Grevilis Vainas (kurį ir vaidina aktorius B. Cumberbatchas) prieš šio trilerio pasirodymą į ekranus buvo perkeltas du kartus – 1985 m. jį vaidino Davidas Calderis BBC seriale „Vainas ir Penkovskis“ (angl. Wynne and Penkovsky), ir Peteris Lindfordas 2007 m. dokumentiniame BBC filme „Branduolinės paslaptys“ (angl. Nuclear Secrets). Juostoje „Kurjeris“ minėtojo verslininko istorija pirmąkart pasakojama kino ekranuose.

Ji vyko 7-jame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Dvi didžiosios pasaulio supervalstybės – JAV ir Sovietų Sąjunga – įsitraukę į ginklavimosi varžybas. Vieną dieną Didžiosios Britanijos žvalgybos agentūra MI6 gauna laišką iš už geležinės uždangos. Jį pasirašęs Olegas Penkovskis tvirtina žinąs nerimą keliančių naujienų apie galimą naują Šaltojo Karo etapą – branduolinę konfrontaciją.

Britų ir amerikiečių pareigūnai nusprendžia, kad reaguoti būtina ir imasi veikti. Jų planas – drąsus ir netikėtas: į Maskvą nutariama pasiųsti žmogų, niekaip nesijusį su slaptosiomis tarnybomis ir turintį šansą neatkreipti KGB dėmesio. Šis žmogus – paprastas verslininkas Grevilis Vainas (kurį ir vaidina aktorius B. Cumberbatchas).

„Mane suintrigavo personažo paveikslas, jo drąsa bei veiksmai. Tęsiantis mūsų su režisieriumi diskusijoms, sakiau, kad norėčiau prisidėti išplečiant scenarijų, suteikiant jam kažką savo. Istorija tikrai skamba kaip iš filmų apie šnipus, tačiau joje pasakojama tai, kas vyko iš tiesų. Tai privertė daug laiko praleisti prie istorinių dokumentų, o juose radome dar daugiau įdomių detalių, kuriuos įterpėme į filmą. Tad procesas iki filmavimų pradžios buvo ne ką mažiau įdomus, nei įsijungus kameroms“, – pasakojo garsusis aktorius.

Ruošiantis vaidmeniui B. Cumberbatchui teko perprasti šnipų „žaidimus“, taip pat išmokti teksto kodavimo paslapčių, net lankyti kūno kalbos pamokas. Neišsiduoti nei veiksmais, nei žvilgsniu – svarbiausia slaptojo agento užduotis, lemianti jo darbo sėkmę, o dažnai – ir gyvybę.

Kvapą gniaužiančią istoriją apie tai, kaip vienas paprastas žmogus pakeitė pasaulio istoriją ir padėjo išvengti trečiojo pasaulinio karo, pamatysite įtempto siužeto juostoje „Kurjeris“ jau nuo gegužės 28 d.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją