Apie ką mes čia…

Susipažinęs su gyvenimo meile Lijana, Tedis po ilgų metų draugystės yra pastumėjamas vedyboms. Viskas lyg ir būtų gerai, jeigu ne kitas vestuvių rytas, kuris išmuša Tedį iš vėžių. Pasirodo, kad jis persikėlė visus metus į priekį, o ką su šia keista situacija daryti, jis visiškai nežino. Maža to, po kelių akimirkų, jis ir vėl persikelia metams į priekį. Ar jam pavyks išsikapstyti iš šios situacijos? Ar visgi jam teks likti šioje keistoje laiko kilpoje ir toliau keliauti laiku, kurio jis ne taip ir daug turi? Viskas priklausys nuo, ar jis suras reikiamą atsakymą į svarbiausią klausimą jo gyvenime – kas jam pačiam yra laikas?

Kūrinio turinys

Pastaruoju metu man kažkaip sekasi užtaikyti ant filmų, kuriuose siužetas yra gvildenamas apie k laiko kilpą. Visai neseniai kine pasižiūrėjau veiksmo trilerį „Boss Level“, o namie įvertinau korėjiečių juostą „Viena diena“. Ir dabar, kaip matote, atėjo laikas ir „Ilgai istorijai trumpai“. Šio filmo nuoširdžiai laukiau, nes turiu kažkokį keistą polinkį į naivias romantines komedijas. Anonse pastebėjau, jog tai bus kažkas panašaus į „Laiko tiltą“, kurį, beje, dievinu. Ir jeigu užbėgti verdiktui už akių, man šis filmas padarė be galo gerą įspūdį.

Pirmiausia, filmas pateiktas iš labai pozityvios, bet tuo pačiu ir rimtos pozicijos, dėl ko jį žiūrint ne vieną kartą teko nuoširdžiai pasijuokti iš situacijų, į kurias patekdavo pagrindinis herojus, bet ir susimąstyti apie jo daromas klaidas. Nesakau, kad tai kažkoks itin didelės filosofijos ir apmastymų kupinas pasakojimas, bet jis tikrai sugeba pabrėžti svarbias gyvenimiškas tiesas apie laimę ir meilę. O kartais reikia tiek nedaug, kad išvystum prieš akis elementarias situacijas, kurios būna skaudžios tiek vienam, tiek ir kitam šeimą sukūrusiam partneriui.

Antra, ši juosta turi itin riebų kozirį – pagrindinį herojų, kurio charizma ir jo asmenybės atsiskleidimas paperka akimirksniu, nes būtent tokiu žmogumi gali būti kiekvienas iš mūsų. Be to, pats personažas dėl komiškumo ir visos ekrane rodomos situacijos sugeba sukelti be galo daug juoko. Tos akimirkos yra būdingos beveik kiekvienai susituokusiai porai. Tad manau, jog jeigu ne toks šmaikštus šio veikėjo pristatymas, kokį matome čia, filmas taip nevežtų. Nes tenka pripažinti, jog tai naivus, mielas ir kažkiek savo idėja bei bendru siužeto pateikimu nuo kitų panašaus pobūdžio juostų nulaižytas projektas.

Kalbant apie patį humorą, jis filme nėra nuvalkiotas. Įtakoja tai, kad visgi čia ne amerikietiškas pasakojimas, o kurtas australų. Šios šalies kino kūrėjai tikrai gali pasigirti mokėjimu gerai įterpti į bet kokią istoriją puikiai veikiančius juokelius.

Kas liečia keliavimo laike idėją, ji buvo visai neblogai išrišta ir logiškai finale paaiškinta, nors iš kitos pusės, nuspėti, kaip baigsis šis pasakojimas, buvo lengva. Visgi tai romantinė komedija, kurioje buvo panaudotas jau milijoną kartų matytas šablonas. Tiesa, gal viskas kiek kitaip, bet tai nekeičia fakto, kad nuspėti baigtį čia yra labai lengva. Tačiau ar tai sutrikdė maloniai peržiūrėti filmą? Tikrai ne, tad filmą rekomenduoju pasižiūrėti visiems žanro ir temos gerbėjams.

Techninė juostos pusė

Kaip ir priklauso panašiems projektams, filmas siūlo malonų akims vaizdą, kuris yra sukuriamas dėka tvarkingo kameros darbo, gero vaizdo montažo ir aišku meninio apipavidalinimo. Prikibti čia tikrai nėra kur. Be to, garso takelis ir garso montažas irgi buvo šauniai įterpti į visumą. Ir šiaip, vertinti tokio tipo filmų techninę pusę yra ganėtinai sudėtinga, nes tokios juostos nelabai kuom ir skiriasi viena nuo kitos.

Aktorių kolektyvinis darbas

Jeigu kalbėsime apie geriausią pasirodymą šiame filme, jis be konkurencijos atitenka Rafe‘ui Spallui, kuris pavogia visą šou ir įrodo, koks gi jis šaunus komedinis aktorius. Kiekviena scena, kurioje jis pasirodė, buvo tokia natūrali ir tikra, jog tiesiog neįmanoma buvo nepatikėti tuo, kas jį ištiko ir kaip jo suvaidintas veikėjas su tuo bandė susidoroti. Vienu žodžiu – BRAVO!

Kiti filme pasirodę aktoriai, tokie kaip Zahra Newman, Dena Kaplan, Joshas Lawsonas, Noni Zahlehurst ir Ronny‘is Chiengas, vaidino natūraliai, bet visgi iki Spallo charizmos jiems buvo toloka.

Verdiktas

„Ilga istorija trumpai“ – itin šauni romantinė komedija, kuri paperka savo naivumu, paprastumu ir nuoširdumu, kas išties yra ganėtinai retas reiškinys šiuolaikinės romantinės komedijos žanre. O be to, filmas sugeba prajuokinti, nustebinti, sukelti minčių ir kas svarbiausia, dovanoja mums itin šmaikštų bei charizmos nestokojantį aktoriaus Rafe‘o Spallo pasirodymą, be kurio šis pasakojimas nebūtų toks, koks yra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)