Grinvičo Karališkojoje observatorijoje dirbęs Dž. Gleišeris (jį suvaidino E. Redmayne‘as) įsirašė į istoriją ne vien kaip meteorologas bei astronomas, bet ir kaip vienas aeronautikos (oro balionų) pionierių. Juosta pasakoja apie Dž. Gleišerio aistrą mokslui ir tikėjimą, kad atmosferinių reiškinių supratimas padarytų tikrą perversmą orų prognozių srityje. Nors vėlesnės kartos įsitikino, kad Dž. Gleišeris buvo absoliučiai teisus, XIX a. viduryje mokslininkui teko susidurti ne tik su aplinkinių skepticizmu, bet ir didžiuliu lėšų trūkumu.

Į istoriją patekusį skrydį teko pakartoti ir filmo aktoriams, nes režisierius Tomas Harperis sumanė kūrybiniame procese naudoti kaip įmanoma mažiau kompiuterinių efektų. Be to, jis, kaip ir dauguma kino kūrėjų, troško kuo įtikinamesnių aktorių emocijų, rašoma spaudos pranešime.

„Šį sprendimą priėmiau po ilgų pliusų ir minusų dėliojimų. Kai pamačiau, kad minusų gerokai daugiau, supratau, jog tie minusai, apsunkinantys mums filmavimus, taps riebiais pliusais filmą žiūrėsiantiems žiūrovams. Įsodinti ir filmuoti tikrus aktorius oro balione ne tik rizikinga, bet ir gerokai brangiau. Čia ne veiksmas žaliame fone, kur po to visą darbą atlieka specialiųjų efektų kūrėjai. Čia reikia apgalvoti ne tik smulkiausias detales, bet ir įvertinti didžiulę riziką sveikatai, galiausiai – tikimybę, kad viskas pasibaigs fiasko. Džiaugiuosi, kad aktoriai nepabūgo ir sutiko kartu leistis į šią nepamirštamą avantiūrą“, – pasakojo jau spėjęs išgarsėti britų režisierius.

Nors aktoriai oro balionu kilo ne taip aukštai, kaip tikrieji istorijos herojai, tai pareikalavo kruopštaus pasiruošimo. Kasdien buvo sekamos orų prognozės, sraigtasparniuose bei oro balionuose montuojamos specialios kameros. Tiesa, autentiškumo siekusiam režisieriui teko kiek sumažinti savo ambicijas, nes jei oro balionas, kaip planuota, būtų kilęs ir leidęsis ten pat, kur ir 1862 metais, greičiausiai būtų nutikusi tragedija – apskaičiuota, jog nusileidimo „aikštele“ būtų tapusi per Londoną tekanti upė Temzė.

Filmas „Aeronautai“ pasakos, kaip finansavimo tyrimams nepailstamai ieškantį Dž. Gleišerį likimas suveda su nutrūktgalve oreive Amelija Vren (akt. Felicity Jones). Oro balioną pilotuojanti moteris Anglijoje garsėja kaip drąsiausia aeronautė, nesustojanti prieš jokias kliūtis ir kylanti ten, kur dar niekas nebuvo pakilęs. Kitaip tariant, Amelija yra ideali partnerė Džeimso tyrinėjimams. Galų gale išsirūpinę finansavimą, Džeimsas ir Amelija pakyla į jaudinantį, mokslo ribas plečiantį ir sudėtingiausią gyvenimo skrydį.

Į istorijos puslapius patekęs „nuotykis“ tikra istorija paremtame filme „Aeronautai“ tik išskirtiniuose kino teatruose jau nuo gruodžio 6 dienos.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)