Ir dabar, praėjus lygiai dešimtmečiui, režisierius sugrįžo prie ištakų, žiūrovams pristatydamas ilgai lauktą ir seniai studijos „Sony Pictures“ žadėtą kultinės komedijos pratęsimą, kuris vėl sugrąžins mus į pavojingą bei labai juokingą nuotykį gyvų numirėlių žemėje.

Apie ką mes čia...

Prieš dešimtmetį susitikę bei ne kaip pradėję savo pažintį, Talahasis, Kolambusas, Vičita ir Mažoji Rokė tapo tikra ir neatskiriama šeima, kuriai diena iš dienos reikia saugotis nuo mirtį nešančių zombių. Tačiau po tiek metų bendro gyvenimo, atsiranda ir nesutarimai. Vienu iš jų tampa Mažosios Rokės maištavimas ir noras, kad į ją žiūrėtų kaip į suaugusią. Tai priverčia ją pabėgti iš „šeimos" su atsitiktiniu vaikinu. Nenorėdami, kad jai kas atsitiktų, Talahasis, Kolambusas ir Vičita išsiruošia į naują, daug pavojingesnę kelionę nei prieš dešimt metų, kad rasti Mažąją Rokę ir įkalbėti ją sugrįžti pas juos.

Kūrinio turinys

Pirmoji „Zombių žemė" – nuostabiai pateikta ir labai linksma juodoji komedija apie zombius, kurioje itin smagiu būdu yra pašiepiamos visos šios temos filmų klaidos ir klišės, kurias mes dažnai galėjome matyti holivudiniuose tokio pobūdžio filmuose. Todėl nenuostabu, jog daug kas laukė tęsinio, kurio produkcija užsitęsė net dešimčiai metų, nors scenarijus buvo paruoštas vos praėjus metams po pirmtako pasirodymo. Asmeniškai, šis filmas buvo įtrauktas į mano šių metų labiausiai laukiamų juostų dešimtuką, nes ne tik mėgstu filmus apie zombius, bet ir manau, jog pirmoji dalis yra vienu geriausiu XXI amžiaus šios temos pavyzdžiu. Tik, aišku, ne labai originaliu, nes 2004 metais gavome unikalų žvilgsnį į zombius per komedijos prizmę dėka Edgaro Wrighto ir jo hito „Zombis vardu Šonas". Bet tai tikrai nesumenkina 2009 metų filmo kokybės.

Tikėtis iš tęsinio panašaus efekto aišku buvo pernelyg drąsu, nes visi mes žinome, jog dažnai tęsiniai nepateisina lūkesčių, tačiau pasitaiko ir išimčių. Ar galima būtų pasakyti, kad šis filmas priklauso tokiai antrų dalių grupei? Iš dalies – taip. Visgi režisierius kurdamas šį filmą pirmiausia norėjo atsižvelgti į visus pirmosios dalies pliusus, todėl jis nebandė išradinėti dviračio ir pateikė mums labai panašų pasakojimą, tik su keliais kitais niuansais, kurie ne tik sugeba pradžiuginti, bet ir tuo pačiu sukelti savotišką nostalgiją pirmtakui. Bet tai nutiks tik tada, jeigu esate 2009 metų filmo gerbėjas. Jeigu ne, tai Jums bus dar viena zombių temos komedija, kuri tiesiog suteiks neblogą pramogą kino salėje.

Didžiausias šio filmo pliusas – charizmatiški personažai ir jų išskirtiniai charakteriai. Tiesa, žiūrint į jau mums matytus Talahasį, Vičitą, Mažąją Rokę ir Kolambusą susidaro toks jausmas, kad per dešimt metų jie visiškai nepasikeitė. Na, išskyrus Mažąją Rokę, kuri paaugo. Bet jų sprendimai, požiūris į supantį pasaulį, jausmai išliko tokie patys, tad visos peržiūros metu aplanko keistas deja vu jausmas. Užtat nauji herojai kaip Medison įneša naujų vėjų į šią istoriją. Galėčiau netgi pasakyti, jog tai buvo bene ryškiausias visos juostos personažas, kuris savo kvailumu sugebėjo tikrai pralinksminti. Toks nuvalkiotas kvailos blondinės prototipas tapo ir neatsiejamu filmo humoro dalies varikliu. Be jos, iš naujų herojų paminėčiau dar ir identiškai atrodančius pagrindinių herojų prototipus, kurie čia buvo tik tam, kad sudarytų nepatogią situaciją pagrindinei ketveriukei. Bet buvo išties linksma žiūrėti į jų konfrontaciją bei klausytis riebių frazių.

Veiksmo filme pakankamai daug, kas išties džiugina, nes užsisėdėti vienoje vietoje čia beveik neįmanoma. Taip pat nepabijota rodyti ir labai atvirų scenų, kuriose propaguojamas išskirtinai atrodantis smurtas. Zombių žudynės šiame filme yra tokios pat linksmos kaip ir pirmtake bei šiek tiek originalesnės. Kai kurie epizodai atrodė labai šviežiai, dėl ko galima tik padėkoti režisieriui, kuris nepabijojo eksperimento ir padovanojo mums tokį išskirtinai atrodantį ir pakankamai kruviną reginį kine.

Pats humoras filme aišku neapsiriboja vien zombių žudynėmis bei kvaila blondine, bet ir visokiais populiarios kultūros aspektais, kurie leido pasijusti išties nostalgiškai vien dėl kai kurių dalykų paminėjimo arba jų parodymo ekrane. Tik juos galima gerai įvertinti tuo atveju, jeigu esi pasikaustęs filmuose ir labai glaustai susipažinęs su pačiu Holivudu, jo užkulisiais. Be to, filme sarkazmu perpildyti dialogai irgi prisideda prie humoristinio juostos pamato.

Visumoje – ne itin originalus, bet ir visiškai nenuviliantis tęsinys, kuris sugrąžina mus į tą pačią linksmai atrodančią zombių žemę, kurioje išgyventi bando keturi šaunūs herojai. Tad, jeigu Jums patiko pirmoji dalis ir mėgstate zombių temos filmus, drąsiai galite eiti, nes juosta suteikia tiek nostalgijos jausmą, tiek ir itin smagią pramogą kino salėje.

Techninė juostos pusė

Tiek pirmas filmas, tiek ir šis nenuvilia savo techniniais sprendimais, todėl juos žiūrint matosi išlaikytas produkcijos lygis. Grimas, dekoracijos, šukuosenos, kostiumai ir aplinkos pateikimas sukelia labai malonius įspūdžius, nes matosi, jog mums yra rodomas post apokaliptinis zombių pasaulis. Aišku, kai kurios loginės klaidos čia yra, bet jos man nelabai trukdė mėgautis šiuo nauju ketveriukės nuotykiu.

Garso takelis filme fantastiškas. Čia mes turime ir AC/DC su jų hitu „Shoot to Thrill", Ice Cube gabalą „Click, Clack – Get Back!", Metallica šedevrą „Master of Puppets" bei dar daug kitų žymių dainų. Manau, kad po šio filmo peržiūros grįžtant namo iš kino daug kam kils noras pasiklausyti juostos garso takelio per „Spotify".

Kameros darbas be jokių priekaištų. Visos veiksmo scenos buvo nufilmuotos preciziškai, o rakursai, kuriais mus lepino operatorius Jeongas Jeongas-hoonas, buvo labai gyvi, todėl žiūrint filmą buvo galima iš dalies pasijusti lyg zombių žemėje. Pridėkime prie to puikų vaizdo ir garso montažą ir gausis visa įspūdžių puokštė.

Aktorių kolektyvinis darbas

Kaip prieš dešimt metų, taip ir dabar, aktoriai Jesse'is Eisenbergas, Woody'is Harrelsonas, Emma Stone ir Abigail Breslin sugeba pralinksminti ir suteikti savo vaidinamiems personažams tokio pat individualumo. Jų vaidyba buvo tokiame pat lygmenyje kaip ir pirmoje dalyje, dėl ko priekaištų nei vienam iš jų neturiu.

Antraplanėse rolėse filme pasirodė nemažai naujų veidų, tokių kaip Zoey Deutch, Avanas Jogia, Rosario Dawson, Luke'as Wilsonas ir Thomasas Middleditchas. Visi jie taip pat nenuvilia, nes jų suvaidinti personažai įnešė į filmą naujų vėjų. Ypatingai Zoey Deutch, kuriai atiteko ryškiausia šio filmo rolė – kvailos blondinės amplua.

Verdiktas

„Zombių žemė: kontrolinis šūvis" – pakankamai kokybiškais dėl savo techninių sprendimų ir dėka gerai parašyto scenarijaus visiškai nedarantis gėdos pirmtakui komedinis pasakojimas, kuris nors ir pavėluotai atkeliavo į kino ekranus, bet užtat tą padarė išties išraiškingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)