Šiųmečiai „Oskarai“ pasižymėjo išskirtine įvairove, nes devyni iš dvidešimties nominuotųjų priklauso etninių mažumų grupėms. Taip pat net dvi moterys buvo nominuotos geriausio režisieriaus apdovanojimui, o tai yra pirmas kartas per 93-ius metus skaičiuojančius apdovanojimus, kai šiai garbingai statulėlei gauti nominuota daugiau nei viena moteris.

Į apdovanojimą pretendavo Chloe Zhao už savo filmą „Klajoklių žemė“ (Nomadland) bei britė Emerald Fennell, režisavusi juostą „Perspektyvi mergina“ (Promising Young Woman). Ch. Zhao statulėlę laimėjo.

Nespalvota drama „Mankas“ (Mank), kurioje G. Oldmanas vaidina vieną iš „Piliečio Keino“ scenarijaus autorių Hermaną Mankiewiczių, pretendavo į dešimt apdovanojimų.

Pagal nominacijų skaičių pirmavo:

• 10 nominacijų – „Mankas“
• 6 nominacijos – „Tėvas“ (The Father)
• 6 nominacijos – „Judas ir Juodasis Mesijas“ (Judas and the Black Messiah)
• 6 nominacijos – „Minari“
• 6 nominacijos – „Klajoklių žemė“
• 6 nominacijos – „Metalo garsas“ (Sound of Metal)
• 6 nominacijos – „Čikagos septyneto teismas“ (The Trial of the Chicago 7).

Kuklios ceremonijos metu pagerbti ne tik Anapilin praėjusiais metais iškeliavę kino industrijos atstovai, bet ir medikai, tapę tikrais herojais kovoje su pandemija.

Ceremonijos akimirkos:

Apdovanojimų svarbiausių kategorijų nominantai ir laimėtojai (paryškinti)

Geriausias filmas

„Tėvas“
„Judas ir Juodasis Mesijas“
„Mankas“
„Minari“
„Klajoklių žemė“
„Perspektyvi mergina“
„Metalo garsas“
„Čikagos septyneto teismas″

Geriausias aktorius

Rizas Ahmedas, „Metalo garsas“
Chadwickas Bosemanas, „Ma Rainey's Black Bottom“
Anthony Hopkinsas, „Tėvas“
Gary Oldmanas, „Mankas“
Stevenas Yeunas, „Minari“

Geriausia aktorė

Viola Davis, „Ma Rainey's Black Bottom“
Andra Day, „The United States vs. Billie Holiday“
Vanessa Kirby, „Moters dalys“
Frances McDormand, „Klajoklių žemė“
Carey Mulligan, „Perspektyvi mergina“

Geriausias režisierius

Thomas Vinterbergas, „Dar vienas roundas“
Davidas Fincheris, „Mankas“
Lee Isaacas Chungas, „Minari“
Chloe Zhao, „Klajoklių žemė“
Emerald Fennell, „Perspektyvi mergina“

Geriausia antrojo plano aktorė

Maria Bakalova, „Boratas. Sekantis filmas“
Glenn Close, „Hillbilly Elegy“
Olivia Colman, „Tėvas“
Amanda Seyfried, „Mankas“
Youn Yuh-jung, „Minari“

Geriausias antrojo plano aktorius

Sacha Baronas Cohenas, „Čikagos septyneto teismas“
Danielis Kaluuya, „Judas ir Juodasis Mesijas“
Leslie Odom Jr., „Naktis Majamyje“
Paul Raci, „Metalo garsas“
Lakeith Stanfield, „Judas ir Juodasis Mesijas“

Geriausias filmas užsienio kalba

„Another Round“ – Danija
„Better Days“ – Honkongas
„Collective“ – Rumunija
„The Man Who Sold His Skin“ – Tunisas
„Qu Vadis, Aida?“ – Bosnija ir Hercogovina

Geriausias dokumentinis filmas

„Collective“
„Crip Camp“
„The Mole Agent“
„My Octopus Teacher“
„Time“

Geriausia originali filmui sukurta daina

„Fight For You“ iš filmo „Judas ir Juodasis Mesijas“
„Hear My Voice“ iš filmo „Čikagos septyneto teismas“
„Husavik“ from „Eurovizijos dainų konkusas: ugnies sagos istorija“
„lo Sì (Seen)“ iš filmo „The Life Ahead (La Vita Davanti a Se)“
„Speak Now“ iš filmo „Naktis Majamyje“

Geriausias animacinis filmas

„Onward“
„Over the Moon“
„A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon“
„Soul“
„Wolfwalkers“

Geriausias adaptuotas scenarijus

„Boratas. Sekantis filmas“
„Tėvas“
„Klajoklių žemė“
„Naktis Majamyje“
„Baltasis tigras“

Geriausias originalus scenarijus

„Judas ir Juodasis Mesijas“
„Minari“
„Perspektyvi mergina“
„Metalo garsas“
„Čikagos septyneto teismas“

Britų sėkmė

Tarp aštuonių „Oskarams“ nominuotų britų buvo R. Ahmedas, filme „Metalo garsas“ vaidinantis klausą praradusį būgnininką, bei seras A. Hopkinsas, kurio vaidyba filme „Tėvas“ uždirbo jam šeštą nominaciją „Oskaro“ apdovanojimui.

83 metų seras A. Hopkinsas yra vyriausias kada nors geriausio aktoriaus „Oskarui“ nominuotas aktorius. Tarp penkių į šį apdovanojimą pretenduojančių aktorių buvo ir G. Odmanas, kuris prieš trejus metus laimėjo šį apdovanojimą už Winstono Churchillio įkūnijimą filme „Tamsiausia valanda“.

O. Coleman tikėjosi pakartoti savo 2019 metų sėkmę, kuomet buvo apdovanota už savo vaidybą filme „Favoritė“. Šiemet ji buvo nominuota už vaidmenį filme „Tėvas“.

C. Mulligan pretendavo į apdovanojimą už savo vaidybą juostoje „Perspektyvi mergina“, nors šiemet BAFTA apdovanojimo už šį vaidmenį nepelnė. Šis E. Fennell režisuotas keršto trileris taip pat nominuotas geriausio filmo, geriausio režisieriaus ir geriausio originalaus scenarijaus apdovanojimams.

V. Kirby šiemet nominuota už vaidmenį filme „Moters dalys“ (Pieces of a Woman), o S. Baronas Cohenas ir D. Kaluuya pretendavo į geriausio antraeilio vaidmens apdovanojimą už vaidybą juostose „Judas ir Juodasis Mesijas“ bei „Čikagos septyneto teismas“.

Tarp kitų nominuotų britų buvo atlikėja Celeste, kuri pretendavo į geriausios dainos („Čikagos septyneto teismas“) apdovanojimą. O dėl geriausio animacinio filmo kovojo animacijos studijos „Aardman“ filmas „Aviuko Šono filmas. Farmagedonas“ (A Shaun The Sheep Movie: Farmageddon).

Didžiausia įvairovė

Šiais metais „Oskarams“ nominuoti šeši juodaodžiai aktoriai ir aktorės. Tiek pat buvo nominuota ir 2017 metais. Tai D. Kaluuya, Ch. Bosemanas, V. Davis, Andra Day, LaKeithas Stanfieldas ir Leslie Odomas jaunesnysis. Pastarasis taip pat pretendavo į geriausios originalios dainos apdovanojimą.

R. Ahmedas yra pirmasis pakistaniečių kilmės aktorius, nominuotas „Oskarui“, o taip pat pirmasis musulmonas aktorius, pretenduojantis į geriausio aktoriaus apdovanojimą. Yuh-Jung Youn yra pirmoji Pietų Korėjos aktorė, nominuota „Oskarui“.

„Niekada net nesvajojau, kad korėjiečių aktorė bus nominuota „Oskarui“, ir negaliu patikėti, kad tai aš!“ – sakė aktorė. Ceremonijoje ji pasirodė su korėjiečių kilmės amerikiečių aktoriumi Stevenu Yeunu, su kuriuo jiedu nusifilmavo juostoje „Minari“. Jis buvo nominuotas geriausio aktoriaus kategorijoje.

„Minari“ pretendavo ir į geriausio metų filmo apdovanojimą kartu su „Judas ir Juodasis Mesijas“, kuris yra pirmasis geriausio filmo apdovanojimui nominuotas filmas, kurio visi prodiuseriai juodaodžiai.

Moterys režisierės kuria istoriją

Iki šiol geriausio režisieriaus apdovanojimui buvo nominuotos tik penkios moterys, ir tik viena Kathryn Bigelow – laimėjo šį apdovanojimą 2010 metais už filmą „Išminuotojų būrys“ (The Hurt Locker).

Šiemet dvi iš penkių nominuotųjų šiam apdovanojimui buvo moterys. Viena jų yra Kinijoje gimusi ir Amerikoje gyvenanti Chloe Zhao, kuri buvo laikoma favorite laimėti šį apdovanojimą. Iš viso ji pretendavo į keturis apdovanojimus – geriausio filmo, geriausio adaptuoto scenarijaus, geriausio montažo ir geriausio režisieriaus.

Jeigu ji laimėtų visus keturis apdovanojimus, tai susilygintų su Waltu Disney'umi, kuris yra laikomas vieninteliu žmogumi, per tuos pačius apdovanojimus gavęs keturias „Oskaro“ statulėles.

E. Fennell yra pirmoji britė, nominuota geriausio režisieriaus kategorijoje. Kai kas prognozavo, kad trečiąja moterimi, nominuota šiam apdovanojimui, šiemet bus Regina King už jos filmą „Viena naktis Majamyje“ „One Night in Miami“). 2019 metais ji laimėjo „Oskarą“ už vaidmenį filme „Jei Bylo gatvė prabiltų“ (If Beale Street Could Talk), tačiau šiemet geriausio režisieriaus nominacijos negavo.

Iš viso šiais metais „Oskarams“ buvo nominuotas rekordinis skaičius moterų – 76, pažymėjo apdovanojimus rengiantis JAV kino meno ir mokslo akademija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)