Dabar, praėjus trims metams, režisierius sugrįžta su šio kino hito pratęsimu, kuris turėjo mus pasiekti dar 2020 metų pavasarį, bet dėl susiklosčiusios padėties visame pasaulyje, buvo perkeltas į šių metų gegužę. Ar Johnui Krasinskiui pavyko pakartoti pirmtako sėkmę? Tuoj sužinosite.

Apie ką mes čia…

Palikusi savo gimtuosius namus, Abotų šeima žengia į atvirą pasaulį, kuriame siautėja paslaptingos į garsą reaguojančios pabaisos. Ar jiems pavyks išgyventi ir netapti kraugeriškų padarų aukomis? Ar visgi jų dienos, o gal net valandos, yra suskaičiuotos? Viskas priklausys tik nuo to, kaip tyliai jiems pavyks brautis iki kokios nors saugios vietovės.

Kūrinio turinys

Prieš pasineriant į antrosios dalies veiksmą, Lietuvoje turėjome puikią galimybę dar kartą didžiuosiuose kino ekranuose įvertinti pirmtaką, kuris visiškai nepaseno ir suteikė tokias pačias emocijas, kaip jo pasirodymo metais. O ir tai leido be galo gerai įsijausti į šios 2018 metais prasidėjusios istorijos pratęsimą, kuris, mano nuomone, net tam tikrais momentais pranoko originalą. Ir iš karto sakau, kad šioje mano trumpoje apžvalgoje nerasite jokių „spoilerių“, todėl rašysiu abstrakčiai ir beveik nieko neišpasakodamas apie patį siužetą bei žiūrovų laukiančias staigmenas.

Nes lygiai kaip ir pirmoji dalis, taip ir šis filmas, sugeba sukelti intrigą net savo anonsuose nepasakydamas nieko, kas sugadintų atėjusiam į filmo seansą žmogui netikėtumo jausmo.

Dažnai yra kalbama, kad tęsiniai retai pranoksta originalus arba jiems prilygsta. Su tuo, aišku, galima sutikti, tačiau yra ir išimčių, kaip „Svetimi“ ar „Terminatorius 2: Paskutinio teismo diena“, kurie savo laikais įrodė, jog jeigu režisieriaus kėdėje atsiduria tinkamas žmogus, viskas įmanoma.

O šiuo žmogumi čia tampa Johnas Krasinskis, kurio dėka mes gavome vieną geriausių visų laikų tęsinių. Tęsinių, kurį galima laisvai statyti šalia mano paminėtų dviejų Jameso Camerono sukurtų kino šedevrų. Kodėl taip sakau? Nes su šiuo nauju filmu Johnas Krasinskis įrodė, jog 2018 metų kino hitas nebuvo kažkokia atsitiktinė sėkmė, o jo solidžią viziją pradėjęs projektas, kuris pavirto į be galo kokybišką draminį tęsinį.

Nuo pat pradžios žiūrovo šiame filme laukia staigmenos, o ir įtampa, kuri yra sukeliama puikiausiu būdu, priverčia akimirksniu pasinerti į rodomą pasaulį ir iki pat finalo nepaleidžia dėl nežinomybės. Tai tampa esminiu siužetinės linijos cinkeliu. Na, nes tiesiog yra įdomu, kuo gi baigsis šis naujas pasakojimas ir ką jis slepia.

Visgi pagrindinė pretenzija iš žiūrovų pirmam filmui buvo ta, kad kūrėjai mums neatskleidė, nuo ko viskas prasidėjo ir kaip pasaulis atrodo išorėje apleidus šeimyninius Abotų namus. Ir čia atsakymai liejasi laivai, dėl ko dar lengviau yra suvokti situaciją, kurioje atsidūrė žmonija.

Veikėjai filme nuostabūs ir gilūs, todėl visiškai nesunku su jais susitapatinti, jaudintis dėl jų likimo. Patikėkite, dramos ir emocijų čia bus tiek, jog kartais turėtų būti sunku išsėdėti dėl to jaudulio, kuris kils su kiekviena nauja scena. Personažai visi iki vieno atsiskleidė kaip asmenybės, o situacijos, į kurias juos įvedė siužetas, leido labai lengvai suvokti, kas yra pats žmogiškumas ir jo įvairiausios formos.

Kalbant apie siaubo elementus – jų filme pilna ir jie pateikti iš itin natūralios bei efektingos pozicijos. Kas svarbiausia, viskas čia netikėtai vyksta, todėl beveik neįmanoma nuspėti, kada kas nors iššoks iš kokio nors kampo. Tad nemanau, kad teks kam nors nuobodžiauti šios juostos peržiūros metu, nes ji yra gyva ne tik savo istorija, veikėjais, bet dar ir šauniai sudėliotu veiksmu ir siaubo epizodais.

Ties tuo manau ir užbaigsiu, nes tai yra vienas iš tų filmų, apie kurį reikia žinoti kuo mažiau, kad gautume maksimalų įspūdį. To aš Jums visiems ir linkiu.

Techninė juostos pusė

Pirmoji dalis galėjo pasigirti tam tikru minimalizmu, todėl beveik visas veiksmas vyko vienoje ir toje pačioje vietovėje. Tai, aišku, davė savotišką efektą, nes ekrane buvo sukurta nesaugaus jausmo atmosfera. Tačiau iš tęsinio norėjosi žymiai epiškesnio reginio. Ir tą reginį mes čia gauname, nes į filmą buvo investuota žymiai daugiau pinigų, o ir jo produkcijos dizainas man pasirodė žymiai įdomesnis.

Puikiai buvo sužaista su kamera, kuri šioje juostoje tapo vienu iš pagrindinių įtampos kėlimo įrankių dėl labai efektingai atrodančių manevrų. O ir mažiausioms smulkmenoms skirtas dėmesys leidžia žiūrovui akimirksniu pasinerti į suniokotą bei jokių pozityvių minčių nekeliantį pasaulį. Tai, aišku, nebūtų įmanoma, jeigu ne puikus meninis apipavidalinimas su kostiumais, dekoracijomis ir grimu priešaky.

Garso bei vaizdo montažas – aukščiausio lygio, nes taip idealiai sukalti scenas ir tuo pačiu pagardinti garsu, kuris yra neatsiejamas šios istorijos dalyvis, reikia turėti didžiulį talentą.

Aktorių kolektyvinis darbas

Jeigu pirmoje juostoje didesnis dėmesys atiteko Johnui Krasinskiui ir Emily Blunt, kurie ir gyvenime yra sutuoktiniai, tai šioje juostoje sužibėjo visi filme pasirodę aktoriai. Ypatingai dėmesį traukė jaunieji talentai Noahas Jupe‘as su Millicent Simmonds, kurių aktoriniais sugebėjimais buvo neįmanoma nesižavėti. Ir man čia buvo didžiausia staigmena.

Aišku, neužmirštam ir kino veteranų, nes ir jie turėjo, ką parodyti bei kuo nustebinti. Visiems iš „Birmingemo gaujos“ žinomas aktorius Cillianas Murphy‘is puikiai pritapo prie šios naujos istorijos, o Emily Blunt, kuriai ir vėl teko atlikti draminį vaidmenį, puikiai susidorojo su skleidžiamomis emocijomis. Jos dėka ekrane buvo galima pamatyti visą puokštę įvairiausių jausmų, kurie, manau, nepaliks abejingų.

Ir čia sustosiu, nes yra tam tikri momentai su tam tikrais aktoriais, bet jų man tiesiog nesinori atskleisti, kad turėtumėte šiokią tokią intrigą ir tuo pačiu peržiūros metu gautumėte keletą staigmenų.

Verdiktas

„Tylos zona 2“ – visomis prasmėmis idealus 2018 metų kino hito pratęsimas, kuris, kaip ir pirmtakas, ne tik kelia žiūrovui didžiulę įtampą, bet dar ir sugeba pateikti visai naujų, netikėtų siužetinių sprendimų. O visa tai pagardina labai ryški pagrindinių aktorių vaidyba, kokybiškai atrodanti techninė dalis bei solidi Johhno Krasinskio režisūra. Pastarasis šiuo filmu dar kartą patvirtino, jog yra be galo talentingas kino kūrėjas.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)