Šiųmečiai „Oskarai“, kurie vyks naktį iš sekmadienio į pirmadienį (Lietuvos laiku) taip pat pasižymės išskirtine įvairove, nes devyni iš dvidešimties nominuotųjų priklauso etninių mažumų grupėms. Taip pat dvi moterys yra nominuotos geriausio režisieriaus apdovanojimui, o tai yra pirmas kartas per 93-ius metus skaičiuojančius apdovanojimus, kai šiam garbingam apdovanojimui yra nominuota daugiau nei viena moteris.

Į apdovanojimą pretenduoja Chloe Zhao už savo filmą „Klajoklių žemė“ (Nomadland) bei britė Emerald Fennell, režisavusi juostą „Perspektyvi mergina“ (Promising Young Woman).

Tarp kitų nominuotųjų yra Frances McDormand, Glenn Close, Viola Davis ir velionis aktorius Chadwickas Bosemanas.

Nespalvota drama „Mankas“ (Mank), kurioje G. Oldmanas vaidina vieną iš „Piliečio Keino“ scenarijaus autorių Hermaną Mankiewiczių, pretenduoja į dešimt apdovanojimų.

Šių metų nugalėtojai bus paskelbti balandžio 25 d. per kartą jau atidėtą ceremoniją, vyksiančią dvejose vietose – įprastiniame „Dolby“ teatre ir Los Andželo pagrindinėje geležinkelio stotyje „Union Station“.

Pagal nominacijų skaičių pirmauja:

• 10 nominacijų – „Mankas“
• 6 nominacijos – „Tėvas“ (The Father)
• 6 nominacijos – „Judas ir Juodasis Mesijas“ (Judas and the Black Messiah)
• 6 nominacijos – „Minari“
• 6 nominacijos – „Klajoklių žemė“
• 6 nominacijos – „Metalo garsas“ (Sound of Metal)
• 6 nominacijos – „Čikagos septyneto teismas“ (The Trial of the Chicago 7).

Britų sėkmė

Tarp aštuonių „Oskarams“ nominuotų britų yra R. Ahmedas, filme „Metalo garsas“ vaidinantis klausą praradusį būgnininką, bei seras A. Hopkinsas, kurio vaidyba filme „Tėvas“ uždirbo jam šeštą nominaciją „Oskaro“ apdovanojimui.

83 metų seras A. Hopkinsas yra vyriausias kada nors geriausio aktoriaus „Oskarui“ nominuotas aktorius. Tarp penkių į šį apdovanojimą pretenduojančių aktorių yra ir G. Odmanas, kuris prieš trejus metus laimėjo šį apdovanojimą už Winstono Churchillio įkūnijimą filme „Tamsiausia valanda“.

O. Coleman tikisi pakartoti savo 2019 metų sėkmę, kuomet buvo apdovanota už savo vaidybą filme „Favoritė“. Šiemet ji yra nominuota už vaidmenį filme „Tėvas“.

C. Mulligan pretenduoja į apdovanojimą už savo vaidybą juostoje „Perspektyvi mergina“, nors šiemet BAFTA apdovanojimo už šį vaidmenį nepelnė. Šis E. Fennell režisuotas keršto trileris taip pat nominuotas geriausio filmo, geriausio režisieriaus ir geriausio originalaus scenarijaus apdovanojimams.

V. Kirby šiemet nominuota už vaidmenį filme „Moters dalys“ (Pieces of a Woman), o S. Baronas Cohenas ir D. Kaluuya pretenduoja į geriausio antraeilio vaidmens apdovanojimą už vaidybą juostose „Judas ir Juodasis Mesijas“ bei „Čikagos septyneto teismas“.

Tarp kitų nominuotų britų yra atlikėja Celeste, kuri pretenduoja į geriausios dainos („Čikagos septyneto teismas“) apdovanojimą. O dėl geriausio animacinio filmo kovoja animacijos studijos „Aardman“ filmas „Aviuko Šono filmas. Farmagedonas“ (A Shaun The Sheep Movie: Farmageddon).

Didžiausia įvairovė

Šiais metais „Oskarams“ nominuoti šeši juodaodžiai aktoriai ir aktorės. Tiek pat buvo nominuota ir 2017 metais. Tai D. Kaluuya, Ch. Bosemanas, V. Davis, Andra Day, LaKeithas Stanfieldas ir Leslie Odomas jaunesnysis. Pastarasis taip pat pretenduoja į geriausios originalios dainos apdovanojimą.

R. Ahmedas yra pirmasis pakistaniečių kilmės aktorius, nominuotas „Oskarui“, o taip pat pirmasis musulmonas aktorius, pretenduojantis į geriausio aktoriaus apdovanojimą. Yuh-Jung Youn yra pirmoji Pietų Korėjos aktorė, nominuota „Oskarui“.

„Niekada net nesvajojau, kad korėjiečių aktorė bus nominuota „Oskarui“, ir negaliu patikėti, kad tai aš!“ – sakė aktorė. Ceremonijoje ji dalyvaus su korėjiečių kilmės amerikiečių aktoriumi Stevenu Yeunu, su kuriuo jiedu nusifilmavo juostoje „Minari“. Jis yra nominuotas geriausio aktoriaus kategorijoje.

„Minari“ pretenduoja ir į geriausio metų filmo apdovanojimą kartu su „Judas ir Juodasis Mesijas“, kuris yra pirmasis geriausio filmo apdovanojimui nominuotas filmas, kurio visi prodiuseriai juodaodžiai.

Pomirtinis „Oskaras“ Ch. Bosemanui?

Ch. Bosemanas, kaip ir V. Davis, yra nominuoti už filmą „Ma Rainey's Black Bottom“ („Ma Reinės „Black Bottom“ grupė“). Tai buvo paskutinis 43 metų aktoriaus vaidmuo prieš jo mirtį pernai. Itin mylimas aktorius, žinomas dėl vaidmens „Juodojoje panteroje“, yra laikomas favoritu laimėti geriausio aktoriaus apdovanojimą. Jeigu jis iš tiesų jį laimės, tai Ch. Bosemanas taps antruoju istorijoje aktoriumi, kuris laimėjo geriausio aktoriaus apdovanojimą po mirties. Pirmuoju 1976 metais tapo Peteris Finchas.

Moterys režisierės kuria istoriją

Iki šiol geriausio režisieriaus apdovanojimui buvo nominuotos tik penkios moterys, ir tik viena Kathryn Bigelow – laimėjo šį apdovanojimą 2010 metais už filmą „Išminuotojų būrys“ (The Hurt Locker).

Šiemet dvi iš penkių nominuotųjų šiam apdovanojimui yra moterys. Viena jų yra Kinijoje gimusi ir Amerikoje gyvenanti Chloe Zhao, kuri laikoma favorite laimėti šį apdovanojimą. Iš viso ji pretenduoja į keturis apdovanojimus – geriausio filmo, geriausio adaptuoto scenarijaus, geriausio montažo ir geriausio režisieriaus.

Jeigu ji laimės visus keturis apdovanojimus, tai susilygins su Waltu Disney'umi, kuris yra laikomas vieninteliu žmogumi, per tuos pačius apdovanojimus gavęs keturias „Oskaro“ statulėles.

E. Fennell yra pirmoji britė, nominuota geriausio režisieriaus kategorijoje. Kai kas prognozavo, kad trečiąja moterimi, nominuota šiam apdovanojimui, šiemet bus Regina King už jos filmą „Viena naktis Majamyje“ „One Night in Miami“). 2019 metais ji laimėjo „Oskarą“ už vaidmenį filme „Jei Bylo gatvė prabiltų“ (If Beale Street Could Talk), tačiau šiemet geriausio režisieriaus statulėlės negaus.

Iš viso šiais metais „Oskarams“ buvo nominuotas rekordinis skaičius moterų – 76, pažymėjo apdovanojimus rengiantis JAV kino meno ir mokslo akademija.

Kodėl „Mankas“ nelaimės geriausio filmo apdovanojimo

Nors ši juosta yra nominuota dešimtyje kategorijojų, mažai tikėtina, kad „Mankas“ bus išrinktas geriausiu metų filmu.

Svarbiausia, kad jis nebuvo nominuotas geriausio scenarijaus kategorijoje. Per pastaruosius 55 metus tik du filmai buvo pripažinti geriausiais, nors scenarijaus kategorijoje nominuoti nebuvo. Tai „Muzikos garsai“ (The Sound of Music) ir „Titanikas“ (Titanic).

Be to, „Mankas“ nepateko ir tarp nominuotų geriausio montažo kategorijoje, o nuo 1981 metų visi laimėjusieji geriausio filmo kategorijoje gavo ir geriausio scenarijaus apdovanojimą, išskyrus juostą „Žmogus-paukštis“ (Birdman), kuris sukūrė įspūdį, kad visai nebuvo montuotas.

Tai, kad „Mankas“ nepateko į šias kategorijas, leidžia manyti, kad Kino meno ir mokslo akademija yra sužavėta šiuo filmu, tačiau nesikrausto dėl jo iš proto. Manoma, kad ši juosta pakartos likimą filmo, apie kurį ir pasakoja ši juosta. „Pilietis Keinas“ 1941 metais buvo nominuotas geriausio filmo „Oskarui“, tačiau galiausiai nusileido juostai „Koks žalias buvo mano slėnis“ (How Green Was My Valley).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)