Apie ką mes čia…

Lensas Sterlingas – geriausias pasaulyje slaptas agentas, kuriam tiesiog nėra lygių. Tačiau vieną dieną ir jam tenka susidurti su rimtomis problemomis. Neteisingai apkaltintas, jis nusprendžia surasti visų jo bėdų kaltininką, jį nubausti ir dar atstatyti savo gerą vardą. Tiesa, šis puikiai sugalvotas planas gal ir suveiktų, jeigu ne tas faktas, jog per neapdairumą Lensas pavirto balandžiu. Ir vienintelis žmogus, kuris gali jam padėti įvykdyti šią nutrūktgalvišką misiją, yra pacifistas Volteris. Taip prasideda judviejų bendradarbiavimas bei taip gimsta duetas, kuriam lemta išgelbėti daug žmonių gyvybių, - rašoma pranešime spaudai.

Kūrinio turinys

Pastaraisiais metais, o tiksliau pastarąjį dešimtmetį nuo trečiosios „Ledynmečio“ dalies pasirodymo, studija „Blue Sky“ buvo išleidusi vos vieną kitą neblogą animacinį filmą. Ir jeigu atvirai, tai mano nuomone vienintelis „Bulius Ferdinandas“ buvo šiek tiek daugiau vertas dėmesio. Nei dvi „Rio“ dalys, nei du paskutiniai „Ledynmečio“ filmai ar „Paslaptinga karalystė“ neturėjo jokio žavesio, o ką sakyti apie tuose filmuose gvildenamas pagrindines idėjas. Suprantama, kad ne visi moka taip genialiai pasakoti istorijas kaip studijai „Pixar“ dirbantys žmonės, bet netgi „DreamWorks Animation“ ar „Illumination Studios“ sugebėjo džiuginti labiau nei studija, kuri 2002 metais mums padovanojo Sido ir Menio nuotykius.

Ir galvojau, kad su šiuo filmu bus taip pat, nes šnekant atvirai, anonsai buvo nekokie. Bet viskas buvo atvirkščiai. Aišku, tai nėra labai gilus animacinis projektas, kuriame kūrėjai bando žaisti su mūsų emocijomis, norėdami suteikti daug peno apmąstymams, bet iš kitos pusės, šios juostos tikslas ir buvo kitos. Filmas turėjo suteikti labai žvalią pramogą ir jis su šia užduotimi susidorojo kuo puikiausiai. Tai idealus geros nuotaikos ir adrenalino užtaisas, kuris suveikia akimirksniu, leisdamas peržiūros metu atjungti smegenis pasileidžiant į beprotišką nuotykį su pakankamai šauniais herojais.

Pats nuotykis, aišku, kaip jau buvau užsiminęs, įkvėptas geriausiais filmais apie šnipus. Tiksliau apie labiausiai atpažįstamą visų laikų kino šnipą – agentą 007. Vaikams šis kodinis vardas turbūt nieko nepasakys, bet tie žmonės, kurie yra žiūrėję filmus apie Džeimsą Bondą, gali pastebėti labai daug detalių, kurias iš tam tikrų filmų pasiskolino šios juostos kūrėjai. Jie žinoma tą padarė sąmojingai, kad galėtų šiek tiek išsityčioti iš visų esminių šnipų filmų klišių, kurias mes galime pastebėti žiūrėdami šį naują filmuką. Be to, filmo režisieriai akivaizdu yra nemaži kinomanai, nes jie į savo juostą pridėjo dar daugybę detalių iš kitų populiarių ir su šnipais nieko bendro neturinčių juostų. Kaip pavyzdys – iš „Deadpool“ nukopijuota mašinos apvirtimo scena ir identiškai atrodantis filmo „Nužudyti Bilą“ epizodas su subėgusia „88 Bepročių“ armija. Ačiū jiems už tai, nes tokios scenos sukėlė šypseną.

Pati istorija yra labai šabloninė. Turime kietą agentą, kuris mėgsta dirbti vienas, ir turime bailųjį bičą, kuris nori būti pastebėtas ir įvertintas. Ir jie pradeda kartu dirbti, norėdami įvykdyti tą pačią užduotį. Viskas. Taip atrodo siužetas ir aš jo neišpasakojau, nes anonsuose ir aprašymuose jis buvo panašiai pateiktas. Bet netgi toks banaliai atrodantis pasakojimas galėjo sukelti ir kažkiek emocijų, nes jame buvo dvi visai neblogos mintys, kurias gale aišku mums kaip ant delno pateikia kūrėjai. Nepamirštam, jog tikslinė filmo auditorija – vaikai, o jiems gilių metaforų tikrai nereikia.

Veiksmo ir dinamikos filme daug. Net patys kiečiausi veiksmo trileriai kartais nesugeba sukelti tiek adrenalino, kiek jo buvo sukelta per kai kurias šios juostos veiksmo scenas. Ties tuo pasidarbuota buvo puikiai, todėl ir filmas neprailgo, o ir pramoga buvo gauta išties gera. Ir dar humoro buvo. Gal ne visur jis buvo orientuotas į vaikus, nes kai kurie juokeliai gali sugluminti ir suaugusius, bet jeigu į tai nekreipsi dėmesio, viskas maloniai sueina. O daugiau apart nenuobodžiai atrodančio veiksmo ir neblogo humoro aš ir nesitikėjau, todėl visi mano lūkesčiai buvo pateisinti. Tikiuosi, kad ir Jūs gausite pramogą. Svarbu nesitikėti „Pixar“ lygio scenarijaus ir tada viskas buvo gerai.

Techninė juostos pusė

Darbo į šios juostos animacijos dizainą įdėta buvo daug, kas ir matosi ekrane. Vaizdas spalvingas, detalus, malonus akims ir ausims. Moderniai pateikta išorė ir gražiai nupiešti herojai irgi pridavė atskiro žavesio. Ypatingai Lensas Sterlingas, kuris atitiko animuotą Willo Smitho prototipą. Taip pat neturiu priekaištų ir muzikinėms kompozicijoms, kurios buvo papildytos žymiomis dainomis kaip „Freak of Nature“, „Rocket Fuel“, „The Gotta Go“ ir „Close to You“.

Aktorių kolektyvinis darbas

Filmuką teko žiūrėti lietuviškai dubliuotą, bet dėl to tikrai nesiskųsiu, nes ir vertimas, ir įgarsinimas buvo pakankamai kokybiški. Tad nebuvo vietų, kur žiūrėdamas norėjau uždengti ausis dėl ausis rėžiančio vieno ar kito personažo balso. Bet su malonumu nueičiau ir į originaliai dubliuotą variantą, nes išgirsti Willą Smithą, Tomą Hollandą, Beną Bendelsohną ir Rashidą Jones būtų labai smagi patirtis.

Verdiktas

„Užsimaskavę šnipai“ – savo pateiktu veiksmu labai žvalus, nuotaikingas ir gražiai apipavidalintas animacinis projektas, kuriame ne tik smagiai buvo pasišaipyta iš šnipų temos, bet ir papasakota pakankamai universali ir visiems prieinama istorija. Ir nors tai ne koks „Pixar“ su savo giliais išvedžiojimais, tačiau tai irgi dėmesio vertas projektas, kuris pagaliau reabilituoja „Blue Sky“ studiją nuo jų pastarojo dešimtmečio idėjinių nesėkmių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)