Apžvelgus 2019 geriausius ir blogiausius filmus, metais išsirinkti dešimt 2020-ųjų projektų, kurie žada išties neblogą reginį kine. Ir, pažymiu, kine, nes kaip jau rašiau kažkada, didžiausias įspūdis visuomet bus suteiktas kino salėje. O kad tas įspūdis toks būtų, kine privaloma žiūrėti pačius galingiausius ir efektingiausius projektus, kurie prie visų savo išorinių privalumu gali pasigirti ir įtraukiančiu siužetu. Nes, pripažinkime, vien specialiaisiais efektais išties yra sunku nustebinti viską mačiusį šiuolaikinį žiūrovą.

Mano sąraše atsidūrė tie filmai, kuriuos aš su malonumu eisiu žiūrėti į kiną. Bet ar jie bus geri, čia jau kitas klausimas, į kurį bus galima atsakyti atėjus vieno ar kitos kino projekto premjerai. Ir į šį klausimą atsakysiu apžvelgdamas kiekvieną iš jų. Bent jau praeitų metų laukiamiausių filmų sąrašo trejetukas manęs nenuvylė. Gal žiurkės metais viskas pasikartos? Kas ten žino. Bent jau tikiuosi, kad neteks gailėtis.

O mano asmeninis laukiamiausių 2020 metų filmų dešimtukas atrodo taip:

1. „Principas“ (angl. „Tenet“), rež. Christopher Nolan

Kiekvienas naujas kino genijaus Christopherio Nolano filmas – tai tikras įvykis kino industrijoje. Neveltui šis režisierius yra įvardijamas kaip vienas svarbiausių XXI amžiaus kino kūrėjų, o jo projektai patenka į visų laikų geriausių filmų sąrašus. Vien ko verti tokie pavadinimai kaip „Tamsos riteris“ (angl. „The Dark Knight“), „Memento“, „Prestižas“ (angl. „The Prestige“), „Pradžia“ (angl. „Inception“), „Dunkirkas“ (angl. „Dunkirk“) ir „Tarp žvaigždžių“ (angl. „Interstellar“). Tad nenuostabu, jog šis naujas šio žymaus kino kūrėjo darbas puikuojasi pirmoje mano laukiamiausių 2020 metų filmų sąrašo vietoje.

Filmas "Principas"

Apie ką bus jo filmas, konkrečiai nėra žinoma. Kaip teigia pats režisierius – tai bus žymaus Alfredo Hitchcocko 1959 metų filmo „Į šiaurę per šiaurės vakarus“ (angl. „North by Northwest“) bei „Pradžios“ (angl. „Inception“) idėjų kokteilis. Tiesa, man jau pavyko paragauti šio kokteilio, nes prieš „Žvaigždžių karų“ (angl. „Star Wars“) devintąjį epizodą „IMAX“ kino teatrų tinkle buvo parodytos penkios pirmos šio filmo minutės arba tiksliau kalbant, juostos prologas, kuris buvo fantastiškas.

Ši demonstracija „IMAX“ dar labiau sudomino, nes tokio įtempto, gerai sumontuoto, dinamiško ir visiškai sunkiai suprantamo įvado į filmą seniai nemačiau. Jis šiek tiek priminė „Tamsos riterio“ pradžią, tad tikėtina, jog pagal kokybę, filmas nenusiles geriausiems Christopherio Nolano darbams.

2. „Kopa“ (angl. „Dune“), rež. Denis Villeneuve

Šis filmas – vienas ilgiausiai į didžiuosius kino ekranus keliavusių XXI amžiaus kino projektų. Viskas dėl dviejų priežasčių – jo pamatu tapo sunkiai ekranizuojamas 1965 metais išleistas rašytojo Franko Herberto literatūrinis kūrinys bei galimybės, kurios tiesiog neleistų pakankamai tiksliai atkurti to, kas yra vaizduojama pačioje knygoje. Todėl vien šiam filmui parašyti scenarijų užtruko dešimt metų.

Filmas "Kopa"

Režisieriaus kėdėje atsidūrė vienas ryškiausių ir įdomiausių šio amžiaus režisierių Denisas Villeneuve‘as, kuris gali pasigirti savo filmografijoje turėdamas tokius filmus kaip „Moteris, kuri dainuoja“ (angl. „Incendies“), „Sicario: Narkotikų karas“ (angl. „Sicario“), Kaliniai“ (angl. „Prisoners“), „Atvykimas“ (angl. „Arrival“) ir „Bėgantis skustuvo ašmenimis 2049“ (angl. „Blade Runner 2049“).

Tikėtina, jog juosta gausis išties gera, nes vien režisieriaus pavardė gali garantuoti kokybę, o dar filme vaidina visas žymiausių Holivudo aktorių būrys, pradedant Timothee Chalamet, Jasonu Momoa, Oscaru Isaacu, Javieru Bardemu, Joshu Brolinu ir užbaigiant Zendaya, Rebecca Ferguson, Charlotte Rampling ir Dave‘u Bautista. Tad vaidyboje pasišiukšlinti bus neįmanoma.

Na, o kol laukiame šio daug žadančio filmo, metas pasiskaityti knygą ir aišku peržiūrėti pirmąją jos ekranizaciją – 1984 metais pasirodžiusią Davido Lyncho juostą, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko jo mėgstamas aktorius Kyle‘as Maclachlan.

3. „Mirtis palauks“ (angl. „No Time to Die“), rež. Cary Joji Fukunaga

Filmai apie Džeimsą Bondą ir jo nuotykius yra tikras prekės ženklas, todėl šių filmų laukia ne vien vyrukai, bet ir moterys. Ir nors ne visi filmai galėjo pasigirti itin kietais scenarijais bei užsuktais siužetiniais vingiais, bet kiekvienas iš jų garantavo dinamišką veiksmą, charizmatiškus herojus ir labai nemažai tendencijų, kurios buvo itin aktualios populiarioje kultūroje kiekvieno „Bondiados“ filmo pasirodymo metais.

Ir štai, horizonte pasirodo jubiliejinis dvidešimt penktasis serijos, kurią 1962 metais su „Daktaru Ne“ (angl. „Dr. No“) pradėjo režisierius Terence‘as Youngas ir aktorius Seanas Connery‘is, filmas.

Filmas "Mirtis palauks"

Penktasis ir finalinis aktoriaus Danielio Craigo pasirodymas žymaus MI6 agento 007 amplua turi būti vienu iš ryškiausių kitų metų pavasario kino sezono hitų. Ar tai bus geras filmas? Manau, kad taip, nes sprendžiant iš susiklosčiusių tendencijų, kas antras Danielio Craigo pasirodymas šioje frančizėje yra labai įsimintinas, o dar ir talentingas režisierius Cary Joji Fukunaga atneš naujų vėjų į šią kultinę seriją. Na ir aišku, dar kietas aktorių kolektyvas su Ana De Armas, Lea Seydoux, Ralphu Fiennesu, Benu Whisawu ir Rami Maleku priešaky, kuris manau neleis nuobodžiauti kino salėje.

4. „Tylos zona 2“ (angl. „A Quiet Place. Part II“), rež. John Krasinski

Tapęs neįtikėtinai sėkmingu finansiniu hitu bei pakerėjęs kino kritikus ir siaubo žanro entuziastus visame pasaulyje, Johno Krasinskio režisuotas 2018 metų filmas taip ir prašėsi tęsinio. Ir būtų keista, kad studija „Paramount Pictures“, kuri išgyvena išties sunkius laikus, nepabandytų pakartoti sėkmės.

Apie filmo istoriją kol kas nėra nieko žinoma, tik tai, jog veiksmas vyks ne uždaroje patalpoje, o lauke. Tad daugiau pavojų, daugiau dinamikos, įtampos ir veiksmo bus garantuota. Tik ar tai nesugadins pirmosios dalies poveikio? Klausimas. Taip ar taip, tai yra labai laukiamas kino projektas, kuris tikiuosi nenuvils kaip dažnai būna su antrosiomis puikių filmų dalimis.

Filmas "Tylos zona 2"

Pagrindinėje rolėje filme vėl pasirodys Johno Krasinskio žmona Emily Blunt, o jai talkins iš pirmosios dalies žinomi Noahas Jupe ir Milicent Simmonds. Be jų, įvyks ir dar labai rimtas aktorių kolektyvo papildymas. Filme pasirodys „Birmingemo gaujos“ (angl. Peaky Blinders“) žvaigždė Cillianas Murphy‘is, Djimonas Hounsou ir Wayne‘as Duvallis.

5. „Išvarymas 3“ (angl. „The Conjuring: The Devil Made me Do It“), rež. Michael Chaves

Vienais geriausių XXI amžiaus siaubo filmais galima įvardyti Jameso Wano režisuotas dvi „Išvarymo“ dalis, kurių dėka studija „Warner Bros.“ sugebėjo sukurti atskirą franšizę, atnešusią jai beveik du milijardus dolerių.

Be mano paminėtų „Išvarymo“ filmų, į ją įeina trys „Anabelės“ (angl. „Annabelle“) dalys, „Vienuolė“ (angl. „The Nun“) ir „Verkiančios moters prakeiksmas“ (angl. „The Curse of La Llorna“). Ne visi filmai aišku buvo geri, tačiau kiekvienas iš jų atnešė solidžius pinigus kūrėjams, dėl ko ši filmų serija ir toliau sėkmingai gyvuoja kino ekranuose.

Filmas "Išvarymas 3"

Trečioji „Išvarymo“ dalis – vienas laukiamiausių pastarųjų keleto metų siaubo filmų, kuris turėjo pasirodyti dar 2019 metais, bet užtrukę darbai ir Jameso Wano nenoras sugrįžti į režisieriaus kėdę prailgino laukimą. Ar šis filmas gausis geru? Nežinia, nes anų juostų koziriu buvo pats Jamesas Wanas ir jo vizijos, o čia viskam diriguoja prasto filmo „Verkiančios moters prakeiksmas“ režisierius.

Bet viltis miršta paskutinė, todėl su nekantrumu laukiu naujų Loreinos ir Edo Vorenų akistatos su demonais ir kitomis antgamtinėmis jėgomis. Tikiuosi jie nenuvils, kaip dar nė karto nenuvylė aktoriai Vera Farmiga ir Patrickas Wilson, įkūnydami šiuos veikėjus.

6. „Nuostabioji moteris 1984“ (angl. „Wonder Woman“), rež. Patty Jenkins

Per pastaruosius keletą metų po to, kai „NETFLIX“ savo platformoje pristatė jau kultiniu tapusį serialą „Keisti dalykai“ (angl. „Stranger Things“), populiarioje kultūroje prasidėjo sugrįžimas į devintąjį praeito amžiaus dešimtmetį. Televiziniai projektai, filmai, žaidimai ir dar velnias žino kas dovanojo mums nostalgiją ir šokią tokią kelionę laiku į spalvingą bei šiek tiek keistą laikotarpį. Ir, aišku, į šį važiuojantį traukinį įšoko studijos „Warner Bros.“ koziris – 2017 metais komiksų gerbėjus, kritikus ir eilinius žiūrovus pakerėję hitas „Nuostabioji moteris“.

Antrosios dalies veiksmas kaip tik ir vyks 1984 metais, o pagrindinei herojei Dianai teks pritapti prie pasikeitusio ir labai jau modernizuoto pasaulio, kuriame dominuoja dar nematytos technologijos ir mados.

Filmas "Nuostabioji moteris 1984"

Ko laukti iš filmo? Pirmiausia – galingos Dianos akistatos su itin pavojinga Barbara Minevra, kurias įkūnija žavingos Gal Gadot ir Kristen Wiig, daug kultinės muzikos, stulbinančių specialiųjų efektų, dinamiško ir įdomiai pateikto veiksmo ir, kas svarbiausia, feminizmo, nes antroji dalis pasak režisierės Patty Jenkins turės labai daug įvairiausių temų, susijusių su moters vieta po saule.

7. „Šventieji iš Niuarko“ (angl. „The Many Saints of Newark“), rež. Alan Taylor

Ar pasiilgote kultinio serialo „Sopranai: Mafijos kronika“ (angl. „The Sopranos“)? Aš tai labai, nes pastaraisiais metais tokių gerų serialų mafijos tema beveik nekuriama, o ir tie, kurie kuriami, neprilygsta šiam 2007 metais pasibaigusiam „HBO“ šedevrui.

Filmas "Niuarko nuodėmės"

Ir dabar, praėjus trylikai metų po daug diskusijų sulaukusios finalinės serialo serijos, Tonis sugrįžta. Tiesa, ne seriale ir ne tokio amžiaus kaip televiziniame šou, o filme, kuris papasakos apie jaunus mūsų mylimo bandito metus.

Įdomiausia, jog pagrindinį vaidmenį filme atliks velionio aktoriaus Jameso Gandolfinio sūnus Michaelas. Aktorius yra labai panašus į savo tėvą, todėl vien dėl išvaizdos galima nepergyventi. Tikėkimės, jog jis turės bent dalį tos charizmos, kurią spinduliavo tėvas, o ir vaidybiniai sugebėjimai irgi būtų ne pro šalį. Taip pat filme pasirodys būrys kitų žinomų veidų kaip Ray‘us Liotta, Jonas Bernthalas, Vera Farmiga, Corey‘is Stollas, Nickas Vallelonga ir Alessandro Nivola.

8. „Kingsman“ (angl. „The King‘s Man“), rež. Matthew Vaughnas

Kol mes vis dar laukiame trečiosios ir finalinės „Kingsman. Slaptoji tarnyba“ (angl. „The Kingsman. Secret Service“) trilogijos dalies, kuravęs dvi pirmąsias dalis režisierius Matthew Vaughnas nusprendė mus pradžiuginti visos šios istorijos priešistore, nukeldamas visą veiksmą į I-ojo Pasaulinio karo laikotarpį, kai Kingsman agentai dar tik planavo savo veiklą.

Filmas "Kingsman"

Filme pasirodo būrys labai puikių aktorių – Gemma Artenton, Djimon Hounsou, Matthew Goode‘as, Aaronas Tayloras-Johnsonas, Ralphas Fienessas, Rhysas Ifansas, Stanley‘is Tuccis, Charlesas Dance‘as ir Tomas Hollanderis. Ar tokie vardai gali sugadinti filmą? Ne, tikrai ne.

O paties filmo laukiu dėl to, jog pirmiausia jo veiksmas vyks ne taip dažnai kino ekranuose pateiktu laikotarpiu, turiu didelį pasitikėjimą režisieriumi, kuris yra labai pasikaustęs šioje filmų serijoje, sodraus britiško humoro ir aišku, dėl veiksmo, kuris išradingiausiu būdu akimirksniu sugeba pritraukti prie ekrano. O dar ir nauji vėjai šioje serijoje irgi yra pagirtini.

9. „Mulan“ (angl. „Mulan“), rež. Niki Caro

Iš vaikams ir visai šeimai skirtų 2020 metų filmų laubiausiai laukiu naujos studijos „Walt Disney“ vizijos į žymią kinišką legendą apie Mulan. 1998 metais pasirodęs animacinis filmukas kelia itin daug nostalgijos, todėl pamatyti jo vaidybinę versiją bus išties smagu. Ypač dar ir dėl to, kad filmo anonsas parodė, kokio masto kariuomenių susidūrimai čia bus pavaizduoti. O man, žmogui, kuris mėgsta juostas apie senovės karus, tai bus tikra dovana.

Filmas "Mulan"

Be įdomaus pagrindo ir paties turinio, filmas žavės dar ir stulbinančiomis dekoracijomis, herojų kostiumais, kokybiškais specialiaisiais efektais ir aišku aktorių kolektyvu. Kinus vaidina kinai, o čia jau tikrai didelis pliusas juostos kūrėjams. Tarp aktorių bus galima pamatyti seniai kine nematytą Jetą Lį, vieną populiariausių šių dienų Azijos aktorių Donnie‘į Yeną, piktadarius dažnai vaidinančią Li Gong ir pagrindinę rolę atlikusią žavią Yifei Liu.

Labai tikiuosi, kad bent jau šis filmas gausis tikrai geras, nes pastarosios vaidybinės „Walt Disney“ pasakos buvo pernelyg sausos ir visiškai neprilygstančios originalams.

10. „Moteris lange“ (angl. „The Woman in the Window“), rež. Joe Wright

Mistiniai trileriai ir užsukto siužeto projektai su sunkiai nuspėjamu saspensu – tai filmai, kuriuos su malonumu žiūri daugelis iš mūsų. Per pastaruosius keletą metų kino ekranuose pasirodė tokie dėmesio verti filmai kaip „Dingusi“ (angl. „Gone Girl“), „Mergina traukinyje“ (angl. „The Girl on the Train“), „Naktiniai gyvuliai“ (angl. „Nocturnal Animals“), „Ištraukti peiliai“ (angl. „Knives Out“) ir „Mergina rūke“ (angl. „The Girl in the Fog“), bet aišku, norėtųsi, kad šis sąrašas būtų ilgesnis. Ir galbūt kitais metais prie jų prisijungs naujas režisieriaus Joe Wrighto darbas, paremtas tokiu pačiu pavadinimu A. J. Finn parašytu romanu.

Iš koncepcijos, nes knygos dar neskaičiau, o tik pamačiau pirmąjį būsimos juostos anonsą, galiu spręsti, jog mūsų lauks naujų laikų „Langas į kiemą“ (angl. „Rear Window“), kurį 1954 metais pristatė legendinis Alfredas Hitchockas. Jeigu taip, tai bus labai džiugu, nes geriausi detektyvai yra tie, kurie apsiriboja viena ar keliomis patalpomis, kuriose ir vyksta visas veiksmas.

Pridėkime prie to „Oskarinį“ aktorių kolektyvą, kurį sudaro JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimą už „Tamsiausią valandą“ (angl. „The Darkest Hour“) pelnęs Gary‘is Oldmanas, „Vis dar Elis“ žvaigždė Julianne Moore ir šešiems „Oskarams“ nominuota Amy Adams, ir gausis išties daug žadantis projektas.

Filmas "Moteris lange"
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)