„Dar prieš prasidedant filmavimams žinojome, kad istorijai labai svarbūs aplinkos garsai. Juk daug veiksmo vyksta pakilusiame oro balione, danguje. Ypač jausmą sustiprinti turėjo vėjas, tačiau juk jis pučia ne visada. Ir kai herojai nekalba, mūsų atveju turėjo „suskambėti“ oras“, – pasakoja T. Harperis pranešime spaudai.

Su prašymu sukurti filmui garso takęli režisierius kreipėsi į garsų kompozitorių Steveną Price’ą. Pastarasis 2014 metais pelnė „Oskarų“ ir „BAFTA“ statulėles (bei „Grammy“ ir „Auksinių gaublių“ nominacijas) už juostos „Gravitacija“ garso takelį. S. Price’ui teko naujas iššūkis bei pagrindinė užduotis – padaryti taip, kad ir žiūrovai kino teatre pasijustų lyg drauge su filmo herojais kylantys į viršų oro balionu.

„Kai Tomas man pasakė, kad jam reikia įgarsinti orą, kiek pasimečiau. Juk mes net pamirštame, jog jis egzistuoja, jo nematome, negirdime. Yra tik pašaliniai oro garsai – čiulba paukščiai, pučia vėjas, pravažiuoja automobilis. O danguje vyrauja tyla. Kaip įgarsinti ją? Mūsų sprendimas buvo aiškiai atskirti garsus, girdimus ant žemės ir danguje. Veiksmo ant žemės įgarsinimui naudojome styginius bei klavišinius instrumentus, pakilus oro balionu – pučiamuosius. Dabar esame tikri, kad ši mintis puikiai pasiteisino“, – pasakoja filmo kūrėjai.

Prieš filmo „Aeronautai“ premjerą studija paviešino trumpą filmuką, kuriame galima patekti į užkulisius ir pamatyti, kaip buvo kuriami garsai juostai:

„Aeronautai“ pasakos tikrais įvykiais paremtą Grinvičo Karališkojoje observatorijoje dirbusio Dž. Gleišerio (jį suvaidino Eddie’is Redmayne‘as) istoriją. Vyras įsirašė į istoriją ne vien kaip meteorologas bei astronomas, bet ir kaip vienas aeronautikos (oro balionų) pionierių. Filmas – apie Dž. Gleišerio aistrą mokslui ir tikėjimą, kad atmosferinių reiškinių supratimas padarytų tikrą perversmą orų prognozių srityje. Nors vėlesnės kartos įsitikino, kad Dž. Gleišeris buvo absoliučiai teisus, XIX a. viduryje mokslininkui teko susidurti ne tik su aplinkinių skepticizmu, bet ir didžiuliu lėšų trūkumu.

Finansavimo tyrimams nepailstamai ieškantį Dž. Gleišerį likimas suveda su nutrūktgalve oreive Amelija Vren (akt. Felicity Jones). Oro balioną pilotuojanti moteris Anglijoje garsėja kaip drąsiausia aeronautė, nesustojanti prieš jokias kliūtis ir kylanti ten, kur dar niekas nebuvo pakilęs. Kitaip tariant, Amelija yra ideali partnerė Džeimso tyrinėjimams. Galų gale išsirūpinę finansavimą, Džeimsas ir Amelija pakyla į jaudinantį, mokslo ribas plečiantį ir sudėtingiausią gyvenimo skrydį.

Į istorijos puslapius patekęs „nuotykis“ tikra istorija paremtame filme „Aeronautai“ į išskirtinius Lietuvos kino teatrus atkeliauja jau šį penktadienį, gruodžio 6 dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją