Apie ką mes čia…

Istorija rutuliojasi apie Aleksejaus Sokolovo vadovaujamą ugniagesių gelbėtojų komandą, kuriai karts nuo karto tenka susidurti su mirtį nešančiais miškų gaisrais. Vieną dieną į jo komandą yra priimamas jaunas bei ne itin rimtai į darbą žiūrintis Romanas, kuris tampa rimta problema visiems. Dėl vyro daromų klaidų kada nors gali įvykti rimta nelaimė. Romanas net nenutuokia, jog visai netrukus jam teks pereiti didžiausią gyvenime išbandymą, nuo kurio priklausys ne tik jo, bet ir kitų žmonių gyvybės. O tuo išbandymu taps neregėto masto miško gaisras, kuris naikina viską savo kelyje.

Kūrinio turinys

Kaip jau minėjau, pastaruoju metu geri pramoginio pobūdžio rusų filmai, kuriuos yra malonu žiūrėti, pasirodo labai retai. Ir kalbu būtent apie pramoginius filmus, o ne kokį nors nepriklausomą kiną, kuris dažniausiai varžosi įvairiuose kino festivaliuose dėl prestižinių statulėlių. Todėl jeigu man tektų išvardinti kelis patikusius didelio biudžeto rusų projektus per pastaruosius penkis metus, jais taptų „Atvirame kosmose“, „Ekipažas“, „3 sekundės“ ir „T-34“. Ir, kas įdomiausia, pastaruosius keturis filmus kūrė ta pati komanda. Matyt dėl to jie ir padarė tokį gerą įspūdį. Tie žmonės akivaizdžiai žino, ko reikia žiūrovui ir puikiai geba darbuotis prie didelio biudžeto juostų. O tai gali ne visi.

Filmas „Ugnis“ taip pat yra vienas iš tų nemenko biudžeto pavyzdžių, dėl kurio kūrėjams neturėtų būti gėda. Negėda ir man, kad pasipildžiau savo filmų kolekciją šios juostos Blu-Ray leidimu.

Pati juosta nesiūlo kažko naujo, siužeto pamatas jau yra matytas daugelyje žymių iš Holivudo atkeliavusių filmų. Tačiau tai nereiškia, jog žiūrovas negali pasimėgauti dar viena epiškai atrodančia ir heroizmo perpildyta istorija. Jeigu kalbėtume apie panašumus su holivudiniais projektais, tai „Ugnis“ yra savotiškas kelių jų kokteilis. O kalbu aš apie jau pirmoje pastraipoje paminėtus filmus apie ugniagesius bei tokias juostas, kaip „Armagedonas“ ir „Gelbėtojas“. Šiame filme pastebime visko po truputį, ką galėjome matyti jau paminėtose amerikiečių juostose.

Didelis dėmesys filme atitenka ugniagesių gelbėtojų darbui ir jo specifikai. Žiūrovui suteikiama nemažai naudingos informacijos apie šią sunkią profesiją. Taip pat juostoje daug veiksmo, kurio dėka šis filmas atrodo toks gyvas ir nesugebantis sukelti nė menkiausio nuobodulio. Ypatingai veiksmas sužavi trijose vietose, dėl to man teko sėdėti lyg ant adatų, nes įtampos ten tikrai netrūko.

Žinoma, šios istorijos nebūtų, jeigu kūrėjai neskirtų dėmesio herojams. Tiesa, ne visi filme pasirodę personažai atsiskleidė kaip asmenybės ir tikrai ne visi spinduliavo charizma, bet žmogiškumas kiekviename iš jų buvo išlikęs, dėl ko man teko nuoširdžiai jaudintis už jų likimą. O ir situacijos, į kurias herojams teko pakliūti, atrodė pakankamai natūralios. Iš visų personažų išskirčiau komandos vadą Alesejų ir naujoką Romaną, kurių priešprieša leido filme sukurti reikiamą dramatizmą ir pabrėžti kai kurias tiesas apie tam tikro tipo žmones.

Techninė juostos pusė

Vizualiai juosta irgi nenuvilia. Specialieji efektai čia puikūs, tad ekrane nesijautė apgaulės ir CGI. Taip pat prie rodomų scenų buvo puikiai priderintos muzikinės kompozicijos, kurių dėka istorija įgavo įvairių emocinių atspalvių. Garso ir vaizdo montažas be priekaištų, o kameros darbas fantastiškas. Ypatingai tose įtemptose scenose, kuriose dominavo žmonių kova su ugnimi.

Aktorių kolektyvinis darbas

Juostoje galima pamatyti ir aibę žinomų rusų aktorių, tokių kaip Konstantinas Chabenskis, Ivanas Jankovskis, Stasia Miloslavskaja, Antonas Bogdanovas, Viktoras Dobronravovas, Romanas Kurcynas, Irina Gorbaciova, Jurijus Kuznecovas, Andrejus Smoliakovas ir Viktoras Suchorukovas.
Vaidino jie gerai, todėl prikibti nėra prie ko.

Verdiktas

„Ugnis“ – tai epiškai atrodantis, kokybiškai sukaltas, įtampoje laikantis ir ganėtinai neblogą istoriją išvystęs rusų filmas, kuris tinka puikiai dviejų valandų pramogai. Aš ją gavau ir galbūt ateityje kada nors vėl įsijungsiu šį universalų bei itin žiūrovišką filmą.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją