Apie ką mes čia…

Turėjęs svajonę sukurti kažką prasmingo, kuo galėtų naudotis žmonės visame pasaulyje, Austrijoje gimęs ir Amerikoje savo talentą demonstravęs Nikola Tesla tapo savo kartos genijumi, o jo darbai ir po šiai dienai yra mums visiems labai svarbūs. Tačiau ar jo gyvenimas ir kelias į viršūnę buvo toks lengvas? Tikrai, kad ne. Apie tai ir yra šis filmas.

Kūrinio turinys

Visai neseniai mūsų šalies kino teatruose buvo rodomas panašaus pobūdžio filmas – „Srovių karas“, kuriame taip pat buvo kalbama apie Nikolą Teslą, Tomą Edisoną ir Džordžą Vestinghausą. Ir tai buvo ganėtinai prastas, mononiškas ir visiškai jokio cinkelio neturintis biografinio pobūdžio projektas, kurį buvo labai lengva užmiršti vos tik išėjus iš kino salės. Tad nemažai vilčių buvo padėjęs į režisieriaus Michaelo Almereydos naują darbą, kuris, deja, irgi nepateisino lūkesčių.

Šįkart vietoje Tomo Edisono ir Džordžo Vestinghauso priešpriešos, kurioje dalyvavo ir pats Nikola Tesla, mes gauname neryškią ir kažkiek nuobodžią dramą apie pastarąjį, kurio darbai po šiai dienai turi labai daug įtakos mūsų patogiame ir civilizuotame gyvenime. Gaila dėl vieno, jog šis filmas turėjo tikrai didžiulį potencialą, kuris jame visiškai nebuvo išnaudotas. Taip, nebuvo, nes mes turime išties neįprastą bei daug dramatizmo turinčią tikro genijaus istoriją, kurią buvo galima išgvildenti žymiai geriau ir tuo pačiu įdomiau, nei sausų faktų kišimas žiūrovams į pasąmonę.

Iš kitos pusės, žiūrint šį pasakojimą, mes galime nuodugniau pasinerti į pačius Nikola Teslos darbus, o ne į jį patį. Tad jeigu atmesti tą faktą, jog kaip biografinė drama šis filmas nepavyko, tai kaip mokamoji medžiaga apie šio žmogaus nuopelnus yra visai neblogai atrodančiu variantu. Tik ar to mes tikėjomės belaukdami filmo apie Teslą? Manau, kad tikrai ne.

Kalbant apie filmo personažus, tai jų čia buvo nemažai, tik ne visiems buvo skirtas atitinkamas laikas, kad jie galėtų atsiskleisti. Tik Tomas Edisonas su Nikola Tesla kažkiek įdomiau buvo pristatyti, o jiems talkinantys ir juos supantys herojai buvo kaip kokie statistai, apie kuriuos mes visiškai nieko nežinome.

Bent jau reikėjo kažkokį užrašą apie juos palikti. Na, kad žiūrovams būtų aiškiau, kas čia toks yra ir kodėl jis yra svarbus priimant vieną ar kitą svarbų sprendimą.

Daugiau manau, kad nieko nepasakysiu, nes filme yra keli niuansai, kurie nustebino, bet tuo pačiu suglumino, nes po tokių vaizdų buvo sunku suprasti, ką gi išvis mums norėjo pasakyti režisierius. Tad neišpasakojant visko, sakyčiau, jog šis projektas mane nuvylė, bet manau, kad jis suras savo žiūrovą, kuriam patinka nuobodžios ir jokio cinkelio neturinčios dramos.

Techninė juostos pusė

Pernelyg didelio žavesio šis filmas nesukels net ir didžiausiems kostiuminių dramų gerbėjams, nes dauguma veiksmo vyksta pakankamai uždaruose patalpose, todėl įvertini to laikotarpio, kuriame gyveno ir dirbo Nikola Tesla, nėra lemta. Tačiau tai nereiškia, jog bendras meninis apipavidalinimas su kostiumais ir dekoracijomis, kurios puošė patalpas, kuriuose vyko veiksmas, nebuvo atitinkantys realybės. Su tuo čia viskas buvo gerai. Tik trūko tos didybės, kurią galėjome matyti Christopherio Nolano filme „Prestižas“. Kodėl apie jį užsiminiau?

Na, nes jame buvo ypatingai atrodančios scenos su Nikola Tesla, kurios kerėjo žiūrovus. Muzika filme, mano nuomone, buvo ganėtinai neblogai parinkta, jeigu kalbėsime apie dramatinius juostos momentus, tačiau kai kur, nuobodžiai skambantys kūriniai nesugebėdavo išlaikyti reikiamos rodomai scenai atmosferos. Tačiau, kaip bebūtų, tokių momentų filme nėra tiek ir daug. Be muzikinių kompozicijų, juosta gali pasigirti tvarkingai atliktu kameros darbu bei neblogu garso ir vaizdo montažu.

Aktorių kolektyvinis darbas

Kas jau kas, bet aktorius Ethanas Hawke‘as yra didžiausia šio filmo pažiba ir aišku pagrindinis variklis, kuris neleido filmui pavirsti į visiškai nykią biografinę dramą. Nesakau, kad pasakojimas nėra nykus, bet vien dėl aktoriaus pasirodymo Teslos vaidmenyje, jis tapo gyvesnis.

Be gero ir net keturiems „Oskarams“ nominuoto aktoriaus, mes čia turime dar ir kitus žvaigždūnus – visiems puikiai iš serialo „Tvin Pykso miestelis“ žinomą Kyle‘ą MacLachlaną, pakankamai įdomiai suvaidinusį Tomą Edisoną, Eve Hewson, Eboną Mossą-Bachrachą ir Jimą Gaffiganą. Aktoriams priekaištų neturiu, nors daugumos jų pasirodymai apsiribojo tik epizodiniais momentais filme.

Verdiktas

„Tesla“ – pakankamai nuobodžiai vystomas, neturintis ryškaus pamato bei kartais net nežinantis, kuria linkme sukti, biografinio pobūdžio filmas, kurį nuo visiško fiasko gelbėja puiki pagrindinio vaidmens atlikėjo Ethano Hawke‘o vaidyba ir visai pakenčiamai atrodanti pamoka apie Nikola Teslos darbo specifiką ir jo žmonijai vertingus išradimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)