Apie ką mes čia…

Išgelbėjusi visą pasaulį nugalėdama bebaimį karo Dievą Arėją, amazonė Diana veda slaptą, bet tuo pačiu itin spalvingą gyvenimą, gelbėdama į pavojų patekusius žmones. Laikui bėgant ir keičiant darbus vieną po kito, Diana 1980-aisiais įsidarbina į „Smithosian“ institutą, kuriame kartu su kitais žmonėmis ji tiria archeologinius radinius.

Vieną dieną į jos darbovietę yra atgabenamas senovinis artefaktas, kuris sugeba išpildyti pačias slapčiausias žmonių svajones. Apie radinį sužino ir populiarus visame pasaulyje verslininkas Maksvelas Lordas, kuris trokšta jį pavogti ir tuo pačiu panaudoti savo kėslams. Maža to, horizonte pasirodo dar vienas itin stiprus ir kažkiek už Dianą pranašesnis priešas. Ar amazonei pavyks sustabdyti juos? Ar visgi šįkart triumfuos blogis? Sunku pasakyti, nes su tokiais suktais priešais jai dar neteko susidurti.

Filmo „Nuostabioji moteris 1984“ akimirka

Kūrinio turinys

Prieš pradedant savo trumpą atsiliepimą apie šios juostos turinį, norėčiau pabrėžti vieną įdomų faktą. Filmas „Nuostabioji moteris 1984“ tapo didžiuliu studijos „Warner Bros.“ eksperimentu, kurio neryški sėkmė nulėmė, jog visus 2021 metus visi šios kino studijos projektai pasirodys tą pačią dieną kine ir platformoje „HBO Max“. Kas aišku buvo sutikta labai skeptiškai tiek kino teatrų, tiek ir konkuruojančių studijų. Todėl nors ir kiek kritikos iš žiūrovų gavo šis filmas, būtent jo dėka prasidėjo nauja era kino platinime. Era, kuri leido daugeliui net neišeinant iš namų pasimėgauti norimu premjeriniu filmu. O dabar prie aptarimo.

Asmeniškai man labai patiko pirmasis 2017 metais pasirodęs solinis šios populiarios „DC“ komiksų veikėjos filmas, todėl su nekantrumu laukiau tęsinio, kuris mus turėjo pasiekti dar 2019 metais, bet dėl neaiškių priežasčių, buvo perkeltas į 2020-uosius. Vėliau atsitiko pandemija ir filmas atsidūrė atidarytuose pasaulio kinuose tik metų pabaigoje. Na, o Lietuvos žiūrovus jis pasiekė tik balandžio paskutinę dieną. Liūdna, bet ką jau padarysi.

Ar buvo verta jo laukti? Manau, kad taip. Tačiau iš karto noriu pasakyti, jog tai ne toks tęsinys, kokio matyt visi laukė. Nes su pirmtaku ir jo stiliumi čia nėra visiškai nieko bendro. Kodėl? O viskas paprasta. Filmo kūrėjai norėjo atsiriboti nuo Zacko Snyderio sukurtos „Teisingumo lygos“ ir perkelti šio personažo nuotykius į ankstesnius laikus, kai dar nebuvo suformuota mano paminėta superherojų komanda. O tais laikais, kuriuos jie pasirinko, tapo itin ryškus ir pakankamai dažnai pastaraisiais metais kine ir televizijoje demonstruojamas devintasis praeito amžiaus dešimtmetis. Ir būtent jis ir tapo didžiausia daugelio žiūrovų problema, nes dauguma iš jų tiesiog nesuprato vieno esminio momento – filmas buvo kuriamas pagal visus 80-ųjų kanonus. Todėl jis yra toks naivus, kažkiek keistas ir be galo supaprastintas. Todėl prieš kritikuojant be jokio pagrindo, patariu peržvelgti to laikotarpio komiksus, filmus ir serialus. Atrasite labai daug panašumų.

Kalbant apie veikėjus, tai jie mane kažkiek nuvylė. O nuvylė ne dėl to, kad jie buvo neįdomūs, bet dėl pakankamai vangiai atsivėrusių jų portretų. Jeigu Styvas Trevoras ir Diana Princ kaip ir atsiskleidė pirmoje juostoje bei jų veiksmų motyvai tęsinyje buvo lyg ir aiškūs, tai pagrindiniai juostos antagonistai Maksvelas Lordas ir Barbara Minevra atrodė kaip kokie statistai, nors jų komiksinis pamatas yra labai puikus. Tiesiog kūrėjams matyt pritrūko noro ir pastangų atskleisti šiuos veikėjus iš žymiai gilesnės perspektyvos. Nesakau, kad jie nebuvo ryškūs, bet jiems tiesiog pritrūko ekraninio laiko ir geresnės dramaturgijos.

Veiksmo filme yra, bet ir jis nėra toks epiškas kaip pirmtake. Turime mes čia kelias ganėtinai gerai įgyvendintas batalijų scenas ir kelis veiksmu perpildytus epizodus, bet atsižvelgus į juostos trukmę, jų nepakako, kad filmas atrodytų dinamiškesnis. Nors, kaip ten nebūtų, juosta man neprailgo ir gavau išties neblogą pramogą ją žiūrint. Gaila tik dėl vieno – tęsinys nepateisino lūkesčių ir gavome tokį vienkartinį pusfabrikatį, kurį nežinia ar norėsis kažkada kartoti.

Filmo „Nuostabioji moteris 1984“ akimirka

Techninė juostos pusė

Filmas yra papuoštas ne tik prabangiai atrodančiais ir su CGI pagalba sukurtais specialiaisiais efektais, kurie aišku sudarė didžiąją jo dalį, bet ir praktiniais efektais, kurie puikiai leido nusiteikti rodomai ekrane epochai. Šiuo atveju taip buvo išreikšta duoklė to laikotarpio kinui ir populiariajai kultūrai, kuri pastaruoju metu itin dažnai šmėžuoja kine ir televizijoje. Be to, pats produkcijos dizainas ir meninis apipavidalinimas su kostiumais, dekoracijomis ir grimu priešaky buvo aukštumoje. Tad man čia buvo tikra fiesta akims.

Kitais labai svarbiais niuansais filme tapo dinamiškas ir ausis džiuginantis garso takelis, efektingas ir įvairias svarbias siužetui detales pabrėžiantis kameros darbas bei tvarkingas vaizdo ir garso montažas. Tad skųstis dėl techninių sprendimų manau tikrai nereikia, nes filmas atrodo pakankamai kokybiškai.

Filmo „Nuostabioji moteris 1984“ akimirka

Aktorių kolektyvinis darbas

Kaip ir pirmoje dalyje, taip ir čia, aktoriai parinkti išties puikiai. Pagrindinio vaidmens atlikėja Gal Gadot jaučiasi lyg žuvis vandenyje įkūnydama Dianą, o jai talkinantis Chrisas Pine‘as spinduliuoja lygiai tokiu pačiu žavesiu kaip ir prieš keturis metus. Chemija tarp jų niekur neišblėso, todėl ekrane mes gavome itin įtikinamus veikėjus.

Aišku, juostoje pasirodė ir keli nauji veidai. Ir, mano nuomone, kaip tik jie ir sudarė labai rimtą konkurenciją paminėtam duetui, nes tiek Pedro‘as Pascalis, tiek ir Kristen Wiig spinduliavo didžiulę charizmą, kuri karts nuo karto net užgoždavo pačią Dianos vaidmens atlikėją. Gaila tik dėl vieno, jog jiems buvo patikėta ne tiek jau ir daug ekraninio laiko.

Taip pat juostoje trumpam galima buvo pamatyti iš pirmos dalies pažįstamas Robin Wright su Connie Nielsen. Jų vaidmuo filme buvo labai epizodinis, todėl pasimėgaut šių talentingų damų vaidyba mums nebuvo lemta.

Verdiktas

„Nuostabioji moteris 1984“ – ne toks epiškas ir ne toks ryškus 2017 metų kino hito tęsinys, kuris ženkliai nusileidžia savo siužetiniais sprendimais ir įdomiais vingiais pirmtakui. Tačiau visumoje, dėka akis kerinčios techninės pusės, ganėtinai taikliai perteiktos 80-ųjų epochos ir charizmatiškų aktorių, juosta sugeba suteikti smagią ir neprailgstančią pustrečios valandos trunkančią pramogą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)