S. Lee bus pirmasis afroamerikietis, vadovausiantis Kanų festivalio žiuri.

Garsusis Niujorko kino kūrėjas turėjo šias pareigas eiti praėjusių metų renginyje, bet festivalis buvo atšauktas dėl koronaviruso pandemijos.

Priimdamas kvietimą režisierius įrašė žinutę socialiniame tinkle „Twitter“, kurioje sakė, kad yra „labai pamalonintas“.

„Dar 1986 metais ten buvo parodytas mano pirmasis filmas „Jai šito verkiant reikia“ (Shes Gotta Have It), ir tai tapo įžanga į pasaulinį kiną, todėl Kanai visada liks pačioje mano širdies gilumoje“, – sakė jis.

Prancūzijoje nemažėjant užsikrėtimų COVID-19 skaičiui ir lėtai vykstant skiepijimo kampanijai kyla abejonių, ar šių metų festivalis – paprastai rengiamas gegužę – šiemet įvyks kaip suplanuota liepos 6–17 dienomis.

Tai būtų didžiausiai kino kūrėjų susibūrimas po daugiau nei metų pertraukos, kadangi dauguma kitų festivalių pastaraisiais mėnesiais buvo atšaukti arba vyko internetu.

63 metų S. Lee jau daug metų pristato savo kūrybą Kanuose. Šiame festivalyje vyko septynių jo filmų premjeros, o 2018 metais festivalyje jis atsiėmė antrąjį pagal svarbą Didįjį prizą už „BlacKkKlansman“, pasakojantį apie juodaodį policininką, sugebėjusį infiltruotis į baltųjų viršenybės šalininkų Kukluksklano grupuotę

„Visus tuos nežinomybės mėnesius, kuriuos mes išgyvename, Spike'as Lee niekada nesiliovė mūsų drąsinti“, – sakoma festivalio prezidento Pierre'o Lescure'o pareiškime.

„Negalėtume tikėtis galingesnės asmenybės vadovauti mūsų sunkiais laikais“, – nurodoma jame.

Didelė įtaka

Rasines ir politines problemas Jungtinėse Valstijose savo darbuose išryškinusio S. Lee pasirinkimas vadovauti žiuri yra laikomas simboliniu, Prancūzijos kino pramonėje tvyrant nesutarimams dėl mažumų atstovavimo kine.

Kanų žiuri, renkanti prestižinės „Auksinės palmės šakelės“ laimėtoją, nepasižymi komisijos pirmininkų įvairove.

Honkongo režisierius Wong Kar Wai buvo pirmasis azijietis, kuriam teko tokia garbė. Tuo metu Prancūzijos ir Alžyro aktorė Isabelle Adjani 1997 metais tapo pirmąją šias pareigas ėjusia išeive iš Afrikos.

S. Lee yra save išbandęs daugelyje žanrų, bet yra geriausiai žinomas iš filmų, pasakojančių apie afroamerikečių patirtis, tokių kaip „Elkis teisingai“, „Malkolmas X“ ir vienas naujesnių jo darbų yra serialas „Da 5 Bloods“ apie Vietnamo karo veteranus, finansuotas srautinio transliavimo paslaugų milžinės „Netflix“.

Juosta „BlacKkKlansman“ tapo galingu antitrumpišku pareiškimu ir pelnė kūrėjui jo pirmą „Oskarą“, neskaičiuojant 2015 metais jam įteikto garbės apdovanojimo.

L. Spike'as Kanuose

L. Spike'as debiutavo Kanų festivalio konkursinėje programoje 1986 metais su juosta „Jai šito verkiant reikia“, pelniusia jam Jaunimo apdovanojimą.

Apie jauną tarp trijų vyrų besiblaškančią niujorkietę pasakojanti juosta tapo kultine, o neseniai srautinio transliavimo milžinė „Netflix“ pagal ją pastatė serialą.

Po trejų metų sugrįžęs į Žydrąjį krantą režisierius konkursinėje programoje pristatė savo garsiąją juostą „Elkis teisingai“ apie vieną tvankią gyvenimo Brukline dieną ir rasinius santykius.

Festivalyje taip pat buvo parodyti jo filmai „Džiunglių karštligė“ („Jungle Fever“, 1991), „Girl 6“ (1996), „Summer of Sam“ (1999), „Ten Minutes Older“ (2002).

„Paryžius, Prancūzija ir Kanų kino festivalis užima ypatingą vietą mano širdyje... Rezervuokite man skrydį“, – paprašė jis tviterio žinutėje.

Oficiali festivalio programa ir kiti festivalio žiuri nariai turėtų būti paskelbti birželio pradžioje.

2019 metų „Auksinės palmės šakelės“ prizą pelnė Pietų Korėjos režisieriaus Bong Joon-ho juodojo humoro juosta „Parazitas“ (Parasite).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)