visai to laikotarpio Amerikai. O ir tie įvykiai ekrane buvo pateikti iš pakankamai įdomios pozicijos. Nenoriu atskleisti to, kas vyksta šiame filme, todėl apsiribosiu tik tuo, jog filmas kažkaip primena savotišką vaidybinę dokumentiką ir tam tikrą išpažintį prieš mirtį. Kažkas panašaus buvo ir Martino Scorseses hite „Airis“.

Filmo personažai pateikti gerai, nors tikrai ne visi iš jų turėjo progos atsiskleisti kaip asmenybės. Daugelis iš jų atrodė kaip elementarios ekspozicijos, kurias dėl vienos ar kitos priežasties turėjo į siužetą įkišti kūrėjai. Pats Lansky‘is ir su juo bendraujantis rašytojas Deividas buvo ryškiausi juostos akcentai, ant kurių laikėsi dramaturgija. Tiesa, kai kur ji šlubavo, o kai kur ir pats filmas atrodė ištęstas, dėl ko einant link pabaigos gali užklupti nuobodulys.

Apibendrinus, nes nemanau, kad reikia čia ką pridėti, teigiu, kad filmas „Įtakingiausias Amerikos gangsteris“ – tai visai neblogas žanro ir temos atstovas, kuris labiausiai turėtų patikti žmonėms, nežinantiems Meyerio Lansky‘io istorijos.

O tiems, kurie žino jo istoriją, bus puiki proga atgaivinti atmintį ir tiesiog praleisti dvi valandas su dar vienu gangsteriniu filmu. Filmu, kuris, nors ir neprilygsta mano anksčiau paminėtiems hitams, bet tikrai nedaro gėdos šiai įdomiai temai.

Techninė juostos pusė

Žiūrint šį filmą, man iš karto į galvą atėjo vienas vienintelis pavadinimas – „Mafija“. Jeigu kažkas nesuprato, tai čia kalbu apie kultinį kompiuterinį žaidimą, kuris visai neseniai sulaukė perdirbinio. Kodėl paminėjau būtent šį žaidimą, o ne kokį nors filmą? Viskas paprasta. Juosta savo techniniais manevrais be galo priminė būtent žaidimą.

Pats produkcijos dizainas ir meninis apipavidalinimas puikiai nupaveikslavo rodomą laikotarpį su visais svarbiais tam laikotarpiui būdingais akcentais. Be to, ir pati muzika čia yra gimininga „Mafijos“ serijos žaidimams, kas, aišku, yra tik į naudą filmui, nes ji sugebėjo sukurti reikiamą įtampą ekrane.

Garso montažas puikus, o vaizdo montažas kai kuriais momentais chaotiškas, nes istorija yra vystoma netolygiai. Kameros darbas, mano nuomone, nuostabus visais aspektais, nes operatorius nevengė parodyti net ir labai kraupių vaizdų, kurie tapo savotišku šios juostos koziriu. Visgi filmas apie mafiją, todėl švelninti smurtą ekrane būtų nelogiška ir, tuo pačiu, pražūtinga pačiam pasakojimui.

Aktorių kolektyvinis darbas

Pagrindinį vaidmenį filme atlikęs legendinis Holivudo aktorius Harvey‘is Katelis pernelyg daug čia vaidinti neturėjo, nes beveik visas jo pasirodymas apsiribojo vien tik pasakojimu kavinėje. Tačiau net ir to užteko, kad juo patikėtume. Be to, jam ne vieną kartą teko vaidinti ikoniškuose gangsterinio pobūdžio filmuose kaip „Piktosios gatvės“, „Taksi vairuotojas“, „Pasiutę šunys“, „Airis“, tad perteikti įtikinamai dar vieną nusikaltėlį jam buvo išties lengva užduotis.

Kiti svarbūs filmo aktoriai, tokie, kaip seniai geruose projektuose nematyta „Įsikūnijimo“ žvaigždė Samas Worthingtonas, Anna Sophia Robb, Davidas Jamesas Elliottas, Davidas Cade‘as ir Johnas Magaro‘as, suvaidino jiems patikėtus personažus irgi neblogai bei tuo pačiu įtikinamai. Tai, žinoma, pridėjo filmui savito žavesio, nes kai aktoriai gerai perteikia personažus, pati dramaturgija ne taip šlubuoja.

Verdiktas

„Įtakingiausias Amerikos gangsteris“ – dar vienas gangsterinio pobūdžio filmas, kuriame buvo bandoma atskleisti vieno įtakingiausių XX amžiaus JAV mafijozų gyvenimo užkulisius. Tačiau dėl pernelyg dokumentinio stiliaus pasakojimo braižo ir „Vikipedijos“ lygio faktų barstymo į siužetą, filmas nepasiūlo nieko naujo, ko mes nebūtume matę anksčiau, o tik suteikia kažkiek informacijos apie Meyerį Lansky‘į, mafiją ir laikotarpį, kuriame ši organizacija nebaudžiamai karaliavo. O visa tai pagardina puikus aktorių kolektyvas su legendiniu Harvey‘iu Kateliu priešaky.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)