11 dienų truksianti Berlinalė, kartu su Kanų ir Venecijos kino festivaliais priskiriama prestižiškiausiems Europos kino renginiams, šiais metais švenčia savo 70-ąjį jubiliejų.
Pirmą kartą festivalis organizuojamas vadovaujant naujiems direktoriams Carlo Chatrianui ir Mariette Rissenbeek, pakeitusiems pernai atsistatydinusį ir 18 metų Berlinalei vadovavusį Dieterį Kosslicką.

Holivude vykstant karštoms diskusijoms dėl baltaodžių dominavimo apdovanojimų ceremonijose, naujasis direktorių duetas trečiadienį pareiškė norintis, kad Berlyno kino festivalis „apimtų įvairovę".
„Berlinalės istorija yra... skirtumų, egzistuojančių ne tik kino versle, bet gyvenime suvokimo istorija", – sakė C. Chatrianas.

Pernai D. Kosslickas pasirašė festivalio vadinamąjį „50/50" pasižadėjimą siekti, kad iki 2020 metų Berlinalės programoje abiejų lyčių kūrėjų būtų po lygiai.

Tačiau iš 18 juostų, besivaržančių dėl „Auksinio lokio" ir „Sidabrinio lokio" apdovanojimų, yra tik šeši moterų režisuoti filmai – vienu mažiau nei 2019-aisiais.

Tarp konkursinėje programoje dalyvaujančių juostų yra Sally Potter filmas „The Roads Not Taken" su ispanų kino žvaigžde Javieru Bardemu.

Tačiau kalbėdama apie konkursinę festivalio programą M. Rissenbeek atkreipė dėmesį, kad „visų festivalio sekcijų meno vadovės paprastai yra moterys".

Tarp šiemet renginyje dalyvausiančių moterų žvaigždžių yra „Oskaru" apdovanota britų aktorė Helen Mirren. Jai turėtų būti skirtas festivalio prizas už gyvenimo pasiekimus.

Kitas britų aktorius „Oskaro" laureatas Jeremy Ironsas pirmininkaus tarptautinei festivalio žiuri, kurios sudėtis turėtų būti paskelbta artimiausiomis savaitėmis.

Berlyno kino festivalį vasario 20 dieną atidarys Philippe'o Falardeau juosta „My Salinger Year". Šiame Kanados ir Airijos kūrėjų filme, sukurtame pagal amerikiečių rašytojos Joannos Rakoff memuarus, vadina S. Weaver.

Pagrindinėje festivalio programoje taip pat yra du prieštaringai vertinamo rusų projekto „DAU" filmai. Šiame projekte dalyvaujantys menininkai 2018 metais pateko į Vokietijos žiniasklaidos antraštes, kai buvo atmestas jų prašymas atstatyti dalį Berlyno sienos.

Tarp konkurso dalyvių taip pat yra vokiečių literatūros klasiko Alfredo Doeblino kūrinio „Berlynas, Aleksandro aikštė" šiuolaikinė ekranizacija, sukurta afganų kilmės vokiečių režisieriaus Burhano Qurbani.

Buvusio Rytų Berlyno širdyje esanti Aleksandro aikštė taip pat bus viena iš vietų, kur vyks šių metų Berlinalės renginiai.

Paprastai centrinėje Potsdamo aikštėje vykdavęs festivalis šiemet turėjo išsiplėsti į naujas erdves, neseniai uždarius vieną iš kino teatrų, kur anksčiau būdavo rodomi festivalio filmai.
Tvarios plėtros tikslai

Šalia konkursinės programos festivalyje vyks lenkų režisierės Agnieszkos Holland juostos „Šarlatanas" bei Andrew Levitas filmo su J. Deppu „Minamata" pasaulinės premjeros.
Prisimindami judėjimo „Penktadieniai už ateitį" nuotaikas C. Chatrianas ir M. Rissenbeek sakė norintys, kad 2020 metų festivaliui rūpėtų nūdienos problemos.

Pasak jų, kino pramonė turi būti „atsakinga už paramą tvariai plėtrai ir sąžiningų gyvenimo sąlygų (užtikrinimui) visiems".

Berlinalėje iš viso bus parodyta 340 filmų, o kovo 1-ąją vyks tradicinė apdovanojimų ceremonija.
Pernai pagrindinį festivalio apdovanojimą – „Auksinį lokį" – gavo Izraelio režisieriaus Nadavo Lapido juosta „Sinonimai" apie Paryžiuje gyvenantį izraelietį, kovojantį su savo tapatybe.
Redaktorė Rūta Androšiūnaitė