Vargiai kas tikėjosi, kad legendinio 2016 metais mirusio kino režisieriaus Garry Marshallo režisuota juosta, kurioje suvaidino Julia Roberts ir Richardas Gere'as, taps tikru hitu, ką jau bekalbėti apie lūkesčius, kad ji taps vienu sėkmingiausių dešimtojo praėjusio amžiaus dešimtmečio juostų ir viena iš populiarumo neprarandančių meilės istorijų kino istorijoje.

Vos už 17 mln. JAV dolerių pastatytas filmas, pasakojantis apie Edwardą Lewisą (R. Gere'as) ir Vivian Ward (J. Roberts), visame pasaulyje uždirbo daugiau nei 460 mln. JAV dolerių, pelnė keturis „Auksinius gaublius“ ir pavertė J. Roberts viena didžiausių Holivudo žvaigždžių.

Tačiau ar žinote, kad J. Roberts vos per plauką negavo šio legendinio vaidmens ir kad kelios garsios aktorės norėjo įšokti į Vivian ilgaaulius? Arba tai, kad pirminis filmo scenarijus visai nebuvo toks romantiškas ir būtų privertęs Waltą Disney raudonuoti?

Štai 30 mažai kam žinomų faktų apie filmą „Graži moteris“:

1. Pirminis J. F. Lawtono parašytas filmo scenarijus vadinosi „$3000“ turint omeny tuos tris tūkstančius dolerių, kuriuos Edvardas sumokėjo Vivian.

2. Iš pradžių filmas turėjo būti gerokai niūresnis ir tikrai nepanašėjo į tą pasaką, o jo pabaigoje Edwardas ir Vivian nelieka kartu. Pagal pirminį scenarijų, nuo narkotikų priklausoma Vivian ir jos draugė Kit, kurią suvaidino Laura San Giacomo, filmo pabaigoje važiuoja autobusu į Disneilendą už pinigus, kuriuos jai už kartu praleistą savaitę sumokėjo Edwardas (išspyręs ją iš automobilio), ir Vivian sėdi „į tolį nukreipusį tuščią žvilgsnį“.

3. Edwardo vaidmeniui iš pradžių buvo svarstyti kiti aktoriai. Kalbama, kad tarp jų buvo Johnas Travolta, Christopheris Reeve'as, Kevinas Kline'as, Denzelis Washingtonas ir Sylvesteris Stallone.

4. „Kiekviena aktorė mieste“ norėjo suvaidinti Vivian, pasakojo aktorė Diane Lane, kuri atskleidė turėjusi atsisakyti šio vaidmens „dėl darbo grafikų susikirtimo“.

5. Perklausose Vivian vaidmeniui dalyvavo ir Daryl Hannah, Winona Ryder, Jennifer Connelly, Jennifer Jason Leigh, Mary Steenburgen ir Meg Ryan. Pastarąją pradžioje buvo pasirinkusi kino studija ir pats režisierius.

6. Filmo scenarijus iš pradžių buvo gerokai niūresnis, tačiau „buvo „pritaikytas „Disney“ auditorijai“ ir paverstas gerą jausmą suteikiančiu filmu. Pagal pirminį scenarijų „ta išprotėjusi moteris galiausiai yra išspiriama iš važiuojančio limuzino, nes ją apėmė iliuzijos, kad tas vyrukas ją įsimylėjo. Ji buvo pasamdyta tik savaitgaliui. O mes ją taip užjautėme“.

7. G. Marshallas iš pradžių įsivaizdavo, kad filme pagrindinius vaidmenis turėtų suvaidinti Alas Pacino ir Michelle Pfeiffer. Tačiau vėliau „Vanity Fair“ režisierius sakė, kad jo filmo vizija visiškai pasikeitė po to, kai jis pasamdė R. Gere'ą ir J. Roberts. (A. Pacino net skaitė scenarijų kartu su J. Roberts prieš atsisakydamas vaidmens).

„Tai būtų buvęs visai kitoks filmas, jeigu jame būtų suvaidinę A. Pacino ir M. Pfeiffer. Jis būtų artimesnis tam pirminiam scenarijui ir veikiausiai nebūtų jokios laimingos pabaigos, – sakė režisierius. – Tačiau tarp Julios ir Richardo buvusi simpatiją ekrane buvo akivaizdi, ir ji buvo akivaizdi perklausų metu. Tiesiog neįmanoma įsivaizduoti, kad jis galėjo baigtis kažkaip kitais, nes jiedu tiesiog spindėjo būdami kartu.“

8. Opera, į kurią filme eina Vivian ir Edvardas, yra „La Traviata“, pasakojanti apie vyrą, kuris įsimyli prostitutę. Kaip subtilu!

9. J. Roberts šiam vaidmeniui gauti dukart dalyvavo perklausose. Vaidmuo pirmą kartą jai atiteko dar tada, kai buvo pavadintas „$3000“. O tuomet 21 metų dar daug kam nežinoma aktorė antrą kartą turėjo dalyvauti perklausoje, kai projektą perėmė „Disney“.

10. R. Gere'as net kelis kartus atsisakė Edwardo vaidmens, tačiau J. Roberts įtikino jį jo imtis. Aktorė buvo nuskraidinta į Niujorką, ir kai G. Marshallas R. Gere'ui paskambino, kol jiedu kalbėjosi telefonu, J. Roberts ant lipnaus lapelio parašė „Prašau, pasakyk „taip“. Tuomet R. Gere'as G. Marshallui telefonu atsakė: „Aš ką tik pasakiau „taip“.

11. Legendinė kino afiša? Iš tiesų ten ne J. Roberts kūnas! Jos galva buvo „priklijuota“ prie dublerės Shelley Michelle kūno.

12. Nors tai tapo viena iš legendinių scenų filme, J. Roberts maudynės vonioje, kai ji dainuoja užsidėjusi ausinuką, iš tiesų sugadino aktorės plaukus, nes nusiplovė visa raudona plaukų spalva.

„Dienos pabaigoje nuo putų man išsiplovė visa plaukų spalva, – „The Hollywood Reporter“ pasakojo J. Roberts. – Mums teko dešimtą valandą vakaro skubiai dažyti plaukus po viso to mirkimo vonioje.“

13. Kai J. Roberts buvo sunku natūraliai juoktis filmuojant tą sceną, kai Vivian žiūri senas serialo „I Love Lucy“ serijas, režisieriui G. Marshallui teko kutenti jai padus, kad ji natūraliai juoktųsi.

14. Scenoje, kuomet R. Gere'as skambina pianinu, jis iš tiesų juo skambino. Ir tuomet jis skambino originalią kompoziciją, kuri vėliau atsidūrė filmo garso takelių rinkinyje.

15. „Ferrari“ ir Porsche atmetė prašymus leisti filme naudoti jų markės automobilius, nes kompanijos nenorėjo, kad jų prekių ženklai būtų siejami su prostitutėmis. Todėl galiausiai Edwardas vairavo „Lotus Cars“ sportinį automobilį.

16. Benamis, kurio Edwardas klausia krypties? Tai epizodinis paties G. Marshallo vaidmuo.

17. J. Roberts tuomet dar buvo naujokė ir taip jaudinosi filmuojant sekso sceną, kad jai net pasireiškė dilgėlinė.

„Prieš tai man niekada neteko daryti kažko panašaus, todėl beprotiškai jaudinausi, – „ABC News“ pasakojo aktorė. – Mane tiesiog išbėrė. Tik jie pasakydavo „bučiuokis“, ir man pasireikšdavo dilgėlinė.“

18. Žmogus, kuris šaukė „Kokia tavo svajonė? Visi turi svajonę!“, iš tiesų buvo filmo kostiumų dizainerė Marilyn Vance.

19. Be „Chanel“ aukštakulnių M. Vance ir jos komanda taip pat sukūrė kelis legendiniais tapusius Vivian ansamblius, kaip suknelė su taškučiais, kurią ji vilkėjo per polo varžybas, ir ta atvira suknelė, kurią ji vilki filmo pradžioje.

20. Visi R. Gere'o kostiumai buvo užsakyti ateljė. M. Vance pati vyko į Italiją, kad išrinktų tinkamą audinį.

21. Viena iš įsimintiniausių filmo scenų iš tiesų turėjo būti visai kitokia. Kino studija norėjo, kad Vivian į operą vyktų apsivilkusį juodą, o ne raudoną, suknelę, žurnalui „Elle“ pasakojo M. Vance. Tačiau vėliau buvo išbandyti trys variantai ir jai galiausiai pavyko įtikinti studiją pasirinkti raudoną suknelę.

22. Rubinais ir deimantais puoštas vėrinys, kurį Edwardas davė Vivian pasipuošti, kainavo 250 tūkst. JAV dolerių ir buvo toks vertingas, kad visą laiką kino studijoje budėjo apsaugininkų komanda.

23. Žymiausios filmo scenos iš tiesų joje nė neturėjo būti. Norėdamas pajuokauti G. Marshalas paprašė R. Gere'o, kad šis, filmuojant vėrinio dėžutės atidarymo sceną, dėžutę staiga uždarytų. Taip ir buvo nufilmuota visiškai natūrali R. Roberts reakcija. Ir tik galiausiai montuojant filmą G. Marshalas nusprendė įtraukti tą sceną.

24. J. Roberts už vaidmenį filme „Graži moteris“ gavo 300 tūkst. JAV dolerių.

25. „Graži moteris“ buvo antras filmas, kurį Meg Ryan „perleido“ J. Roberts ir už kurį pastaroji buvo nominuota „Oskarui“. Prieš tai M. Ryan atsisakė vaidinti filme „Plieninės magnolijos“, kad galėtų suvaidinti filme „Kai Haris sutiko Salę“. Vėliau už antrojo plano vaidmenį „Plieninėse magnolijose“ J. Roberts laimėjo „Oskarą“.

26. Nepaisant neįtikėtinos filmo sėkmės ir to, kad jis tapo vienu daugiausiai uždirbusių filmų tais metais, „Gražios moters“ režisierius ir pagrindinės žvaigždės sutarė niekada nekurti jo tęsinio.

„Labai seniai mes sudarėme paktą, kai jį filmavome, – leidiniui „Tiday“ sakė G. Marshallas. – Mes sutarėme nekurti „Graži moteris 2“, nebent darytume tai visi kartu.“

27. Trijulė vėliau kartu dirbo 1999 metais filmuojant juostą „Pabėgusi nuotaka“, už kurį J. Roberts gavo 17 mln. JAV dolerių, o R. Gere'as – 12 mln. JAV dolerių. R. Gere'ui patiko filmo scenarijus, tačiau jis iškėlė kino studijai sąlygą, kad kartu turėtų vaidinti ir J. Roberts. O vėliau aktoriai įtikino G. Marshallą filmą režisuoti.

28. Praėjo jau 30 metų, tačiau „Graži moteris“ išlieka daugiausia uždirbusiu „Disney“ kino studijos sukurtu R kategorijos (suaugusiems skirtu) filmu.

29. 2018 metų rugpjūtį Brodvėjuje įvyko ketverius metus statyto miuziklo „Graži moteris“ premjera. Tačiau spektaklis buvo rodomas tik vienerius metus.

30. Filmo pavadinimą įkvėpė Roy Orbisono daina „Oh, Pretty Woman“, kuri pateko į filmo garso takelį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)