Viso serialo metu derėtų atkreipti dėmesį į pagrindinės veikėjos Beth Harmon rūbus, atspindinčius bei papildančius jos siužeto liniją. Tai labai puikiai matosi serija po serijos vystantis serialo veiksmui bei atsiskleidžiant pagrindinei herojei.

Finalinėje paskutiniosios serijos scenoje B. Harmon yra apsirengusi sniego baltumo kailiniais, o įvaizdį papildo kailinė balta kepurė. Taip pasipuošusi ji išeina į Rusijos gatves, kur šachmatais susėdę parke žaidžia vyresnio amžiaus šios sporto šakos mėgėjai. Tiesa, vieną pastarųjų vaidina Lietuvos kino bei teatro pažiba Juozas Budraitis.

Ką serialo kūrėjai norėjo parodyti šiuo išskirtiniu pagrindinės herojės įvaizdžiu? Pasirodo, jis simbolizuoja merginos įstabios istorijos pabaigą ir paverčia merginą valdove, skelbia screenrant.com. Balti kailiniai ir kepurė su bumbulu - tarsi aliuzija į vieną pagrindinių šachmatų figūrų.

Serialas "Queen's gambit" ("Valdovės gambitas")

Šis „Netflix“ draminis mini serialas yra orientuotas į pagrindinę veikėją, genialią šachmatininkę B. Harmon. „Valdovės gambitas“ sulaukė kritikų pagyrų už siužetą, gerai išvystytus veikėjus ir simbolių gausą, pavyzdžiui, B. Harmon vidinio pasaulio perteikimą vilkimais apdarais.

Seriale rodoma B. Harmon kova su Rusijos šachmatų didmeistriu Vasilijumi Borgovu. Visgi merginos kelias į šlovę nėra lengvas. Ji augo našlaičių prieglaudoje, o žaisti šachmatais ją išmokė valytojas Shaibelas.

Pastebėjęs įgimtą B. Harmon talentą, jis padeda ugdyti jos gabumus ir paskatina merginą dalyvauti šachmatų varžybose, nors šioje sporto šakoje dominuoja vyrai.

Jaunąją B. Harmon vaidina Isla Johnston (keliuose epizoduose – ir Annabeth Kelly). Vis dėlto daugelyje serijų ją įkūnija aktorė Anya Taylor-Joy. Bėgant laikui, B. Harmon iš žioplos ir pasimetusios paauglės virsta stilinga ir rafinuota moterimi. Nors jos brendimą iš dalies atspindi subtilūs A. Taylor-Joy gestai, B. Harmon virsmą daug akivaizdžiau pabrėžia išorinė išvaizda, ypač šachmatų įkvėptas garderobas.

Būdama jauna mergina, B. Harmon domisi mada ir už šachmatų varžybose laimėtus pinigus įsigyja drabužių. Juodos ir baltos suknelės (ir bateliai) yra akivaizdi aliuzija į juodais ir baltais langeliais išmargintą šachmatų lentą. Tiesą sakant, viena mėgstamiausių B. Harmon suknelių yra būtent languota, kurią jį apsivelka dalyvaudama varžybose. Taip pat ji dažniausiai dėvi dviejų skirtingų spalvų derinius arba rūbus su geometriniais raštais.

Tiesa, kaip jau sužinojote iš šio straipsnio, paskutinėje serijoje jos apranga įgauna naują reikšmę: išskirtinės formos balta kepuraitė, apačioje platėjantis paltas, kelnės ir batai simbolizuoja ne šachmatų lentą, bet konkrečią figūrą – valdovę.

Serialas "Queen's gambit" ("Valdovės gambitas")
Serialas "Queen's gambit" ("Valdovės gambitas")

B. Harmon siluetas paskutinėje scenoje yra panašus į valdovę ir tarytum pabrėžia jos pasiekimus. Laimėjusi prieš dabartinį didmeistrį V. Borgovą jo gimtinėje Rusijoje, B. Harmon gavo aukščiausią kvalifikacinį šachmatų titulą, panašiai kaip valdovė yra stipriausia šachmatų figūra, už kurios nukirtimą skiriama daugiausia taškų. Išskirtinai baltos spalvos apranga rodo ir B. Harmon, kaip žaidėjos, brandą. Jos istorija „Valdovės gambite“ baigiasi pergale ne tik žaidime, bet ir pergale prieš turėtus žalingus įpročius bei pasitikėjimo savimi stoką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)