Na, o kol visi vis dar spėlioja, kas laimės ir lažinasi dėl savo favoritų, Los Andžele jau vyksta paskutinieji svarbiausi darbai, belaukiant ceremonijos pradžios.

Delfi siūlo atsigręžti į praeitį ir susipažinti su įdomiausiais ir įsimintiniausiais faktais iš šių kino apdovanojimų istorijos:

Pačios trumpiausios padėkos kalbos gavus „Oskarą“ autorystė priklauso Williamui Holdenui ir garsiajam režisieriui Alfredui Hitchcockui. Jie abu tiesiog pasakė: „Ačiū jums“.

1991 metais Joe Pesci pasakyta kalba truko dvi sekundes – „Man didelė garbė. Ačiū“. Ilgiausią padėkos kalbą, užtrukusią net 7 minutes, pasakė britų aktorė Greer Garson 1943 metais.

Tiesa, dabar padėkos kalba sutrumpina iki varganų... 90 sekundžių, ilgesnes kalbas užgožia orkestras.

Garsioji statulė pagaminta iš specialaus metalo lydinio (Britannia metal) ir aplietas 24 karatų auksu. Statulėlės aukštis – 34 centimetrai, sveria ji 3,85 kilogramo. Tai reiškia, jog, išdidžiai iškeldami savo trofėjų į viršų, kino menu žmonės turi nemenkai paprakaituoti.

Įdomu ir tai, kad vienai statulėlei pagaminti prireikia mėnesio, o jos vertė tesiekia 400 dolerių.

2001 metais viena medikų mokslininkų komanda atliko tyrimą ir nustatė, jog „Oskarų“ laimėtojai gyvena šešiais metais ilgiau nei tie, kurie jų nelaimėjo.

Jeigu kas nors nori parduoti savo „Oskarą“, pirmiausia statulėlę privalo pasiūlyti Akademijai už simbolinę 1 dolerio kainą. Tokios vadinamojo laimėtojo susitarimo, galiojančio nuo 1950 metų, sąlygos.

Tačiau būkite pasirengę už „Oskarą“ pakloti ir žymiai daugiau: pavyzdžiui, režisierius Stevenas Speielbergas Bette Davis priklausiusį „Oskarą“ 2001 metais įsigijo už 578 tūkst. dolerių ir grąžino jį atgal Akademijai.

Popkaraliumi tituluojamas Michaelas Jacksonas už Davido Selznicko „Oskarą“ 1999 metais nepagailėjo daugiau nei milijono dolerių.

Remiantis paplitusia legenda, „Oskaro“ vardą statulėlėms visai neplanuotai suteikė Margaret Herrick, Akademijos bibliotekininkė. Esą statulėlė jai labai priminusi jos dėdę Oscarą.

Metams bėgant, kai kurie šio trofėjaus savininkai savo „Oskarus“ vienaip ar kitaip prarado. Amerikiečių aktorės Olympios Dukakis „Oskaras“ už jos darbą juostoje „Pamišę“ (Moonstruck) iš jos namų buvo tiesiog pavogtas – Akademija jai padovanojo naują statulėlę.

Aktorės Whoopi Goldberg „Oskaras“ už juostą „Vaiduoklis“ (Ghost) dingo be žinios, kai aktorė nusprendė jį patikėti specialistams, kad šie jos turtą tinkamai nuvalytų. Galiausiai statulėlė buvo rasta JAV Kalifornijos valstijos Ontarijo miesto oro uosto šiukšlių dėžėje.

Kino aktoriaus Williamo Hurto gautas „Oskaras“ už filmą „Moters vorės bučinys“ (Kiss of the Spider Woman) paslaptingai dingo 2005 metais. Policijos pareigūnai smarkiai apgadintą statulėlę aptiko prie kelio esančiame griovyje.

Aktoriaus Bingo Crosby „Oskaras“ už filmą „Einu savo keliu“ (Going My Way) buvo eksponuojamas aktoriaus alma mater – Gonzagos universitete. 1972 metais vienas jo studentas iškrėtė pokštą ir statulėlę pakeitė Peliuko Mikio statulėle. Po trijų dienų kunigas aptiko „Oskarą“ universiteto koplyčioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)