Tačiau be niūrios realybės bus ir daug spindesio. Tikimasi, jog kasmetinį festivalį, kuriam kartais trūksta Venecijos ir Kanų galios pritraukti žvaigždes, aplankys į "Oskarus" pretenduojantys George`as Clooney, Philipas Seymouras Hoffmanas ir Heathas Ledgeris.

Mažiausiai penki filmai žiūrovams primins, jog Vokietijoje po keturių mėnesių įvyks Pasaulio futbolo taurės čempionatas. Tarp jų bus Irano juosta "Nuošalė" ("Offside"), kurioje pasakojama apie šiuo žaidimu apsėstas moteris.

"Popieriuose jis atrodo stipriai. Tai subalansuotas renginys, kad gautųsi geras mišinys. Jiems taip pat reikia šiek tiek žavesio", - teigė laikraščio "Frankfurter Allgemeine Zeitung" kino kritikė Verena Luecken.

Alanas Rickmanas ir Sigourney Weaver bus iškilmingai festivalį pradėsiančio "Sniego torto" ("Snow Cake") žvaigždės. Šiame filme A.Rickmano personažas partrenks jauną keliautoją autostopu, kurią ką tik pavežė. S.Weaver vaidins šios merginos motiną autistę.

Berlinalės direktorius Dieteris Kosslickas žino apie festivalį pradedančių juostų kritiką. 2004 metais į festivalį neatvyko "Šaltojo kalno" ("Cold Mountain") žvaigždės. Pernai Kristin Scott Thomas ir Josephas Fiennesas žengė raudonu kilimu, tačiau jų filmas sulaukė prastų įvertinimų.

Kritikai tvirtina, kad "Sniego tortas" yra daugiau žadantis.

Jis bus vienas iš 26 specialioje festivalio programoje pristatomų juostų. 19 iš jų varžysis dėl "Auksinio lokio", skiriamo už geriausią filmą, ir "Sidabrinių lokių", kuriuos gauna geriausias režisierius bei geriausias aktorius ir aktorė.

Festivalyje turėtų dalyvauti ir svarbesnių apdovanojimų besitikintys aktoriai, tarp jų P.S.Hoffmanas iš biografinės dramos "Kapotė" ("Capote"), kuri jau pasirodė JAV, ir H.Ledgeris, "Kuproto kalno" ("Brokeback Mountain") žvaigždė, kurią Berlyne bus galima išvysti juostoje "Ledinukas" ("Candy"), kur jis suvaidino vieną narkomaną.

G.Clooney, nominuotas geriausio režisieriaus, geriausio antrojo plano aktoriaus ir geriausio scenarijaus "Oskarams", taip pat turėtų pasirodyti, kad pareklamuotų "Sirijaną" ("Syriana").

Kritikai nekantriai laukia Roberto Altmano "Prerijų namų kompanijos" ("A Prairie Home Companion") ir "Naujojo pasaulio" ("The New World"), pirmojo Terrence`o Malicko (Terenso Maliko) darbo nuo 1998 metų "Plonytės raudonos linijos" ("The Thin Red Line").

"Kelias į Gvantanamą" ("The Road to Guantanamo"), kuriame Michaelas Winterbottomas pasakoja apie tris britus, laikomus JAV bazėje, prieš pasaulinę premjerą, įvyksiančią kitą antradienį, taip pat kelia daug kalbų.

Spindesio renginiui turėtų suteikti S.Weaver, G.Clooney, Vinas Dieselis, Isabelle Huppert, Natalie Portman, Isabella Rossellini ir Meryl Streep. Britų aktoriui Ianui McKellenui ir lenkų režisieriui Andrzejui Wajdai taip pat bus įteikti apdovanojimai už viso gyvenimo pasiekimus.

Italų aktorius ir režisierius Roberto Benigni, kuris už juostą "Gyvenimas yra gražus" ("Life is Beautiful") laimėjo "Oskarą", pristatys naujausią savo darbą "Tigras ir sniegas" ("The Tiger and the Snow"). Tuo tarpu prancūzų kino veteranas Claude`as Chabrolis parodys "Galios komediją" ("L'ivresse du pouvoir").

Nekonkursinėje programoje dalyvauja tokie filmai provokuojančiais ir intriguojančiais pavadinimais kaip "Wal-Mart: brangiai kainuojanti maža kaina" ("Wal-Mart: The High Cost of Low Price"), "Iki, Berlusconi" ("Bye Bye Berlusconi!"), "37 būdai panaudoti padvėsusią avį" ("37 Uses for a Dead Sheep").

Priešingai nei ankstesniais metais, D.Kosslickas teigė, kad šiemet festivalis neturės formalaus moto ar bendros tematikos, nors daugumoje juostų dominuos žiaurios realybės nuotaika.

Laikraščio "Die Welt" kritikas Hannsas-Georgas Rodekas teigė, kad politika nebus vien tik Berlinalės dėmesio objektas. "Manau, kad tai bendra tendencija. 2006-ieji kinui bus labai politiški metai", - sakė jis.

Rimtas festivalio tonas neatgrasė žiūrovų. 400 filmų, kurie bus parodyti konkursinėje programoje ir kitose peržiūrose, stebės rekordinis skaičius - 18 tūkst. žmonių - kino pirkėjų, pardavėjų, režisierių, prodiuserių, aktorių ir žurnalistų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją